Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Megszűnik az áfamentesség – mit kell tudni, ha külföldről rendelnénk?

2021.05.26.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. május 26. 15:23

Megszűnik az áfamentesség, azaz vége az ingyenes, EU-n kívülről érkező rendeléseknek – mutatjuk az ügy részleteit!

Megszűnik az áfamentesség – mit kell tudni, ha külföldről rendelnénk?

Megszűnik az áfamentesség a 22 EUR alatti áruk esetében 2021. júliusától, ám a vámmentesség egészen 150 EUR értékig megmarad. A korábbiakban ez azt jelentette, hogy ha az Európai Unión kívülről (jellemzően Kínából, vagy az Egyesült Államokból) rendeltünk valamit, akkor a vételár kiegyenlítésén túl nem volt más költségünk, ám ez a nyár közepétől megváltozik, és nem csupán a költségek emelkednek, de a tennivalóink is sokasodnak.

Miért szűnik meg az áfamentesség?

Az áfamentesség megszüntetésére Magyarország és az Európai Unió költségvetési hiányának ellensúlyozása céljából van szükség. A vámhatárokon átnyúló online kereskedelem szabályozása ugyanis jelentős bevételkiesést eredményezett, az Európai Unión kívüli kereskedőket pedig jogosulatlan előnyhöz juttatta, az áfamentesség megszüntetése viszont kiegyenlítettebbé teszi a versenyt, illetve az Unión belüli kereskedők számára kiegyenlítetté teszi a piaci versenyt.

Mi a teendője a hétköznapi vásárlónak?

Az Európai Unióba érkező küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani, illetve meg kell fizetni a rá vonatkozó áfát. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a rendelkezés igazi elszenvedője a Magyar Posta lesz, amelynek feladatai júliustól kezdve a sokszorosára nőnek, hiszen minden küldeményt vámeljárás alá kell vonnia, és ez akár több százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát.

További tudnivalók

A tervek szerint a vámügyintézés díja a termék értékéhez igazítottan sávos lesz, és szerencsére online is ki lehet majd egyenlíteni az áfát, azaz nem lesz kifejezetten nehézkes az ügyintézés, ráadásul az online fizetéshez még kedvezményt is biztosítanak. Fontos lesz a küldemények megrendelése során a pontos címen túl az e-mail, illetve a telefonszám megadása is, mivel a Magyar Posta csak így tudja majd közvetlenül a címzettet értesíteni a küldemény megérkezéséről, a fizetendő összegről és a kézbesítésről, ráadásul így automatikusan el is tudja végezni a vámeljárást. Az áfamentesség megszüntetése tehát elviekben csak plusz fizetési kötelezettséget jelent majd, ám az indulás biztosan nem lesz zökkenőmentes.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mutatjuk, mire figyelj az ÁFA-visszatérítés igénylésekor!

Mutatjuk, mire figyelj az ÁFA-visszatérítés igénylésekor!

2021.03.19.

Ha ÁFA-visszatérítés a téma, fontos megemlíteni, hogy 2021-ben bevezették az 5 százalékos ÁFÁ-t az újépítésű ingatlanoknál, továbbá lényeges információ, hogy ez az 5 százalékos ÁFA is elengedésre kerülhet, legalábbis azoknál a házaspároknál, akik éltek a CSOK lehetőségével.

Tovább olvasom
5+1 tévhit az áfa-visszatérítéssel kapcsolatban

5+1 tévhit az áfa-visszatérítéssel kapcsolatban

2021.04.09.

Új lakás vásárlása vagy építése után remek lehetőség kínálkozik ma Magyarországon: visszaigényelhető az áfa. De mikor és milyen mértékben? Kell-e az áfa-visszatérítéshez valamilyen egyéb támogatással élnünk? Járjuk körbe a témát.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával