Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mutatjuk, mire figyelj az ÁFA-visszatérítés igénylésekor!

2021.03.19.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. március 19. 13:42

Ha ÁFA-visszatérítés a téma, fontos megemlíteni, hogy 2021-ben bevezették az 5 százalékos ÁFÁ-t az újépítésű ingatlanoknál, továbbá lényeges információ, hogy ez az 5 százalékos ÁFA is elengedésre kerülhet, legalábbis azoknál a házaspároknál, akik éltek a CSOK lehetőségével.

Mutatjuk, mire figyelj az ÁFA-visszatérítés igénylésekor!

Mikor lehetséges az ÁFA-visszatérítés?

Az idei esztendő első napjától érvényes határozat szerint akkor igényelhető vissza az ÁFA 5 százaléka, ha újépítésű lakást vásárolunk, vagy építünk generál-kivitelezéssel, és a finanszírozáshoz CSOK-os vállalás is tartozik. Amennyiben olyan új ház építéséről van szó, ami nem generál-kivitelezéssel valósul meg, akkor a 27 százalék ÁFA-tartalmú számlák visszaigénylése lehetséges, azonban itt meg lett állapítva egy felső értékhatár, ami a rendelet értelmében jelenleg 5 millió forint. Szintén 5 milliós értékhatárig lehetséges a 27 százalékos ÁFA-tartalommal kiállított számlák visszaigénylése, ha olyan lakóépület bővítéséről, esetleg korszerűsítéséről van szó, ami a Falusi CSOK által preferált kistelepülésen helyezkedik el. Az ÁFA-visszatérítés mindegyik esetben csak egy alkalommal vehető igénybe, kizárólag 27 százalékos forgalmi adóval kiállított számlák esetén. Új építés esetén a számlák csak és kizárólag abban az esetben tekinthetők érvényesnek, amennyiben az ÁFA-visszatérítés, azaz a támogatás összege azonos az építkezés helyszínével, továbbá a számlákon szereplő anyagköltségek és szolgáltatások díja azonos a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével. További fontos információ, hogy a támogatás kizárólag a 2018. január 1-től kiállított számlákra érvényes. A támogatás igénylésének végső határideje 2022. december 31.

Néhány jogosultsági kritérium

Új lakás esetén a hazáspár mindkét tagjának ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie, a tulajdoni arányokra nézve nincs megkötés. Lakásbővítés vagy házkorszerűsítés esetén az igénylő félnek legalább 50 százalékos tulajdonjoggal szükséges rendelkeznie. Az utolsó folyósítás után 90 napon belül be kell mutatni a lakcím igazolására szolgáló hatósági igazolványt. Szintén az utolsó folyósítástól számított naptól kezdve a kedvezményezetteknek 10 évig igazoltan a támogatás tárgyát képező lakásban kell élniük, amelyre szintén tíz évig érvényes lakásbiztosítással kell rendelkezniük. Az állam javára szóló jelzálog ranghelyét kizárólag a lakás vagy ház építésére vagy felújítására felvett kölcsönt biztosító hitelintézet ranghelye előzheti meg.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Megszűnik az áfamentesség – mit kell tudni, ha külföldről rendelnénk?

Megszűnik az áfamentesség – mit kell tudni, ha külföldről rendelnénk?

2021.05.26.

Megszűnik az áfamentesség, azaz vége az ingyenes, EU-n kívülről érkező rendeléseknek – mutatjuk az ügy részleteit!

Tovább olvasom
5+1 tévhit az áfa-visszatérítéssel kapcsolatban

5+1 tévhit az áfa-visszatérítéssel kapcsolatban

2021.04.09.

Új lakás vásárlása vagy építése után remek lehetőség kínálkozik ma Magyarországon: visszaigényelhető az áfa. De mikor és milyen mértékben? Kell-e az áfa-visszatérítéshez valamilyen egyéb támogatással élnünk? Járjuk körbe a témát.

Tovább olvasom