Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

2021.04.21.
Szerző: expresszkolcson.hu

Az egyszerűsített értékbecslést csupán bizonyos esetekben veheted igénybe, ám akkor nagyon is érdemes! Lássuk a részleteket!

Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

A jelzáloghitelek esetében alkalmazható egyszerűsített értékbecslésről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben, és amennyiben február 5. után adtad be a lakáshitel-igénylésedet, már ez is vonatkozhat rá, amennyiben megfelel a feltételeknek, illetve Te is úgy döntesz, hogy ezt választod. A hagyományos értékbecslésre lassúság és viszonylag magas ár volt a jellemző, az egyszerűsített értékbecslés azonban teljesen másként működik, így alapvető változásokat hoz az ügymenetbe.

Mikor alkalmazható az egyszerűsített értékbecslés?

Egyszerűsített értékbecslést a 150 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű lakóingatlanok esetén lehet kérni, ám a település is számít, ugyanis kizárólag Budapesten, valamelyik megyeszékhelyen, megyei jogú városban, vagy a budapesti agglomerációban lehet, egyéb helyeken viszont nem alkalmazható. Az egyszerűsített értékbecslési folyamatot megelőző évben legalább 10 ingatlannak kellett gazdát cserélnie az adott településen, illetve kerületben, méghozzá hivatalos adásvétel keretein belül, és ezek fajlagos árának egymástól vett eltérése kevesebb, mint 30% kell, hogy legyen. Az egyszerűsített értékbecslés adósságrendező hitel igénylése esetén sokkal szélesebb körben vehető igénybe, mint az ingatlanvásárlásra felhasználható hiteleknél, mivel a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanok esetében is alkalmazható.

Hogy zajlik az egyszerűsített értékbecslés?

Az egyszerűsített értékbecslés során a már eladott lakások vételárának figyelembevételével történik a hitelbe bevonásra kerülő ingatlan értékének megbecslése. Hátrány, hogy a környékbeli ingatlanok állapota itt nem mérvadó, illetve a különféle extrákat sem számolják bele az ingatlan értékébe, vagyis, ha rossz állapotú, akkor túlbecsülik, ha pedig jó és sok extrával ellátott, akkor alulbecsülik, tehát az átlagosnál olcsóbb lakásokat megvásárolni kívánó ügyfelek az egyszerűsített értékbecslés által előnyre tesznek szert.

Az egyszerűsített értékbecslés hátrányai

Az egyszerűsített értékbecslésnek egy hitelezhetőségi szempontból igen komoly hátránya is van, mégpedig az, hogy a pénzintézetek a felbecsült érték mindössze 60%-ára folyósítanak hitelt a szokásos 80% helyett, ráadásul nem minden banknál érhető el ez az értékbecslési mód, azaz, ha így szeretnéd intézni a lakáshiteledet, utána kell nézned, hogy a választott bank él-e ezzel a módszerrel. Lényeges, hogy a folyamat elindításához 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot kell benyújtanod.
Ha lakáshitelt igényelnél, válogass ajánlataink között, majd indítsd el a folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mit érdemes tudni az értékbecslésről?

Mit érdemes tudni az értékbecslésről?

2021.09.10.

Az értékbecslés a jelzáloghitelek felvételének kulcsmomentuma, hiszen alapvetően ez határozza meg a hitel összegét. Lássuk, mit érdemes még tudni róla!

Tovább olvasom
Lakáshitel: fedezetként bevont ingatlan értékbecslése

Lakáshitel: fedezetként bevont ingatlan értékbecslése

2021.08.17.

Egy ingatlan értékbecslése sarkalatos pont a lakáshitel igénylése során – mutatjuk, hogy mire kell számítanod.

Tovább olvasom