Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

2021.06.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 3. 10:51

A CSOK és a babaváró hitel csupán egyetlen dologban hasonlít, ám gyakorlatilag minden másban különböznek egymástól.

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

A CSOK és a babaváró hitel között az egyetlen hasonlóság, hogy mindkettő a Családvédelmi Akcióterv része, illetve mindkettő a gyermekvállalás ösztönzésére jött létre. A feltételeik, az igénylés menete és tulajdonképpen minden más annyira különböző, hogy megéri egy alaposabb cikkben összehasonlítani őket – az alábbiakban ezt olvashatod.

A legfontosabb különbség a CSOK és a babaváró hitel között

Alapvető különbség a CSOK és a babaváró hitel között, hogy míg az előbbi egy vissza nem térítendő támogatás, addig az utóbbi egy hitel, ami bizonyos feltételek mellett akár át is alakulhat támogatássá, ám ez korántsem biztos. Ebből következik, hogy míg a CSOK feltételeit kormányrendeletben rögzítették, addig a babaváró hitelnél a rendelet feltételei mellett még a pénzintézetek kritériumainak is meg kell felelni.

Az összegek is különbözőek

A CSOK és a babaváró hitel más-más összegekről szól, bár tény, hogy mindkettőnél megtalálható a 10 millió forint. A CSOK esetében azonban a gyermekek számától függ az összeg, bár ez lehet meglévő, illetve vállalt is, emellett pedig az ingatlanra vonatkozó előírásoknak is meg kell felelni. A babaváró hitelnél azonban kizárólag vállalt gyermekekre igényelhető a konstrukció, meglévőekre már nem, a felvehető összeg pedig jövedelemfüggő.

Az igénylők köre között is van különbség

A babaváró hitel esetében az egyik alapvető feltétel, hogy csakis házaspárok igényelhetik. A CSOK-nál azonban akár élettársak, vagy akár egyedülállók is igénybe vehetik a támogatást, bár ez utóbbiak csak a már meglévő gyermekeik után.

A CSOK és a babaváró hitel a felhasználásában is különbözik

A babaváró hitel alapjait nézve egy személyi kölcsön, hiszen nem szükséges hozzá fedezet, és ami ez esetben még lényegesebb: szabadon felhasználható. A statisztikák szerint a legtöbben ingatlanvásárláshoz veszik igénybe, hiszen önerőként kiváló, de a hitelkiváltási cél is viszonylag gyakorinak számít. Ezzel szemben a CSOK-nál előre meghatározott a felhasználási kör, hiszen új építésű ingatlan esetében vásárlásra vagy építésre, használt ingatlannál vásárlásra vagy bővítésre lehet fordítani az igényelt összeget.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

2019.12.22.

A babaváró hitel már új korában sem volt rossz konstrukció, nem véletlenül tett szert igen hamar komoly népszerűségre. Viszont decembertől kedvezőbb lett, bár ennek előnyét csak azok „élvezhetik”, akiknek nem születik gyermekük a megszabott öt éven belül.

Tovább olvasom
Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Tovább olvasom
Újabb könnyítések a babaváró hitelnél

Újabb könnyítések a babaváró hitelnél

2020.06.08.

Előfordult, hogy valakinek eddig elutasították a hitelkérelmét a babaváró konstrukcióban, de a nemsokára életbe lépő új szabályozással akár jogosult lehet a maximum 10 millió forintos összegre. A nemrég megjelent kormányrendeletben újabb könnyítések vannak a babaváró hitelt érintően.

Tovább olvasom
Babaváró hitel felfüggesztése – mit jelent ez?

Babaváró hitel felfüggesztése – mit jelent ez?

2019.10.31.

Számos kérdést kapunk a babaváró hitellel kapcsolatban, ami nem is csoda, hiszen páratlan konstrukcióról van szó. Ami piaci körülmények között nem is jöhetett volna létre, csak így, az állami támogatás segítségével. Annyi előnye van, mint égen a csillag, és ezek közül csak egy a babaváró hitel felfüggesztése. Lássuk, mi is ez pontosan!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával