Adunk pár pénzügyi tippet, ha gyermeked egyetemre szeretne menni

2021.01.26.

Az egyetem még akkor is költséges dolog, ha maga az oktatás ingyenes. Jelen cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani pénzügyi tippekkel arra az esetre, ha a gyermeked egyetemre menne.

Adunk pár pénzügyi tippet, ha gyermeked egyetemre szeretne menni

Pénzügyi tippjeinkre azért lesz szükséged, mert ha bejut az egyetemre a gyermeked, és tegyük fel, hogy ingyenes oktatásban részesül, akkor is fizetni kell a szállás, az ellátás, az utazás és a közösségi élet költségeit, amelyek komoly összegeket emésztenek fel minden egyes hónapban. Ha ehhez még a tandíjat is hozzá számoljuk, akkor máris egy kisebb vagyonról beszélhetünk, amihez alapos tervezésre, illetve esetenként segítségre is szükséged lesz.

Fontos a pénzügyi tudatosság

Első pénzügyi tippünk nem csak rád, de a gyermekedre is vonatkozik. Egy egyetemista számára nagyon fontos a közösségi élet (mindannyian tudjuk ezt, hisz mi is így éltünk abban az időben), ám lényeges, hogy tudja, meddig ér az a “takaró”, ameddig nyújtózkodhat. Éppen ezért érdemes megbeszélni vele, hogy mi a keret, és ha ezen felül szeretne valamire költeni, akkor azt önmagának kell majd előteremtenie. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kerülhetne abba a helyzetbe, hogy csakis rád számíthat, de ez benne van a pakliban, ezért jó, ha létezik egy vészhelyzetre félretett összeg is, amelyről csak Te tudsz, és amit át tudsz utalni neki, amikor szükséges.

Fontos a költések nyomon követése is

Ne erőszakosan, de azért tudd meg a gyermekedtől, hogy az alapvető költségeken felül mire költ. Sajnos előfordulhat, hogy olyasmire is, amire nem kéne, vagy egy bizonyos tevékenységre félretett pénzt másra költi. Ha egy idegen városban tanul, akkor persze nehezebb ellenőrizni, de megoldható, és szükséges is, hiszen a pénzt Te kerested meg, így mondhatni jogod van hozzá, hogy tudd, mire lett elköltve. Alapvető pénzügyi tipp, hogy ne adj olyasmire pénzt, amire nem akarsz; a gyerek az első és legfontosabb, de ne ereszd el a gyeplőt!

Pénzügyi tippünk a leendő diáknak

A pénzügyi tudatosságot már említettük, de nem árt hangsúlyozni: ha nem figyelsz a költéseidre, bajban lehetsz a hónap végén. Tudjuk, hogy milyen érzés kihagyni egy bulit, de van, amikor muszáj.

Hasonlítsd össze több bank és pénzintézet ajánlatát, majd indítsd el hitelkérelmedet, akár azonnal!

 

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Cofidis Megújuló Hitel

THM

20,36 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Így vezesd a kiadásaid!

Így vezesd a kiadásaid!

2021.02.18.

Így vezesd a kiadásaid, hogy mindig tisztában lehess a pénzügyi helyzeteddel, és többet tudj megtakarítani!

Tovább olvasom