Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire figyeljünk, ha online vásárlás során bankkártyával fizetünk?

2021.01.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. január 14. 12:50

Az online vásárlás leggyakoribb veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmedet alábbi cikkünkkel.

Mire figyeljünk, ha online vásárlás során bankkártyával  fizetünk?

A pandémia egyik, jónak nevezhető hatása, hogy megnőtt az online vásárlási kedv, ami nem csupán a gazdaság számára bizonyult előnyösnek, de a lakosság azon része is megtapasztalhatta az előnyeit, amely eddig tartott az internetes vásárlástól. Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy mint szinte mindennek, az online bankkártyás fizetésnek is megvannak a maga veszélyei; az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Ne mentsd el az online felületen a bankkártyád adatait!

Az online vásárlás során szinte minden felület felajánlja az adatok mentését, ami elviekben a következő vásárlás megkönnyítését célozza. Az ilyen adatokhoz azonban sokan férhetnek hozzá, és ha ez megtörténik, kész is a baj. Ilyesmit kizárólag offline szabad tárolni!

Mások által hozzáférhető gépen ne fizess bankkártyával!

Hasonló a helyzet az előbbihez: sokan férhetnek hozzá. Ha olyan számítógépen intézed az online vásárlást, amelyet idegenek is használhatnak, válaszd inkább az utánvét lehetőségét, még ha ez drágább is pár száz forinttal!

Figyelj arra, hogy a böngésző ne mentse el az adataidat!

Az automatikus kitöltés egy kényelmi funkció, azonban szintén könnyedén hozzáférhető akár távolról is, ha pedig mások is használják a gépet, gyakorlatilag a nevedben vásárolhatnak, amit ugyan lehet, hogy Te kapsz meg, de fizetni is Te fogsz érte.
Ügyelj arra, hogy biztonságos legyen maga a weboldal is, ahol online vásárolsz!

A nagyobb élelmiszer-, illetve műszakicikk-kereskedők weboldalai egytől egyig biztonságosak, hiszen az üzleti sikerük múlik ezen. Kisebb webáruházaknál azonban komoly gond lehet abból, ha nem figyelsz arra, hogy a böngészősávban a biztonságra utaló „https” előtag megjelenik-e az URL-ben, hiszen, ha itt megadsz valamilyen adatot, akkor azt lényegesen könnyebb elérnie egy ezzel foglalkozó bűnözőnek.

Tarts fenn egy online vásárlásra használható bankszámlát!

Sok bank kínál olyan bankszámlákat, amelyek kizárólag online vásárlásra szolgálnak. Mivel biztonságot nyújtanak, nem érdemes kihagyni a lehetőséget, hiszen a havidíjuk alacsony, a biztonság pedig mindennél fontosabb.

Figyeld a számládat!

Ha gyanús pénzmozgást látsz a bankszámládon, azonnal jelentsd a bankodnak!

Hasonlítsd össze oldalunk segítségével több bank és pénzintézet ajánlatát!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

2020.04.14.

Korábban 5.000 forintig nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél. Ez egyrészt egyszerűvé tette a vásárlást, másrészt viszont némileg veszélyes is volt. Hiszen ha elveszítettük a bankkártyánkat, és azt a letiltása előtt valaki más használta, akkor 5.000 forintig minden további nélkül meg is tehette. Költhette a pénzünket, amit soha többé nem kaphattunk vissza. Ennek biztonságosabbá tételére hozták azt a rendeletet, miszerint véletlenszerűen kérni fogja a rendszer a PIN kódot az 5.000 forint alatti vásárlások esetében is. Ám ez a koronavírus-járvány miatt egy egészen más veszélyforrást jelentene, amire sürgős megoldást kellett találni.

Tovább olvasom
Mi az IBAN szám, és hol találod?

Mi az IBAN szám, és hol találod?

2023.09.15.

Mi az az IBAN szám? Mire jó? Mi az értelme? És főleg: hol találjuk, ha szükség van rá? Az IBAN szám egy nemzetközi pénzügyi azonosító, ami a bankszámlát azonosítja. És hol találjuk meg, ha szükség van rá? Válasz a cikkben.

Tovább olvasom
Banki átutalás ideje 2020-ban

Banki átutalás ideje 2020-ban

2020.06.22.

A banki átutalás ideje idén márciusban komoly változáson esett át hazánkban. Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésének köszönhetően komoly gyorsulás valósult meg bizonyos banki átutalásoknál.

Tovább olvasom
Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

2021.08.23.

A bankkártya-adatok egyértelműen meghatározzák a kártyát, azonban nem köztudomású, mit is jelentenek valójában. Az alábbiakban érdekességeket osztunk meg a témáról!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával