Milyen állami támogatásokat kaphatnak a diákok?

2021.03.17.

Természetesen nem különösebben meglepő, ha egy fiatal, például egy 20-as évei elején járó egyetemista nem szentel nagy figyelmet a pénzügyeire. Mindez érthető, azonban azt fontos megemlíteni, hogy az anyagi biztonság megteremtetését érdemes már fiatalon elkezdeni.

Milyen állami támogatásokat kaphatnak a diákok?

Az igaz, hogy a magyar állam elsősorban a gyermeket vagy inkább gyermekeket vállaló párokat segíti, azonban egyedülálló fiatalként is vannak lehetőségek, amiknek köszönhetően kedvező támogatásokat kaphatnak a diákok.

Továbbra is rendkívül népszerű a diákhitel

Idén pontosan 20 esztendeje, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatók élhetnek a diákhitel adta lehetőséggel. A kifejezetten diákoknak szánt hitel előnye, hogy jóval kedvezőbb kamatokkal lehet számolni, mint egy normál személyi kölcsön esetén. 2012-ben megjelent egy új kormányrendelet, amelynek értelmében egy új típusú diákhitel is elérhetővé vált, azonban ennek felhasználása kötött, hiszen csak képzési költségekre lehet fordítani. Jelenleg a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-et, a kizárólag képzési költségekre fordítható Diákhitel2-t, valamint a Diákhitel Pluszt vehetik igénybe. A szabad felhasználású hitel szemeszterenkénti maximalizált összege 750 ezer forint, ennek kamata 1,99 százalék, ami jóval kedvezőbb, mint a piacon fellelhető bármelyik személyi hitel. A Diákhitel2 kizárólag tandíjra fordítható. Teljesen kamatmentes, így ha üres a „kassza”, természetesen megéri igénybe venni. Összesen 500 ezer forint kamatmentes hitel vehető fel a Diákhitel Plusz keretében, aminek a törlesztését egy év türelmi idő után kell megkezdeni, a választott kondíciók mellett. Az Diákhitel1 és a Diákhitel2 törlesztése a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés, vagy a 45. életév betöltése után kezdődik meg.

Milyen egyéb támogatásokat kaphatnak a diákok?

Jó hír, hogy a Diákhitel mellett még más támogatásokat kaphatnak a diákok. Évtizedek óta jól működik az ösztöndíjrendszer. Az ösztöndíjakat két csoportba sorolhatjuk. Igényelhető szociális ösztöndíj, amelyet állami képzésen résztvevő, anyagilag hátrányos helyzetű tanulók pályázhatnak meg. Működik a tanulmányi eredmények alapján osztott ösztöndíj rendszere is, amire nem szükséges külön pályázni. Ezek mellett vannak az egyetemeken és a főiskolákon speciális díjazások, amelyek szakmai és tudományos, valamint közéleti tevékenységekért járnak. Az öngondoskodás is járható út. Itt válaszhatunk a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár között. Kölcsönös előnyük, hogy az állam minden ide elhelyezett 10 forinthoz további 2 forintos támogatást biztosít.

Hasonlítsd össze több bank és pénzintézet ajánlatát, majd indítsd el hitelkérelmedet, akár azonnal!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Diákhitel törlesztése: csak okosan!

Diákhitel törlesztése: csak okosan!

2021.04.30.

A Diákhiteledet törleszted, vagy a gyermekednek segítesz be ezzel? Jó, ha tudod, hogy vannak buktatók, amik sokáig nehezíthetik az életedet!

Tovább olvasom