Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

2021.03.26.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. március 26. 13:39

Azt, hogy közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez fordulsz-e, amikor ingatlant vásárolsz, Te döntöd el – az alábbiakból megtudhatod, mi alapján érdemes választanod!

Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy egy ingatlan vásárlásakor közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez egyaránt lehet fordulni, és mindkettőnek van előnye, illetve hátránya is. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük mindkettejük előnyös és hátrányos tulajdonságait – természetesen ingatlanvásárlási szempontból –, illetve tanácsot is adunk a választást illetően.

A közjegyző előnyei

A „közjegyző, vagy ügyvéd” dilemma anyagi szempontból az előbbi győzelmét teszi esélyesebbé, bár csak egy bizonyos esetben. A közjegyző ugyanis fix tarifával dolgozik, ami nem csak egyéni választás kérdése; kötelező a fix díj, ráadásul törvényileg szabályozott. A közjegyző tarifája 10 és 200 millió forint között 86.200 forint, plusz a 10 millió forint feletti rész 0,2%-a, valamint a 40% költségátalány. Soknak tűnhet, de egy magasabb értékű ingatlan esetében lényegesen jobban megéri ezt választani az ügyvéd helyett.

További előny a közjegyző esetében, hogy kilakoltatási végzést, illetve végrehajtást is lehet tőle kérni; ez mind az eladó, mind a vevő számára fontos lehet bizonyos esetekben.

Az ügyvéd előnyei

Az ügyvéd előnye, hogy tanácsot is adhat, felvilágosíthatja az ügyfeleit a problémásabb ügyek esetében e lehetőségekről és buktatókról, valamint képviselheti az érdekeiket is. Ami a díjszabást illeti, ügyvédje válogatja, ám jellemzően a vételár 0,5-1%-a az az összeg, amit egy ügyvéd elkér a szolgálataiért, és egy drágább ingatlan esetében ez bizony tetemes összegre rúghat. Fontos viszont, hogy a problémásabb ügyleteket érdemesebb mindenképp ügyvéddel lebonyolítani, hiszen rengeteg olyan helyzet létezik, amikor egy jogi végzettségű szakember segítsége aranyat ér. Ilyen lehet a hiteles ügyletek lebonyolítása, a CSOK, a kiskorú tulajdonosok kérdése, vagy bármilyen bonyolultabb helyzet. Ebből levonható a következtetés: ha tehermentes ingatlant vásárolsz készpénzért, tökéletesen megfelelő a közjegyző is, ám minden más esetben az ügyvéddel jársz jobban.

Ha viszont hitelre van szükséged az ingatlan megvásárlásához, tekintsd meg oldalunk ajánlatait, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ez a pontos meghatározás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor van rá szükségünk? Mire lehet jó nekünk? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Milyen irányba mozdulhatnak a lakásárak 2023-ban?

Milyen irányba mozdulhatnak a lakásárak 2023-ban?

2022.08.01.

A lakásárak 2023-ban vajon tovább emelkednek, vagy elindul végre a csökkenés? Az alábbi cikkben erre keressük a választ.

Tovább olvasom
Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

2023.11.07.

Az új szabály szerint jövőre elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához. Ezzel csökken az az összeg, amit a vásárlóknak saját erőből kell beletenniük a vásárlásba, és ez lehetővé teheti azt, hogy előbb jusson valaki az első ingatlanához. Utánajártunk, hogy miért fontos egy lakáshitel igénylésekor az önerő, és megmutatjuk azt is, hogy a kisebb önerő akár nulla forint is lehet. Fiatalok, figyelem!

Tovább olvasom
A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

2022.05.10.

Befektetési lehetőségekből 2022-ben sem lesz hiány, de most jobban meg kell fontolni, hogy mibe helyezed el a vagyonodat!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával