Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit spórolhatnak a CSOK-ot igénylők az illetékmentességgel?

2020.12.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. december 3. 12:22

2021. január 1-jétől bővül a családtámogatási kedvezmények köre. A CSOK-ot igénylők élhetnek illetékmentességgel, vagyis nem kell megfizetniük a vásárolt lakás után a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Mekkora összeg spórolható meg ezzel az illetékmentességgel? Használt lakás vásárlásakor is lehet élni a lehetőséggel? Milyen feltételeket kell teljesíteni? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket.

Mennyit spórolhatnak a CSOK-ot igénylők az illetékmentességgel?

A CSOK-ot igénylők élhetnek az illetékmentességgel

Jövő évtől az egyik legnépszerűbb támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény mellé illetékmentesség is társul. Vagyis a CSOK-ot igénylők illetékmentességet vehetnek igénybe új vagy használt lakás vásárlásakor. Tehát azok a gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők, akik megfelelnek a családi otthonteremtési kedvezmény feltételeinek. Lényeges információ, hogy a magzat a várandósság 12. hetétől számít meglévő gyermeknek.

Vállalt gyermekek esetén is igénybe vehető a családi otthonteremtési kedvezmény és mellé az illetékmentesség, azonban ebben az esetben kizárólag házaspárok élhetnek a lehetőséggel, ők is csak akkor, ha a kérelem benyújtásakor a felek legalább egyike nem töltötte be a negyvenedik életévét. Ha a vállalásokat nem tudja teljesíteni a házaspár, a támogatás összegét vissza kell fizetni és az illetékmentesség is elveszik. Amennyiben a gyermekvállalás egészségügyi ok miatt nem teljesíthető, utólag sem kell megfizetni az illetéket.

Milliókat spórolhatnak a CSOK-ot igénylők az illetékmentességgel

A családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó illetékmentesség nemcsak új építésű, hanem használt lakóingatlanok vásárlásakor is igénybe vehető forgalmi értéktől függetlenül. Ráadásul az illeték összegét nem utólag igényelhetik vissza a CSOK-ot igénylő családok, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük.

A visszterhes vagyonátruházási illeték összege normál esetben a vételár négy százaléka. A kormány által biztosított illetékmentességnek köszönhetően ennyit spórolhatnak a CSOK-ot igénylők jövő évtől. Mit jelent ez pontosan? Egy 40 millió forintos ingatlan esetében az illeték 1,6 millió forint, egy 30 millió forintos ingatlan esetében pedig 1,2 millió. 

Tehát az otthonteremtési program újabb elemének köszönhetően milliókat spórolhatnak a CSOK-ot igénylők. Ehhez persze szükséges, hogy mindenben megfeleljenek a CSOK-igénylés feltételeinek, valamint teljesítsék a vállalásokat. Továbbá fontos, hogy 2021. január 1-jét követően kössenek adásvételi szerződést.

Tekintsd meg oldalunkon a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat, és hasonlítsd is össze őket, hogy megtalálhasd a számodra leginkább megfelelőt!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hány évesen kössünk életbiztosítást?

Hány évesen kössünk életbiztosítást?

2021.03.29.

Hogy mikor kötsz életbiztosítást, csak rajtad áll; hogy mikor érdemes, az már egész más lapra tartozik!

Tovább olvasom
Mely bankoknál igényelhetjük a Széchenyi MAX+ hiteleket?

Mely bankoknál igényelhetjük a Széchenyi MAX+ hiteleket?

2023.03.01.

A Széchenyi MAX+ hitelek mostanra több banknál is elérhetővé váltak; az alábbiakból megtudhatod, melyeknél.

Tovább olvasom
Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

2022.07.26.

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást? Alapesetben csak egyszer élhetünk ezzel a lehetőséggel, de akadnak olyan élethelyzetek, amikor megint számolhatunk a támogatással.

Tovább olvasom
Az adósságrendező hitel felvételének feltételei

Az adósságrendező hitel felvételének feltételei

2018.03.27.

Az adósságrendező hitelt általában akkor vesz fel az ember, ha már nem bírja fizetni a korábbi kölcsöneit, és szeretné egyszerűsíteni a pénzügyeit. Az utóbbi években ez a hitelkonstrukció komoly népszerűségre tett szert, ami nem véletlen, hiszen számtalan előnye van!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával