Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

2021.06.15.
Szerző: expresszkolcson.hu

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni? Mit kell figyelembe venni a választás során? Kinek éri meg e-számlát nyitni? Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla? Megválaszoljuk a vállalkozói bankszámlákkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni?

Kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnia a közkereseti társaságnak, a betéti társaságnak, a korlátolt felelősségű társaságnak és a részvénytársaságnak. Továbbá vállalkozói számlával kell rendelkeznie mindenkinek, aki áfa-fizetésre kötelezett. Amennyiben az egyéni vállalkozó tevékenységi köre nem tartozik áfa-köteles kategóriába, a lakossági bankszámláját is használhatja a vállalkozásához. A vállalkozói bankszámla kiválasztásakor meghatározó a vállalkozás mérete, a várható pénzforgalom és a felmerülő igények. Egész más igényei vannak egy induló, egy kis, egy közepes és egy nagy cégnek. Nyilvánvalóan, ami az egyik vállalkozásnak tökéletes ajánlat, az a másiknak kellemetlenséget okozhat. A cégméret mellett fontos a tevékenységi kör is, hiszen más szempont fontos egy szoftverfejlesztő cégnek és egy ruhaboltnak.

Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla?

A cégméret mellett a bankszámla kiválasztása során figyelembe kell venni a várható pénzfogalmat és azt, hogy várható-e devizában történő számlázás. Az induló vállalkozások esetében célszerű a legkedvezőbb konstrukciót választani, amely alacsony számlavezetési díjat és tranzakciós költségeket kínál. Később, komolyabb forgalom esetén pedig ajánlott új számlacsomagra váltani. Amennyiben külföldi partnerekkel dolgozik a cég, devizaszámlát kell választani, amely számos kedvezményt kínál. Amennyiben forintban és devizában is komoly forgalma van a vállalkozásnak, célszerű fenntartania két számlát, egyet a hazai és egyet a külföldi ügyletek számára. Ennek nincs akadálya, hiszen egy vállalkozásnak akár több pénzforgalmi számlája is lehet. A vállalkozói bankszámla megnyitása előtt alaposan át kell nézni a bankok ajánlatait, hiszen a megfelelő bankszámla kiválasztásával akár százezrek is spórolhatóak. Elsősorban a számlavezetési díjat és az átutalási díjakat kell átnézni a választás során. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy az alszámlák nyitása, valamint a pénztári befizetések tovább növelhetik a költségeket. Ráadásul már a számlázás is történhet elektronikusan. Jó néhány bank lehetőséget kínál erre, ennek köszönhetően környezetbaráttá tehető a vállalkozás. Sőt, kedvezményekkel és gyorsabb ügyintézéssel is jár az e-számla.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

2021.08.25.

Ki lehet a rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál? Alábbi cikkünkben erre a kérdésre adunk egy minden részletre kiterjedő választ!

Tovább olvasom
Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

2021.07.20.

A prémium lakossági bankszámlák segítségével különféle előnyökhöz juthatsz – mutatjuk, mit kell tudnod róluk!

Tovább olvasom
Revolut kártya igénylési menete és információ

Revolut kártya igénylési menete és információ

2019.11.28.

Ha még nem hallottál a Revolut kártyáról, akkor itt az ideje megismerkedned vele, mert számos előnnyel rendelkezik, és könnyen meglehet, hogy pont ezekre lenne szükséged. Lássuk, mi is ez pontosan, mik az előnyei és hogyan tudod igényelni!

Tovább olvasom
Milyen költségekkel kell számolnunk, ha bankszámlát nyitunk?

Milyen költségekkel kell számolnunk, ha bankszámlát nyitunk?

2020.12.17.

Bankszámlát nyitnál, és nem tudod, milyen költségei lesznek, illetve lehetnek? Az alábbiakból kiderül!

Tovább olvasom