fbpx
Hirdetés

7 hasznos tanács, ha lakásbiztosítást kötnél

2021.04.19.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 19. 10:42

Az otthon javarészt a béke szigete, azonban adódhatnak olyan kellemetlenségek, amiket a lehető legnagyobb körültekintéssel sem tudunk elkerülni. Egy jégeső, egy beázás, egy konyhai tűzeset bármikor előfordulhat, és lakásbiztosítás nélkül a keletkezett veszteségek renoválási finanszírozását önerőből kell megtennünk, ami meglehetősen frusztráló lehet.

7 hasznos tanács, ha lakásbiztosítást kötnél

Tévhit, hogy egy társasházban nem szükséges saját lakásbiztosítás, és nem árt, ha észben tartjuk, hogy ha egy csőtörés miatt eláztatjuk a szomszédot, és nem rendelkezünk lakásbiztosítással, akkor egyedül minket terhel a helyreállítás költsége. Egy átlagos lakásbiztosítás éves tarifája köszönőviszonyban sincs azzal az értékkel, amit a legtöbbünk számára a kuckónk képvisel, viszont ebben a topikban is akadnak lényeges megválaszolandó kérdések, amiket nem árt átgondolni, ha éppen lakásbiztosítást kötnél.

Mire figyelj, ha lakásbiztosítást kötnél?

1. Társasház esetén a házra kiterjedő globális biztosításra!

Ha társasházi lakás tulajdonosaként keresed a számodra optimális lakásbiztosítást, akkor első körben keresd fel a ház közös képviselőjét, és kérdezd ki a ház hatályos, közös kockázatviselési paktumáról, hogy kiterjed-e a lakásodra is, vagy csupán a közös részekre, mert ez nagyban meghatározza az egyéni lépéseidet.

2. Ismerd meg az otthonod környékét is!

Ezt is azért, hogy felmérhesd a teljeskörű kockázati portfóliót. Nem árt, ha tudod, hogy milyen káreseményekre van kihegyezve a terület, előfordulnak-e esetleg sorozatosan ismétlődő bűncselekmények, természeti csapások vagy bármi egyéb. Ezen a fronton amúgy – a rendelkezésére álló statisztikák alapján – a biztosító is tud segíteni neked.

3. Családi ház esetében, gondolj a házon kívüli részre is!

Okvetlenül csekkold, hogy ne csak a ház falain belül legyen minden rendben, és a szerződés magába foglalja a kert, valamint az udvar védelmét is, különös tekintettel a kintről megrongálható elemekre, úgymint kerítés, kaputelefon…

4. Tarifacsökkentő tippek

· Önrész vállalásával elég sokrétűen mérsékelhetők a havi díjtételek, így erre vonatkozóan is faggassuk ki részletesen a biztosítót.
· Jó taktika, ha nem havi bontásban, hanem negyedéves vagy éves részletekben, egy összegben rendezed a díjszabást, mert sok esetben ezt az attitűdöt is kedvezményekkel jutalmazzák.
· A csoportos beszedési megbízás fizetési metódusa is bónuszt érthet.
· Illetve a halmozott biztosítói termékfelhasználás is előnyökkel járhat, vagyis amennyiben egy biztosítónak már ügyfele vagy, mondjuk a köteleződ kapcsán, akkor priorizáld ezt a társaságot, a különböző intézmények honorálják a lojalitást.

5. Figyelj a határidőkre a befizetések kapcsán!

Fontos, hogy a biztosítási díjakat minden esetben a türelmi időn belül egyenlítsd ki, ami általában a számla lejárta után még 30 nap. Ellenkező esetben könnyen slamasztikába kerülhetsz, ha baj történik.

6. Rendszeres időközönként fordíts figyelmet az update-re is!

Hiszen a vagyonod összetétele változik évről-évre, hónapról-hónapra, így egy jelentősebb bővülésnél nem baj, ha átgondolod, hogy vajon érdemes-e a biztosítást is módosítanod.

7. Ne sajnáld az időt és energiát a számodra optimális csomag összeállítására!

A különféle kiegészítő biztosítások sora annyira jelentős volumenű, hogy teljesen személyre szabottan összevariálhatod a saját kockázatviselési pakkod, így azt teljes egészében hozzáigazíthatod a lakásod adottságaihoz, illetve a pénztárcádhoz.

A lényeg, ha lakásbiztosítást kötnél, ne habozz, de legyél megfontolt és alapos!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

2022.07.20.

A könnyűszerkezetes házak biztosítása több biztosítótársaságnál is eltér a hagyományosabb épületekétől – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A “minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

2022.02.04.

A lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak érdemes megkötni, de egyenesen kötelező is.

Tovább olvasom
Így működik a lakásbiztosítás felmondása

Így működik a lakásbiztosítás felmondása

2022.08.16.

A lakásbiztosítás felmondására bármikor szükséged lehet; az alábbiakból megtudhatod, milyen módon oldhatod meg.

Tovább olvasom