Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2021.04.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 23. 10:38

Ha megtaláltuk a legmegfelelőbb otthont, de nincs elegendő megtakarításunk, hogy megvehessük, akkor a bankok ajánlatai közül válogathatunk a hitelek között. Ha minden feltételnek meg tudunk felelni, és valóban jogosultak vagyunk a kölcsönre, akkor pedig egy nagyon fontos kérdés marad: mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Miért fontos, hogy időben kapjuk meg a lakáshitelt?

Az ingatlanpiac az utóbbi években rendkívül aktív, köszönhetően elsősorban az állam által felkínált kiegészítő lehetőségeknek. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a Babaváró hitel azonban nem minden családnak elegendő, így sokan folyamodnak kölcsönigényléshez. A megnövekedett kereslet az ingatlanok iránt azt eredményezi, hogy egy új szempontot is figyelembe vesznek az eladásra kínáló személyek a piacon. Mivel egy jobb lakásra több jelentkező is lehet, ezért az ár mellett egyre inkább fontos tényező a kifizetés időpontja is. Ezért nem elhanyagolható kérdés, hogy mikor kapjuk meg a lakáshitelt? Az eladó a két vagy több pályázó között sok esetben azt az ajánlattevőt részesíti előnyben, aki korábban tudja vállalni a kifizetést. Másrészt a vevő szempontjából sem mindegy, hogy a hitelintézetek mekkora időintervallum alatt tudják vállalni a kifizetést, mivel késedelem esetén a vásárló könnyen bukhatja a foglalót, sőt egyes esetekben akár kötbért is kell fizetnie.

Mindig másfél hónap alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Általánosságban a lakáshitel-igénylések átfutási ideje nagyjából egy-másfél hónap – a legtöbb erre szakosodott gazdasági szereplő 27-40 nappal számol. Ez több apró lépésből tevődik össze, melyek mindegyike igénybe vehet néhány napot. Ezek határozzák meg, hogy mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt. Az első lépcsőfok, minden esetben a jövedelemigazolás bemutatása, ezt az ingatlan értékbecslése követi. Míg előbbi egy-két napot vehet igénybe, utóbbira sok esetben akár tizenöt napot is várnunk kell. Ezután következik az „izgulós rész”, a papírok benyújtása után a pénzintézetek körülbelül tíz-tizenöt napig váratnak a hitelbírálat eredményének hivatalos kihirdetésével. Ha pozitív az elbírálás, akkor már csak a zálogjog bejegyzése, a szerződéskötés és a hitel folyósítása növelheti az időt. Ezek sok esetben egy nap alatt megvannak, de néhány esetben akár kettő-négy napot is várhatunk egy lépcsőfok teljesítésére. Szerencsére eljutottunk oda, hogy bizonyos lépéseket elkezdtek digitalizálni, így a jövőben várhatóan a lakáshitel-kérelmek átfutási ideje jelentősen csökkenthető lesz.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Banki hitelek – személyi kölcsön- és lakáshitel-ajánlatok egy helyen, válogatottan!

Banki hitelek – személyi kölcsön- és lakáshitel-ajánlatok egy helyen, válogatottan!

2019.06.17.

Aki érdeklődik a banki hitelek iránt, az tudja, hogy rengetegféle van belőlük, és egy laikus számára nagyon nehezen átláthatóak. Oldalunk viszont azért jött létre, hogy segítséget nyújtson ebben. Az alábbiakban kifejtjük, hogy mit találhatsz nálunk, ha most jársz itt először.

Tovább olvasom
Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

2021.08.29.

Lakáshitel felvétele előtt számos szempontot kell figyelembe venni a pozitív hitelbírálat érdekében – ezeket nézzük át alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom
Jelenlegi legjobb lakáshitelek – összesítjük!

Jelenlegi legjobb lakáshitelek – összesítjük!

2019.11.21.

Nyilvánvaló, hogy mindenki, így Te is a legjobbat szeretnéd mindenből, és ezt természetesen meg tudjuk érteni mi is. Éppen ezért vesszük elő időről időre bizonyos hiteltípusok legjobbjait; most a jelenlegi legjobb lakáshitelek vannak soron!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával