Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Mikor vehető igénybe az energiahatékonysági adókedvezmény?

2021.05.28.
Szerző: Expresszkolcson

Az energiahatékonysági adókedvezmény egy olyan lehetőség, amivel nem csak az energiaszámlák, de a társasági adó mértéke is csökkenthető!

Mikor vehető igénybe az energiahatékonysági adókedvezmény?

Az energiahatékonysági adókedvezményről szóló kormányrendelet már négy éve megjelent, és sokan igénybe is vették, ám nem elegen, pedig komoly előnyökhöz juttatja azokat a cégeket, amelyek igénybe veszik, ám ez még nem minden, hiszen a környezet védelme is hathatósan segíthető elő, ha olyan beruházásokkal javítjuk a vállalkozásunkat, amelyek alacsonyabb energiafelhasználáshoz, illetve a megújuló energiaforrások kihasználásához vezetnek. Elég csak a napelemekre, szélerőművekre, vagy akár csak a szigetelés javítására, a nyílászárók hatékonyabbra cserélésére, vagy a fűtési rendszer korszerűsítésére gondolunk. Ha egy, az energiahatékonyságot növelő beruházás energia-megtakarítást eredményez, adókedvezmény vehető igénybe a társasági adóból a beruházás üzembe helyezését követő és a következő öt adóévben, akár a tárgyévi társasági adó 70%-áig is!

Kik jogosultak az energiahatékonysági adókedvezményre?

Az energiahatékonysági adókedvezményt kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt igénybe vehetik, a körből csak a mikrovállalkozások maradnak ki. Attól függően, hogy a Te vállalkozásod melyik kategóriába esik, változó a támogatási intenzitás is: nagyvállalatok esetén legfeljebb 30%, középvállalkozásoknál 40%, kisvállalkozásoknál viszont akár 50% is lehet. Az igénybe vehető adókedvezmény beruházásonkénti maximális összege 15 millió EUR.

Milyen költségek számolhatóak el?

Az energiahatékonysági adókedvezmény kapcsán elszámolható költség lehet:
• a magasabb energiahatékonyság eléréséhez kapcsolódó tárgyi eszköz teljes bekerülési értéke, ha a beruházás összköltségén belül a beruházás külön meghatározható, vagy
• a tárgyi eszköz értékének az a része, ami egy hasonló, ám kevésbé energiahatékony beruházáshoz viszonyítva többletköltségként merül fel.

Hogy lehet igénybe venni az energiahatékonysági adókedvezményt?

Az energiahatékonysági adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az adózó rendelkezzen a kormányrendelet szerinti igazolással, ami alátámasztja, hogy a beruházás energiahatékonysági célokat szolgált. Ezt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által vezetett névjegyzékben szereplő energetikai auditor, vagy pedig egy energetikai auditáló szervezet állítja ki. Ennek benyújtása után az energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető a benyújtást követő hat évben.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

2021.04.28.

Az első házasok kedvezménye egy olyan lehetőség, amivel érdemes élni, hiszen hatalmas előnyt tartogat azoknak, akik az első házasságukban élnek. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Ki jogosult családi adókedvezményre?

Ki jogosult családi adókedvezményre?

2021.06.10.

A családi adókedvezmény minden gyermeket nevelő családnak komoly segítség lehet – lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom