Hogyan biztosítsunk magunknak jövedelmet munkanélküliség esetén?

2021.07.21.

Jövedelmet munkanélküliség esetén biztosítani magunknak nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alábbiakból megtudhatod, mi a teendő ebben a helyzetben!

Hogyan biztosítsunk magunknak jövedelmet munkanélküliség esetén?

A jövedelem munkanélküliség alatt is lehetséges, méghozzá kétféle módon is; az egyik nyilvánvaló, a másik azonban kevésbé közismert, ám a kettő együtt már elegendő lehet ahhoz, hogy anyagi gondok nélkül vészeld át ezt a csöppet sem könnyű időszakot. A statisztikák szerint egy átlagos munkavállaló több, mint fél évig keresi az új munkahelyét, ezt az időszakot pedig jövedelem nélkül gyakorlatilag lehetetlen átvészelni – ebben nyújtunk segítséget alábbi cikkünkkel.

Az első lépések

Ahhoz, hogy valahogy szerezz némi jövedelmet munkanélküliség alatt, első körben fel kell mérned a helyzetedet. Először is tudnod kell, hogy ha huzamosabb ideig dolgoztál egy adott munkahelyen, akkor végkielégítéssel is számolhatsz, három év munkaviszony esetén egyhavi, legalább öt év esetén kéthavi, legalább tíz év esetén háromhavi, legalább tizenöt év esetén négyhavi, legalább húsz év esetén öthavi és legalább huszonöt év munkaviszony esetén hathavi távolléti díj összegével, ami alapesetben megegyezik a munkabérrel. Ez után bejelentkezhetsz a járási munkaügyi központban az álláskeresési járadékra, ami maximum a minimálbér összege lehet, és legfeljebb 90 napig jár, ám nem biztos, hogy meg is kapod, hiszen feltételei is vannak, így például, ha vállalkozásod is van, azt teljes mértékben meg kell szüntetned, illetve a munkaügyi központ által ajánlott munkát el kell fogadnod, ami viszont nem biztos, hogy megfelel majd az elképzeléseidnek.

Jövedelempótló biztosítást is köthetsz

A jövedelempótló biztosítás nevében a szerepe: biztosítja a jövedelmet munkanélküliség esetén. A befizetett összeg függvényében akár havi 200.000 forintot fizet keresőképtelenség, vagy munkanélküliség esetén, és jellemzően 6-12 hónap időtartamig vehető igénybe, viszont a biztosító nem azonnal, hanem csak néhány hónap elteltével kezdi meg a kifizetéseket, addig a tartalékaidból, illetve a végkielégítésedből kell megélned. Fontos még, hogy a biztosítás után néhány hónapig tart a türelmi idő, ami alatt, ha munkanélkülivé válsz, a biztosító nem fizet; ebben a jövedelempótló biztosítás hasonlít az életbiztosításokhoz. Érdemes alaposan átolvasni a biztosítási szerződést annak megkötése előtt, hiszen számtalan a buktató, és minden biztosítónál más lehet az, ami miatt tovább kell nézelődnöd.

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

2020.04.29.

Ha hitelt veszel fel, akkor azt vissza is kell fizetned – ez egy olyan alapvetés, amivel mindenki tisztában van. Előfordulhat azonban, hogy olyasmi történik veled, amit nem tudsz előre megjósolni, de a következménye az, hogy nem tudod visszafizetni a hiteledet: munkanélküliség, tartós betegség, vagy akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Az ilyen esetekre találták ki a hitelfedezeti biztosítást, ami nem csak a bankot védi az által, hogy biztosítja a hitel megtérülését, de Téged is.

Tovább olvasom
Bérelt ingatlanra is célszerű biztosítást kötni!

Bérelt ingatlanra is célszerű biztosítást kötni!

2021.07.06.

Bérelt ingatlanban élsz, és szeretnéd biztonságban tudni az értékeidet? Van megoldás, mutatjuk, mit kell tudnod az ilyen esetekben alkalmazható lakásbiztosításokról!

Tovább olvasom
Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

2020.12.11.

Nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkodsz, de szeretnél tájékozódni, mielőtt megteszed ezt a lépést? Jó helyen jársz!

Tovább olvasom
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A “minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom