Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

CSOK-ot vennél fel? Adunk pár tippet!

2021.02.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. február 24. 14:02

Ha CSOK-ot vennél fel, érdemes megfogadnod tanácsainkat, hogy biztosan hozzájuss, és a legtöbbet hozhasd ki belőle!

CSOK-ot vennél fel? Adunk pár tippet!

Mint nyilván Te is tudod, a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit gyermekek után igényelhetsz, és ingatlancélra használhatsz fel. A támogatás mértéke az ingatlan típusának, valamint a gyerekek számának függvénye, de számos más tényezőtől is függ, hogy megkaphatod-e, és ha igen, mennyit. Az alábbiakban olyan tanácsokat szedtünk össze, amelyek jól jöhetnek abban az esetben, ha CSOK-ot vennél fel.

Ne csak a CSOK-ban gondolkozz!

A CSOK mellé igényelhetsz egy rendkívül kedvezményes lakáshitelt, az úgynevezett CSOK hitelt is, ha legalább két gyermekre veszed fel a CSOK-ot. Az állam kamattámogatást nyújt mellé, ám természetesen ehhez a banki hitelbírálaton is meg kell felelned. A CSOK hitel végig fix, maximum 3%-os kamatozással bír, két gyermek esetén 10 millió forint, 3 gyermek esetén pedig 15 millió forint igényelhető a piacinál lényegesen jobb feltételekkel.

Figyeld az ingatlan értékét és árát!

Ha CSOK-ot vennél fel, akkor fontos, hogy az ingatlan ne legyen túlárazott, ez ugyanis elutasítást von maga után. Ez a bank értékbecslése, illetve az eladó által megállapított vételár közötti, 20%-nál nagyobb különbségre vonatkozik, de megkerülhető, ha az elutasítás után egy másik banknál próbálkozol, és ott magasabb értéket állapítanak meg.

Az áfa visszaigényelhető!

2021. január 1.-től az új építésű ingatlanokra vonatkozó, 5%-os áfa is visszaigényelhető, ha CSOK-ot veszel fel, ám csak abban az esetben, ha a lakás 150, ha pedig ház, akkor 300 négyzetméter alatti. Érdemes tudod, hogy ez a kedvezmény csak 2022. év végéig lesz érvényben, illetve lesz egy türelmi időszak is, amelynek értelmében a 2023. január és 2026. december 31. közé eső pénzügyi teljesítések után még érvényesíthető az 5%-os csökkentett áfa, de csak abban az esetben, ha a kivitelező 2022. december 31.-ig megkapja a végleges építési engedélyt.

Akár illetékmentességet is elérhetsz!

Új és használt ingatlan esetében is érvényes, hogy 2021. januártól kezdve a CSOK támogatással megvásárolt ingatlanok illetékmentesek. Ha tehát CSOK-ot vennél fel, erre is számíthatsz, amivel az ingatlan értékének 4%-át kapod vissza.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

2022.03.14.

Az elmúlt időszakban tekintélyesre duzzadt magyar otthonteremtési támogatás módjainak sorából több is az utolsó évét élheti 2022-ben. Lássuk, melyek azok a konstrukciók, amelyeket ez év végéig lehet igényelni!

Tovább olvasom
Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Tovább olvasom
Milyen államilag támogatott hitelt igényelhetünk a CSOK mellé jelenleg?

Milyen államilag támogatott hitelt igényelhetünk a CSOK mellé jelenleg?

2021.03.05.

A CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a magyar kormány által nyújtott támogatás, amely új lakás építéséhez és vásárlásához, vagy használt lakás bővítéséhez használható fel. Jó hír a kisgyermekes, vagy a gyermekvállalásban gondolkodóknak, hogy a CSOK mellé további kedvezményes hitelek is igénybe vehetők.

Tovább olvasom
Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával