Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. december 1. 18:40

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása Budapesten

A koronavírus az ingatlanpiacon a legnagyobb csapást Budapesten okozta. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint nominális értelemben negyedéves alapon 5,6 százalékos csökkenés tapasztalható a budapesti lakásáraknál, ilyen nagy visszaesésre hét éve nem volt példa. Ez egy 6,6 százalékos csökkenést jelent a korábbi negyedévhez viszonyítva. Az ingatlanárak változása azt eredményezte budapesti viszonylatban, hogy visszaálltak az árak a 2019-es év elején mértekhez. A lakásvásárlók nagy része inkább az agglomerációban vagy vidéken vesz lakást, amelyek szintén rányomják a bélyegjüket a budapesti árak változására.

Az ingatlanárak változása országosan

Az elmúlt években jelentős emelkedés volt tapasztalható a magyarországi ingatlanpiacon, így a mostani válsághelyzet könnyedén le tudta húzni az árakat, ám a budapesti helyzethez képest a községekben kimagasló emelkedést mutattak ezek, ennek köszönhető, hogy összességében országos szinten 2,3 százalékos növekedés történt. Az ingatlanárak változása hatással volt a nominális növekedésre is, ugyanis az előző negyedévhez képest, amikor 11,5 százalék volt, most 7,5 százalékra esett vissza. Ehhez hozzájárultak a kormány által bevezetett támogatások, amelyek hatására a kisebb településekre irányult a fókusz, így jelentősebb mértékben növekedtek ott az ingatlanárak. Ezzel szemben a vidéki városokban egy 0,8 százalékos csökkenés látható, éves szinten pedig 7,3-ra csökkent a 13,7 százalékos érték.

Míg a használt lakások ára az elmúlt időszakban csökkent, az új lakások áránál emelkedés tapasztalható. Úgy tűnik, hogy a koronavírus által teremtett új élethelyzetek miatt, akik sokat vannak az otthonukban, sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a környezetükre, ami nem csak a meglévő lakás szépítésében mutatkozik meg, hanem az új lakások vásárlásában is. Ekkora árrést nem lehet egyik pillanatról a másikra visszafordítani, de az ingatlanárak visszaesését a kormány további intézkedései, mint a lakásfelújítási program, feltehetően mérsékelni fogják. Hamarosan lejár a hitelmoratórium, ami még jelentős hatással lehet az ingatlanárakra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Fordulat a lakáspiacon: 9 év után először csökkentek az árak

Fordulat a lakáspiacon: 9 év után először csökkentek az árak

2023.12.08.

Az Expresszkölcsön szakértői annak jártak utána, hogy milyen irányban változnak a lakásárak, és annak, hogy ez hogyan hat a vásárlókra, az eladókra és a lakástulajdonosokra. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy ne csak az ingatlant eladók és vevők, de az ingatlan tulajdonosai is tisztában legyenek azzal, hogy milyen hatással van rájuk egy lakáspiaci fordulat. Mutatjuk, mire jutottunk.

Tovább olvasom
Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

2021.12.01.

A felvett lakáshitelek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es esztendő első felében a lakossági hitelek közel fele lakáscélú volt.

Tovább olvasom
Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

2023.03.29.

Hogy mibe fektesd a pénzedet 2023-ban, az bizony egy fogós kérdés, de megpróbáljuk megválaszolni; olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

2024.02.14.

A lehetőség már adott: a szokásos húsz százalék helyett már 10 százalék önerővel is igényelhető lakáshitel. Három bank biztosítja ezt a lehetőséget. Mutatjuk, hogy melyek ezek, és azt is, hogy milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával