Milyen állami támogatásokat kaphatnak a diákok?

2021.03.17.

Természetesen nem különösebben meglepő, ha egy fiatal, például egy 20-as évei elején járó egyetemista nem szentel nagy figyelmet a pénzügyeire. Mindez érthető, azonban azt fontos megemlíteni, hogy az anyagi biztonság megteremtetését érdemes már fiatalon elkezdeni.

Milyen állami támogatásokat kaphatnak a diákok?

Az igaz, hogy a magyar állam elsősorban a gyermeket vagy inkább gyermekeket vállaló párokat segíti, azonban egyedülálló fiatalként is vannak lehetőségek, amiknek köszönhetően kedvező támogatásokat kaphatnak a diákok.

Továbbra is rendkívül népszerű a diákhitel

Idén pontosan 20 esztendeje, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatók élhetnek a diákhitel adta lehetőséggel. A kifejezetten diákoknak szánt hitel előnye, hogy jóval kedvezőbb kamatokkal lehet számolni, mint egy normál személyi kölcsön esetén. 2012-ben megjelent egy új kormányrendelet, amelynek értelmében egy új típusú diákhitel is elérhetővé vált, azonban ennek felhasználása kötött, hiszen csak képzési költségekre lehet fordítani. Jelenleg a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-et, a kizárólag képzési költségekre fordítható Diákhitel2-t, valamint a Diákhitel Pluszt vehetik igénybe. A szabad felhasználású hitel szemeszterenkénti maximalizált összege 750 ezer forint, ennek kamata 1,99 százalék, ami jóval kedvezőbb, mint a piacon fellelhető bármelyik személyi hitel. A Diákhitel2 kizárólag tandíjra fordítható. Teljesen kamatmentes, így ha üres a „kassza”, természetesen megéri igénybe venni. Összesen 500 ezer forint kamatmentes hitel vehető fel a Diákhitel Plusz keretében, aminek a törlesztését egy év türelmi idő után kell megkezdeni, a választott kondíciók mellett. Az Diákhitel1 és a Diákhitel2 törlesztése a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés, vagy a 45. életév betöltése után kezdődik meg.

Milyen egyéb támogatásokat kaphatnak a diákok?

Jó hír, hogy a Diákhitel mellett még más támogatásokat kaphatnak a diákok. Évtizedek óta jól működik az ösztöndíjrendszer. Az ösztöndíjakat két csoportba sorolhatjuk. Igényelhető szociális ösztöndíj, amelyet állami képzésen résztvevő, anyagilag hátrányos helyzetű tanulók pályázhatnak meg. Működik a tanulmányi eredmények alapján osztott ösztöndíj rendszere is, amire nem szükséges külön pályázni. Ezek mellett vannak az egyetemeken és a főiskolákon speciális díjazások, amelyek szakmai és tudományos, valamint közéleti tevékenységekért járnak. Az öngondoskodás is járható út. Itt válaszhatunk a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár között. Kölcsönös előnyük, hogy az állam minden ide elhelyezett 10 forinthoz további 2 forintos támogatást biztosít.

Hasonlítsd össze több bank és pénzintézet ajánlatát, majd indítsd el hitelkérelmedet, akár azonnal!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Privát Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 2.990.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések