Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Fizetési moratórium hatása a törlesztőrészletre

2020.12.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. február 28. 18:08

Abban az esetben, ha valaki idén március 18-ig kapott hitelt – beleértve a kölcsönöket és a lízinges megállapodásokat is –, a kormány által kihirdetett moratórium hatása, illetve érvényessége kiterjed a következőkre: személyi kölcsön, lakásra felvehető hitel, Babaváró-támogatás, lízingelt autó, vagy a jelenleg is népszerű CSOK. Fontos viszont tisztában lennünk azzal, hogy a halasztás nem azt jelenti, hogy nem kell majd fizetnie az adósnak. Nézzük, mire érdemes odafigyelni.

Fizetési moratórium hatása a törlesztőrészletre

A moratórium hatása a vállalkozásokra

Nem szükséges aggódniuk a vállalkozásoknak sem, mert a rendelet értelmében a moratórium hatása kiterjed mindazokra a cégekre vagy olyan foglalkoztatottakra, akiknek közel 25 százalékkal kevesebb lett a jövedelme. Ennek értelmében a halasztás 2021. június végéig marad hatályban, amennyiben nem hoznak újabb törvényt vagy módosítást. Célszerű nyilatkozni arról, hogy folytatjuk vagy szüneteltetjük a törlesztést. A pénzintézetek és a szakértők is folyamatosan informálják az ügyfeleket, hogy a halasztás nem egyenlő a tartozás elengedésével, vagy azzal, hogy nem kell kamatot fizetni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az erre az időszakra érvényes és felszámolt díjakat törleszteni kell, ugyanakkor többletdíjat nem fog kérni az adott hitelintézet. Legyünk tisztában azzal is, hogy az egyes bankoknál mik a feltételek, nehogy a későbbiekben váratlan meglepetések érjenek.

A moratórium a közeljövőben

A következő példa nagyon jól szemlélteti a moratórium hatását. Az OTP Bank szakértőjének elemzése szerint vizsgáljunk meg egy közel 20 millió forint értékű lakáshitelt, amelyet az ügyfél 240 hónapra igényelt, maga a futamidő pedig 240-ről 257 hónapra emelkedik, ugyanakkor a 17 hónapos időszakból, ha levonjuk a 9 hónap halasztási időt, akkor csak 8 hónapot fizetünk a banknak, és a korábban megadott törlesztőrészlet sem változik. Ennek ellenére az elemzők azt tanácsolják, hogy ha módunk van rá, törlesszünk időben, mert a hosszú halasztási időszakban megfeledkezhetünk arról, hogy a moratórium nem jelent mentességet. Ha tehát úgy döntünk, hogy folytatjuk a kölcsön fizetését, akkor érdemes egyeztetni a hitelintézettel. A járvány miatt ezt egyszerűen és gyorsan elintézhetjük, számos pénzintézetnél lehetőségünk van akár online formában is megbeszélni a pontos részleteket. Természetesen személyes ügyintézésre is van lehetőség, viszont az egyes fiókok nyitvatartási ideje változhat, eltérhet a megszokottól. Online viszont szinte minden banknál tudunk időpontot foglalni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Válogass több bank ajánlatából!

Válogass több bank ajánlatából!

2020.01.20.

Ki ne szeretne jól járni egy hitelügylettel? Ha te is így gondolod, és a legjobbat keresed, semmiképp se csapj le az első, kihagyhatatlannak tűnő hitelkonstrukcióra, hanem inkább válogass több bank ajánlatából oldalunk segítségével!

Tovább olvasom
Hitel KHR-es ügyfeleknek lehetséges?

Hitel KHR-es ügyfeleknek lehetséges?

2019.01.25.

Hitel KHR-es ügyfeleknek? Ma már ez sem lehetetlen! Mivel a KHR negatív adóslistájára nem csak olyanok kerülhetnek fel, akik notórius nemfizetők, hanem egy egyszeri hiba is okozhatja, manapság már találhatunk olyan bankokat, amelyek a KHR-es ügyfeleket is kiszolgálják. 

Tovább olvasom
Kaphatok kölcsönt, ha nincs meg a 3 hónap munkaviszony?

Kaphatok kölcsönt, ha nincs meg a 3 hónap munkaviszony?

2018.10.04.

Ha kölcsönt akarsz felvenni, akkor számtalan lehetőség közül választhatod ki azt a konstrukciót, amit aztán fel fogsz venni. Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a hitelfelvételnek bizony feltételei is vannak, amiket teljesítened kell ahhoz, hogy a hitelbírálaton pozitív minősítést kapj.

Tovább olvasom
Gyorskölcsönt másképpen, online, azonnal!

Gyorskölcsönt másképpen, online, azonnal!

2019.06.26.

Gyorskölcsönt másképpen? Hiszen még csak pár éve létezik! Miért változtatnának rajta már most? Nos, az alábbiakban röviden kifejtjük a gyorskölcsönök fejlődését, és elmondjuk, mi várható a közeljövőben!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával