Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel folyamata az elejétől a végéig

2021.06.11.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 11. 11:45

Vannak, akik úgy vágnak bele egy lakás megvásárlásába, hogy nem is tudják, mennyire hosszadalmas procedúra vár rájuk, és különösen igaz ez akkor, ha hitelből tervezik kifizetni a vételárat. Nem elrettentésképpen, de pontokba szedjük, mi vár azokra, akik – akár kényszerűségből, akár anyagi megfontolásból – ezt az utat választják.

Lakáshitel folyamata az elejétől a végéig

Lássuk tehát a lakáshitel folyamatát!

  • A lakáshitel folyamatának első pontja az anyagi helyzet felmérése: alaposan fontold meg, hogy megengedheted-e magadnak azt a lakást, amit kinéztél, illetve tervezd meg az ezzel kapcsolatos kiadásokat is. A JTM szabályozás szerint a jövedelmed 50%-át fordíthatod törlesztésre, ez alapján pedig könnyen kiszámolhatod, mekkora hitel a maximális, amit felvehetsz. Ha kevés, adóstársat kell bevonnod! Nem feledkezhetsz meg az önerőről sem, ami a lakás árának minimum 20%-a kell, hogy legyen, de jobb, ha ennél többre készülsz!
  • A fentiek alapján válassz ingatlant!
  • Ez után jöhet a hitelkonstrukció kiválasztása, amiben oldalunk is a segítségedre lesz, illetve akár szakértői segítséget is kérhetsz. Ha megvan a hitel, illetve a bank, akkor a további költségek összeszámolása következik, hiszen ezeket is bele kell kalkulálnod az ügymenetbe: illeték, értékbecslési, közjegyzői, számlanyitási és ügyvédi díjak.
  • A következő lépés az adás-vételi szerződés megkötése az ingatlan tulajdonosával, majd ennek beadása a földhivatalba.
  • A lakáshitel folyamatának következő pontja maga a hitelfelvétel! A kiválasztott bank erre vonatkozó nyomtatványait ki kell tölteni, majd leadni a választott fiókban.
  • Következik az értékbecslés, amit a bank intéz.
  • Jön a lényeg: az elbírálás! A hitelbírálat az esetek többségében egy-két hetet vesz igénybe, de vannak olyan bankok, ahol csupán pár nap; mindenesetre ne ez alapján dönts!
  • A folyósítás előtt a bank közjegyzője véglegesíti az okiratot. Ezt Neked kell intézned.
  • A véglegesített közjegyzői okiratot be kell nyújtani a területileg illetékes Földhivatalba, ami után érkeztetik, és a jelzálogra vonatkozó széljegyzetet tesznek a tulajdoni lapra. Ehhez szükséges beszerezni az ügyvédtől egy végkifizetési nyilatkozatot is, amin a korábbi tulajdonos nyilatkozik, hogy át lehet jegyezni a tulajdonjogot.
  • Az utolsó lépés: kifizeted az önerőt a banknak, leadod az esetlegesen kötelező biztosítások igazolásait, bemutatod a kért dokumentumokat, és ez után a bank folyósítja a hitelt.

Reméljük, nem bátortalanítottunk el azzal, hogy leírtuk a lakáshitel folyamatát, sőt, inkább eloszlattuk a bizonytalanságodat, így könnyebben eljutsz a procedúra végéig. A harmadik ponthoz használd oldalunk összehasonlítási funkcióját, és ha kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mekkora jövedelem szükséges egy lakáshitelhez?

Mekkora jövedelem szükséges egy lakáshitelhez?

2019.12.28.

Amikor felteszik nekünk a fenti kérdést, vagyis hogy mekkora jövedelem szükséges lakáshitel esetén, mindig visszakérdezünk: milyenhez? Nem mindegy ugyanis a felvett összeg, és persze a futamidő is meghatározza a havi törlesztőrészletet. A JTM szabályozás alapján pedig ezekből, illetve a jövedelem mértékéből számítják ki a folyósítható hitelösszeget.

Tovább olvasom
Lakáshitelek akár 6% alatti kamattal: most érdemes megfontolni a hitelkiváltást

Lakáshitelek akár 6% alatti kamattal: most érdemes megfontolni a hitelkiváltást

2024.01.10.

A 2024-es év jó hírrel kezdődött a lakáshitel igénylőknek: jelentősen csökkentek a kamatok. És a kamatok csökkenése magával hozta a törlesztőrészletek csökkenését, sőt azzal is jár, hogy akár alacsonyabb jövedelemmel is lehet már hitelt igényelni. De mit tehetnek azok, akik magasabb kamattal már tavaly igényeltek lakáshitelt? Nekik bizony érdemes megfontolniuk a hitelkiváltást. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Adó visszatérítési támogatás – mit jelent?

Adó visszatérítési támogatás – mit jelent?

2019.08.29.

Bármiről is legyen szó, akár vásárlásról, akár hitelfelvételről, mindig ki lehet fogni az akciós ajánlatokat, valamint a kedvezményeket. Ilyen például az adó visszatérítési támogatás, amit más néven ÁFA visszatérítésnek szokás nevezni. A hitelfelvételhez ez annyiban kapcsolódik, hogy építési telek vásárlásakor, illetve építkezéskor meg lehet oldani, hogy akár egy nagyobb összeget is visszaigényelhessünk az ÁFÁ-ból. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Ezt a támogatott lakáshitelt egyedülállók is igényelhetik!

Ezt a támogatott lakáshitelt egyedülállók is igényelhetik!

2022.03.28.

Támogatott lakáshitel egyedülállóként? A Zöld Hitel megoldást nyújt mindenkinek, aki szeretné kihasználni az állami támogatás lehetőségét!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával