Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

2021.06.15.

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni? Mit kell figyelembe venni a választás során? Kinek éri meg e-számlát nyitni? Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla? Megválaszoljuk a vállalkozói bankszámlákkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni?

Kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnia a közkereseti társaságnak, a betéti társaságnak, a korlátolt felelősségű társaságnak és a részvénytársaságnak. Továbbá vállalkozói számlával kell rendelkeznie mindenkinek, aki áfa-fizetésre kötelezett. Amennyiben az egyéni vállalkozó tevékenységi köre nem tartozik áfa-köteles kategóriába, a lakossági bankszámláját is használhatja a vállalkozásához. A vállalkozói bankszámla kiválasztásakor meghatározó a vállalkozás mérete, a várható pénzforgalom és a felmerülő igények. Egész más igényei vannak egy induló, egy kis, egy közepes és egy nagy cégnek. Nyilvánvalóan, ami az egyik vállalkozásnak tökéletes ajánlat, az a másiknak kellemetlenséget okozhat. A cégméret mellett fontos a tevékenységi kör is, hiszen más szempont fontos egy szoftverfejlesztő cégnek és egy ruhaboltnak.

Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla?

A cégméret mellett a bankszámla kiválasztása során figyelembe kell venni a várható pénzfogalmat és azt, hogy várható-e devizában történő számlázás. Az induló vállalkozások esetében célszerű a legkedvezőbb konstrukciót választani, amely alacsony számlavezetési díjat és tranzakciós költségeket kínál. Később, komolyabb forgalom esetén pedig ajánlott új számlacsomagra váltani. Amennyiben külföldi partnerekkel dolgozik a cég, devizaszámlát kell választani, amely számos kedvezményt kínál. Amennyiben forintban és devizában is komoly forgalma van a vállalkozásnak, célszerű fenntartania két számlát, egyet a hazai és egyet a külföldi ügyletek számára. Ennek nincs akadálya, hiszen egy vállalkozásnak akár több pénzforgalmi számlája is lehet. A vállalkozói bankszámla megnyitása előtt alaposan át kell nézni a bankok ajánlatait, hiszen a megfelelő bankszámla kiválasztásával akár százezrek is spórolhatóak. Elsősorban a számlavezetési díjat és az átutalási díjakat kell átnézni a választás során. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy az alszámlák nyitása, valamint a pénztári befizetések tovább növelhetik a költségeket. Ráadásul már a számlázás is történhet elektronikusan. Jó néhány bank lehetőséget kínál erre, ennek köszönhetően környezetbaráttá tehető a vállalkozás. Sőt, kedvezményekkel és gyorsabb ügyintézéssel is jár az e-számla.

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hol lehet online bankszámlát nyitni?

Hol lehet online bankszámlát nyitni?

2020.09.29.

Az utóbbi években már nem is kérdés, hogy hol lehet online intézni az ügyeinket, hiszen egyre elterjedtebb az interneten keresztül történő banki, illetve hivatalos ügyintézés. Ebből következik, hogy mára már több banknál is elérhető az online számlanyitás lehetősége, bár azt is hozzá kell tenni, hogy csak részben.

Tovább olvasom
Miért éri meg bankszámlát is nyitnod hitelfelvétel esetén?

Miért éri meg bankszámlát is nyitnod hitelfelvétel esetén?

2021.07.28.

Bankszámlát nyitni egy kölcsönszerződés mellé nem kötelező minden esetben – mutatjuk, miért érdemes mégis így tenned.

Tovább olvasom
Azonnali fizetési rendszer – indult!

Azonnali fizetési rendszer – indult!

2020.03.26.

Március 2.-án indult az azonnali fizetési rendszer, amelynek segítségével könnyebb és gyorsabb az átutalás. Eddig órákat kellett várni egy átutalás megérkezésére, hétvégén pedig nem is lehetett utalni, de ennek most vége! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Revolut kártya igénylési menete és információ

Revolut kártya igénylési menete és információ

2019.11.28.

Ha még nem hallottál a Revolut kártyáról, akkor itt az ideje megismerkedned vele, mert számos előnnyel rendelkezik, és könnyen meglehet, hogy pont ezekre lenne szükséged. Lássuk, mi is ez pontosan, mik az előnyei és hogyan tudod igényelni!

Tovább olvasom