Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

2021.08.29.
Szerző: Expresszkolcson

Lakáshitel felvétele előtt számos szempontot kell figyelembe venni a pozitív hitelbírálat érdekében – ezeket nézzük át alábbi cikkünkben.

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

A lakáshitel felvétele előtt rengeteg dologgal kell foglalkoznod, így például meg kell találnod a megfelelő ingatlant is. Ez azonban csak az első, bár kétségtelenül az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy végül beköltözhess az új otthonodba. A lakáshitel feltételeit sokszor tárgyaltuk már itt, a blog keretein belül, ám vannak olyanok, amelyeket csak felületesen érintettünk.

A jövedelem kérdése

A jövedelem minden hitelnél ugyanolyan fontos, tehát a lakáshitel felvétele előtt is érdemes utánaszámolnod, hogy az igazolható jövedelmed mekkora lakáshitel felvételét teszi lehetővé. Ehhez természetesen használhatsz lakáshitel kalkulátort is, de saját magad is megoldhatod. Nem szabad elfelejtened, hogy a jövedelmed nem csak a fizetésedet jelenti, hanem ehhez hozzá kell adnod a másodlagos jövedelmeidet is, azaz a családi pótlékot, a gyerektartást, illetve a bérbeadásból származó jövedelmet is – bár ezeket nem ugyanúgy kezeli az összes bank.

A megvásárolni kívánt ingatlan értéke

A lakáshitel felvétele előtt az ingatlan értékét is figyelembe kell venni. Nyilván tudod, hogy ehhez önerőre is szükséged lesz, mégpedig az ingatlan becsült piaci értékének minimum 20%-át kitevő összegre, ám a legtöbb banknál ez az érték inkább 30%. Fontos, hogy a becsült piaci értéket a bank értékbecslője határozza meg, és csak a legritkább esetben egyezik meg a vételárral. Ha az értékbecslő alacsonyabbra állapítja meg ezt az értéket, mint amennyiért az eladó eladná az ingatlant, akkor alku nélkül nem fogod tudni megvenni, hiszen így a hitel összege is kevesebb lesz.

Pótingatlant is bevonhatsz

Ha a fenti helyzet áll elő, és nem rendelkezel az önerőn túl is egy legalább akkora összeggel, amekkorával kipótolhatod a hiányt, akkor egy pótingatlant is bevonhatsz az ügyletbe. Ebben az esetben viszont akár önerő nélkül is felveheted a lakáshitelt.

Állami támogatást is igényelhetsz

Talán említenünk sem kellene a CSOK, illetve a babaváró hitel igénylésének lehetőségét, de fontos, hogy ne felejtsd el még a lakáshitel igénylése előtt elintézni azt, amit ezekkel kapcsolatosan csak tudsz, hiszen csökkenhetnek általuk a kiadásaid.

Lakáshitel felvétele előtt mindenképp hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

2019.10.03.

Mivel a lakásvásárlás komoly döntés, ráadásul nem is egyszerű, adunk pár tippet ahhoz, hogy a megfelelő ingatlan kiválasztásra kerüljön, ha arra kerül sor, hogy új otthont kell keresned.

Tovább olvasom
A CSOK 2019 – mik az újdonságok?

A CSOK 2019 – mik az újdonságok?

2019.03.14.

Az év eleje óta terjed a hír, hogy változik a CSOK, méghozzá nem kis mértékben, így Te is hallhattál már róla, a részleteivel azonban nem biztos, hogy tisztában vagy. Pedig érdemes alaposabban tájékozódni a témában, hiszen könnyen előfordulhat, hogy míg eddig nem sikerült államilag támogatottá válnod, most sikerülhet, és új otthonba költözhetsz a családoddal! Épp ezért készült ez a cikk, hogy bemutassuk Neked és a többi olvasónknak a CSOK 2019-es újításait!

Tovább olvasom
Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom
Kamatmentes hitel a babaváró kölcsön?

Kamatmentes hitel a babaváró kölcsön?

2019.10.08.

Röviden: igen, de kifejtjük hosszabban is, hiszen vannak olyan pontok a szerződésben, illetve a feltételek között, amik miatt ez a kamatmentes hitel is átváltozhat olyanná, aminek kamata van. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom