fbpx
Hirdetés

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

2021.08.29.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 30. 09:34

Lakáshitel felvétele előtt számos szempontot kell figyelembe venni a pozitív hitelbírálat érdekében – ezeket nézzük át alábbi cikkünkben.

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

A lakáshitel felvétele előtt rengeteg dologgal kell foglalkoznod, így például meg kell találnod a megfelelő ingatlant is. Ez azonban csak az első, bár kétségtelenül az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy végül beköltözhess az új otthonodba. A lakáshitel feltételeit sokszor tárgyaltuk már itt, a blog keretein belül, ám vannak olyanok, amelyeket csak felületesen érintettünk.

A jövedelem kérdése

A jövedelem minden hitelnél ugyanolyan fontos, tehát a lakáshitel felvétele előtt is érdemes utánaszámolnod, hogy az igazolható jövedelmed mekkora lakáshitel felvételét teszi lehetővé. Ehhez természetesen használhatsz lakáshitel kalkulátort is, de saját magad is megoldhatod. Nem szabad elfelejtened, hogy a jövedelmed nem csak a fizetésedet jelenti, hanem ehhez hozzá kell adnod a másodlagos jövedelmeidet is, azaz a családi pótlékot, a gyerektartást, illetve a bérbeadásból származó jövedelmet is – bár ezeket nem ugyanúgy kezeli az összes bank.

A megvásárolni kívánt ingatlan értéke

A lakáshitel felvétele előtt az ingatlan értékét is figyelembe kell venni. Nyilván tudod, hogy ehhez önerőre is szükséged lesz, mégpedig az ingatlan becsült piaci értékének minimum 20%-át kitevő összegre, ám a legtöbb banknál ez az érték inkább 30%. Fontos, hogy a becsült piaci értéket a bank értékbecslője határozza meg, és csak a legritkább esetben egyezik meg a vételárral. Ha az értékbecslő alacsonyabbra állapítja meg ezt az értéket, mint amennyiért az eladó eladná az ingatlant, akkor alku nélkül nem fogod tudni megvenni, hiszen így a hitel összege is kevesebb lesz.

Pótingatlant is bevonhatsz

Ha a fenti helyzet áll elő, és nem rendelkezel az önerőn túl is egy legalább akkora összeggel, amekkorával kipótolhatod a hiányt, akkor egy pótingatlant is bevonhatsz az ügyletbe. Ebben az esetben viszont akár önerő nélkül is felveheted a lakáshitelt.

Állami támogatást is igényelhetsz

Talán említenünk sem kellene a CSOK, illetve a babaváró hitel igénylésének lehetőségét, de fontos, hogy ne felejtsd el még a lakáshitel igénylése előtt elintézni azt, amit ezekkel kapcsolatosan csak tudsz, hiszen csökkenhetnek általuk a kiadásaid.

Lakáshitel felvétele előtt mindenképp hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt 2022-ben?

Milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt 2022-ben?

2022.05.24.

Lakáshitelt 2022-ben felvenni sokkal nagyobb kihívás lesz, mint a korábbi években, és nem csak a kamatok emelkedése miatt.

Tovább olvasom
Lakáskölcsön – hol és hogyan?

Lakáskölcsön – hol és hogyan?

2019.03.05.

Ingatlant szeretnél vásárolni? Lakáskölcsön, amiből rengetegféle létezik, és mivel az ingatlanpiac jelenleg még mindig felívelőben van, az ehhez kapcsolódó banki termékek piaca is folyamatosan változik. Nem egyszerű eligazodni ebben a rengetegben, ezért jelen cikkünkben ehhez adunk Neked néhány támpontot.

Tovább olvasom
Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

2021.12.23.

2022. január elsejétől módosítják az adósságfék-szabályokat, ami bizonyos esetekben érinti többek között a hitelbírálatokat és hitelfelvételhez szükséges önerő mértékét is. A nettó havi jövedelemből számolt korlátok viszont nem változnak.

Tovább olvasom
Tippek a lakáshitel felvételéhez

Tippek a lakáshitel felvételéhez

2020.07.31.

Az ingatlanpiac annak ellenére is virágzik, hogy a lakásárak rekord magasak, és a várakozásokkal ellentétben ezt még a koronavírus, illetve a hozzá kapcsolódó válság sem tudta megtépázni. Ha Te is lakásvásárláson gondolkodsz, és elegendő tőke híján hitelből szeretnéd megoldani, adunk néhány tippet a lakáshitel felvételéhez, amik jól jöhetnek az ügylet lebonyolítása során.

Tovább olvasom