Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

2021.08.19.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 19. 12:35

A jövedelempótló biztosítás igénylése egyszerűbb, mint gondolnád – mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

A jövedelempótló biztosítás igénylése abszolút megéri, hiszen állásvesztés, vagy hosszan tartó keresőképtelenség esetén segítséget nyújt abban, hogy biztosíthasd a családod és önmagad számára a mindennapi élethez szükséges összeget. A jövedelempótló biztosítás igénylése előtt azonban jobb, ha minden fontos tényezőt megismersz; alábbi cikkünkben ezeket foglaljuk össze.

Mire kell figyelni szerződéskötés előtt?

Az egyik legfontosabb részlet, amire figyelned kell: a várakozási idő. A legtöbb jövedelempótló biztosítás esetében ez 90 és 180 nap közé esik, de persze akadnak kivételek. Minél rövidebb ez az időszak, annál jobb, de természetesen minden biztosító kér is valami a rövid várakozási időért cserébe – a legtöbbször magasabb díjat. Ezt azért fontos figyelned, mert ha a szerződés megkötése után ebben az időszakban veszíted el az állásodat, a biztosító nem fizet.

Érdemes figyelned a belépési életkort is, ezt ugyanis maximálják a biztosítók. Ha átléped a maximum belépési életkort, akkor az adott biztosító nem köt veled szerződést jövedelempótló biztosításra, de más jellegű biztosítást sem köthetsz náluk; ilyenkor másik társaságot kell választanod.

Mennyi ideig fizet a biztosító?

Fontos tudni, hogy nem a munkanélküliség kezdetekor, hanem rá 60 nappal kezd el téríteni a biztosító, a térítési időszak pedig 6 és 10 hónap közti, változó időtartamot jelöl. Ebben az időszakban viszont minden hónapban megkapod azt az összeget, amiről a biztosítási szerződés szól.

Mennyit fizet a biztosító?

Alapvetően biztosítótól, biztosítástól és szerződött összegtől függ, de a legtöbb jövedelempótló biztosítás 50 és 200 ezer forint közötti havi összegről szól.

Mikor nem fizet a biztosító?

Biztosítótól függ, hogy mely eseteket nem tekint káreseménynek, de erről a szerződésben minden megtalálható. A legtöbb biztosítótársaságnál a következő esetekben nem történik kifizetés:

  • ha a munkaviszony próbaidő alatt szűnik meg,
  • ha munkaviszony határozott idejű vagy tartamú volt és úgy ér véget,
  • ha a szerződéskötéskor már meglévő betegségből adódó keresőképtelenség áll elő,
  • ha a távozás közös megegyezés alapján történt (gyakran kivétel ez alól az átszervezés, létszámcsökkentés vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése), illetve
  • ha a keresőképtelenség anyasággal kapcsolatban következett be.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

2022.04.13.

Balesetbiztosításról mindenki hallott már, sokaknak van is ilyen szerződése, míg mások úgy gondolják, felesleges pénzkidobás. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat, a legérdekesebb kérdéseket a balesetbiztosítással kapcsolatban!

Tovább olvasom
Ne spórolj az utasbiztosításon: százezreket takaríthatsz meg egy kis összegért!

Ne spórolj az utasbiztosításon: százezreket takaríthatsz meg egy kis összegért!

2023.11.09.

Utasbiztosítást utazáskor kötünk. Ha kötünk. Gondolkodhatunk úgy is, hogy biztos nem lesz rá szükség. És inkább nem költünk rá. De jó ötlet ez? Utánajártunk, hogy miért érdemes utasbiztosítást kötni, és hogy bizony érdemes egy kisebb összeget kifizetni, mint egy nem várt eseménykor esetleg egy hatalmasat. Érvek az utasbiztosítás megkötése mellett a cikkben.

Tovább olvasom
Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

2023.01.27.

Befizetted a kötelező biztosításodat időben? Ha nem, komoly költségekkel kell számolnod; mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával