Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mekkora összegű lakáshitelre elég az átlagbér?

2021.06.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 17. 09:59

Ha felteszünk egy ilyen kérdést, nem árt, ha első körben definiáljuk a hazánkban érvényes nettó átlagbér fogalmát és mértékét. Az átlagbér nem más, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók béreinek középértéke vagy normatívája, amit úgy kapunk meg, hogy a munkavállalók jövedelmeit összeadjuk, majd elosztjuk az alkalmazottak létszámával.

Mekkora összegű lakáshitelre elég az átlagbér?

A magyar viszonyok közepette ez a szint nettó 273 ezer 300 forint volt januárban. Sokallod? Kevesled? De térjünk vissza az eredeti témánkhoz! Vajon mekkora összegű lakáshitelre elég a 273 ezer 300 forintos átlagbér? Nézzünk utána, milyen lehetőségekkel találja szembe magát egy normál, hétköznapi, átlagos érdeklődő a piacon, ha hitelre van szüksége!

Mitől függ, hogy mekkora összegű lakáshitelt kaphatok?

Feltétlenül tudnod kell, hogy az egyes pénzintézetek hitelminősítése, bírálati ügymenete eltérhet egymástól. Simán lehet, hogy az egyik bank által realizálhatjuk az álomösszeget, míg a másik annak közelébe sem ígér. De vajon milyen kritériumlista alapján kalkulálnak a bankok egy felvehető hitelösszeg tekintetében? Kardinális kérdéskör, hogy milyen céllal igényled a kölcsönt. Hasonlóan fontos a rendelkezésre álló jövedelmed nagysága, hiszen ebből tudod fizetni a havi szinten újra és újra esedékes törlesztőrészletet. Ha már itt tartunk, természetesen azt is nézik, milyen egyéb hiteleid vannak, hiszen ezek is csökkentik a havi likvidtőkéd szintjét. Releváns még a kiszemelt banki termékre vonatkozó kamatperiódus, a vállalt futamidő, a hiteldíjmutató mértéke, ja és persze a fedezetül felajánlott ingatlan értéke is. Ezen kívül nézik a korodat és a veled élő kiskorú gyermekek számát is.

Mekkora összegű lakáshitelre elég az átlagbér?

Becsapós a kérdés, mert a 273 ezer 300 forintos átlagbér nem fordítható teljes egészében adósságtörlesztésre, az nem lenne túl életszerű. Ha ennyit keresel, ebből az összegből ki kell fizetned a rezsit, enned kell, tisztálkodnod, ruházkodnod. A hatályban lévő jogszabályok értelmében a jövedelem legfeljebb felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, de a bankok ennél jóval óvatosabb megközelítéssel, többnyire 40 százalékos viszonyulással számolnak. Ennek függvényében tehát, 109 ezer 320 forint lehet a maximális havi törlesztőrészleted. Ugye, azt tudjuk, hogy a lakáshitel kamat és futamidő szempontjából is kedvezőbb konstrukció, mint mondjuk egy személyi kölcsön, emiatt az elérhető hitelösszeg is magasabb. A fent említett átlagbér birtokában 20 éves futamidő mellett 18-23 millió forint lakáshitelhez juthatnál, de ne felejtsük el, hogy ennek feltétele egy biztosítékként felajánlható ingatlan megléte is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Babaváró hitel vagy lakáshitel – melyiket válasszuk?

Babaváró hitel vagy lakáshitel – melyiket válasszuk?

2020.03.30.

Többször is feltették nekünk már azt a kérdést, hogy ha lakásvásárlás a cél, és 10.000.000 forintra van hozzá szükség, akkor babaváró hitel vagy lakáshitel terméket érdemesebb-e felvenni. Mivel elgondolkodtató a téma, úgy gondoltuk, hogy megéri részletesebben is foglalkozni vele; az eredményt alább olvashatod.

Tovább olvasom
Miért éri meg az OTP lakáshitel?

Miért éri meg az OTP lakáshitel?

2019.10.01.

Rengetegen kérdezik tőlünk, hogy megéri-e ez, avagy az a hitelkonstrukció, de sajnos nem tudunk rá egyértelmű választ adni. Hiszen sok tényezőtől függ, hogy valami megfelel-e az igényeiknek, vagy sem, és a nagy részük tőlük függ. Annyi bizonyos, hogy a legtöbb esetben a THM dönt a hitel piacképességéről, és mivel nagy a verseny, ez az érték folyamatosan csökken. Nézzük meg most részletesebben, hogy miért éri meg az OTP lakáshitele!

Tovább olvasom
Zöld hitelt vennél fel? Mutatjuk, mekkora törlesztőrészlettel kell számolnod!

Zöld hitelt vennél fel? Mutatjuk, mekkora törlesztőrészlettel kell számolnod!

2022.03.07.

Elsőre nagyon jól néznek ki az úgynevezett zöld hitel által nyújtott előnyök, lássuk milyen feltételekkel, terhekkel, illetve mekkora törlesztőrészlettel jár együtt ez a kölcsöntípus!

Tovább olvasom
Lakáshitel mértéke egy átlagos bérrel

Lakáshitel mértéke egy átlagos bérrel

2020.06.15.

A járandóság, az, hogy mennyit keresünk az egyik legmeghatározóbb dolog egy kölcsön-felvételnél. A lakáshitel mértéke nagyban függ attól, hogy milyen havi jövedelmet tudsz igazolni. Lássuk, hogy egy átlagos hazai jövedelemmel milyen mértékű lakáskölcsönhöz lehet jutni!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával