Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

2021.05.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. május 25. 10:32

A kamatperiódus sokak számára cseng ismerősen, ennél mélyebben azonban nem ássák magukat a témába, pedig érdemes. Az alábbiakban minden részletre kitérünk!

Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

A kamatperiódus az az időszak, ami alatt egy hitel kamata nem változik – ez a személyi kölcsönökre egyáltalán nem, a jelzáloghitelekre, így például egy lakáshitelre azonban annál inkább vonatkozik. A kamatperiódust hitelfelvétel során a bank határozza meg, és az általa kínált lehetőségek közül a hitel igénylője, azaz az ügyfél választhatja ki a számára leginkább megfelelőt. Érdemes alaposan megfontolni a döntést, mert a futamidő alatt a kiválasztott kamatperiódus módosítása egyáltalán nem lehetséges, kivéve, ha hitelkiváltással egy másik hitellé alakítjuk át a meglévő konstrukciónkat.

Milyen hatással van a kamatperiódus a hitelre?

A kamatperiódus hosszától függően emelkedik a kölcsön kamata, azaz egyre magasabbak lesznek a költségek, ami a havi törlesztőrészletekben is megmutatkozik, ám akkor válik igazán sokkolóvá, ha a teljes futamidőre vetített költségeket nézzük.

Hogy egy példával éljünk: előfordulhat, hogy egy hitel teljes futamidőre vetített költsége az induló kamattal számolva „csupán” néhány százezer forint, a kamatperiódusok váltásakor bekövetkező kamatemelkedéssel számolva már bőven 1 millió forint fölé kúszik. Amikor lejár a hitelfelvétel során választott kamatperiódus, módosul a kamat mértéke, ami a törlesztőrészlet csökkenését és emelkedését egyaránt jelentheti, de a tapasztalat azt mutatja, hogy többnyire emelkedik. Egy hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitel hosszú távon kiszámíthatóbb és átláthatóbb, hiszen a hosszabb kamatperiódus alacsonyabb kamatot is jelenthet, bár ennek természetesen érdemes alaposan utánaszámolni, mégpedig a szerződés aláírása előtt, hiszen utána csak a hitelkiváltás segíthet a költségek csökkentésében.

Milyen kamatperiódussal kínált hitelt érdemes választani?

A bankok különböző kamatperiódusú kölcsönöket kínálnak, tehát a választék nagy, így a céljaidnak megfelelően választhatod ki a számodra leginkább megfelelőt. Jó, ha tudod, hogy minél rövidebb a kamatperiódus, annál alacsonyabb kamatlábbal kaphatsz hitelt, illetve minél hosszabb időre fixált a kölcsön kamata, annál kiszámíthatóbb a hitelkonstrukció, de így magasabb hitelkamatot kell fizetned, azaz megnőnek a költségeid is. A bankok által leggyakrabban kínált kamatperiódusok a 3-6-12 havi, valamint a 3-5-10-15-20 éves.

Ha hitelt szeretnél felvenni, a kamatperiódusok vizsgálatát se felejtsd ki! Tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakáshitel felvétel: mitől függ a hitelkamat mértéke?

Lakáshitel felvétel: mitől függ a hitelkamat mértéke?

2023.09.29.

Fontos tudni hiteligénylés előtt, hogy mitől függ a hitelkamat mértéke. Hiszen minél alacsonyabb kamattal igényel valaki hitelt, annál kevesebbet kell majd visszafizetnie. És ez egy lakáshitel igénylésnél sokat számít. Utánajártunk, hogy mitől függ a hitelkamat mértéke.

Tovább olvasom
Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022.02.24.

Több hitelt vehetnek fel azok a 25 év alattiak, akik jogosultak az adójóváírásra, hiszen így több pénz marad a zsebükben – lássuk, mennyivel!

Tovább olvasom
Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

2023.06.02.

A lakáshitelek kamata erősen befolyásolja a hitelfelvételi kedvet. Minél drágábbak a hitelek, annál kevesebben akarnak lakáshitelt igényelni. A kamatokra több tényező is hatással van, az egyik a jegybanki alapkamat. Sokan várják a kamatok csökkenését, ezért utánajártunk, hogy mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek.

Tovább olvasom
Ki lehet adóstárs lakáshitel felvételénél?

Ki lehet adóstárs lakáshitel felvételénél?

2021.05.10.

Hogy ki lehet adóstárs egy lakáshitel igénylése során, azt szigorú szabályok határozzák meg. Az alábbiakból mindent megtudhatsz a témáról.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával