Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Önerő igazolás – mit kell tudni róla?

2020.11.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 7. 18:05

Az adósságfék-szabályozás, vagyis a JTM kimondja, hogy a jelzáloghitelek felvételéhez, kötelező az önerő felmutatása, amit a bankok csak akkor fogadnak el, ha a dokumentáció tartalmaz egy önerő igazolást is, ami bizonyítja a hitelképességedet, és egyúttal meghatározza a felvehető hitelösszeget is.

Önerő igazolás – mit kell tudni róla?

Ez utóbbit, vagyis a hitelösszeg meghatározását a bank végzi az önerő igazoláson szereplő összeg, illetve a jövedelmi helyzeted segítségével. A felvett hitelösszeg nem haladhatja meg az ingatlan piaci értékének 80%-át, a fennmaradó 20% pedig önerő kell, hogy legyen a törvény szerint, de a bankok a legtöbb esetben 30% vagy afeletti önerő-hányadot várnak el. Ezen felül is van még néhány tényező, amit figyelembe vesznek a bírálat során, és ezek az önerőt tovább növelhetik – ilyen például az adós besorolása, a jövedelmi helyzet, vagy a megvásárolni kívánt ingatlan jellemzői, így az elhelyezkedése, a környék milyensége, az állapota.

Az igazolás mellett persze egyéb dokumentumokat is be kell majd nyújtanod, mint például a munkáltatói igazolást, vagy a bankszámlakivonatokat, és természetesen hosszas ügyintézés is vár rád. Az igazoláson többféle dolog szerepelhet aszerint, hogy mit ajánlasz fel a banknak: pénz, de pótfedezet is, ami egy másik ingatlan, és ide tartozik még a lakáscélú megtakarítás, azaz a lakástakarék is.

Ha nincs önerő-igazolásod, az azt jelenti, hogy önerőt sem tudsz felmutatni, erre azonban tudunk adni néhány tanácsot, amiket, ha megfogadsz, szert tehetsz a megfelelő mennyiségű önerőre. A legkézenfekvőbb egy barátoktól, vagy rokonoktól kért kölcsön, vagy egy személyi kölcsön. Ha ez nem megfelelő, akkor a CSOK, vagy a babaváró hitel, illetve a plusz ingatlanfedezet is elfogadható – utóbbival a magasabb kockázat is együtt jár, hiszen nemfizetés esetén mindkét ingatlant elárverezheti a bank.

Ha lakáshitelt szeretnél felvenni, és van önerő-igazolásod is, válogass jelzáloghitel-ajánlataink között, kérdés esetén pedig vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ki lehet adóstárs lakáshitel felvételénél?

Ki lehet adóstárs lakáshitel felvételénél?

2021.05.10.

Hogy ki lehet adóstárs egy lakáshitel igénylése során, azt szigorú szabályok határozzák meg. Az alábbiakból mindent megtudhatsz a témáról.

Tovább olvasom
Legkedvezőbb hitelek – oldalunkon megtalálod, amire szükséged van!

Legkedvezőbb hitelek – oldalunkon megtalálod, amire szükséged van!

2019.07.09.

A legkedvezőbb hitelek egy helyen, ezt keresed? Könnyű dolgod van, hiszen nem kell mást tenned, mind böngészni az interneten. A korábbi években viszont rengeteg gyaloglással járt volna, és ezzel nem is ért volna véget a dolog. Hiszen rengeteg adatot össze is kellett volna hasonlítanod, ami nem biztos, hogy a kedvenc elfoglaltságod. Az adatok begyűjtése, rendszerezése, majd összehasonlítása hosszadalmas. Nem is biztos, hogy mindegyikre szükség van ahhoz, hogy világossá váljon a számodra, az adott hitel megfelelő, nem az, vagy épp a legkedvezőbb.

Tovább olvasom
Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel 2024-ben?

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel 2024-ben?

2024.03.27.

Amikor hitelt igényelünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mekkora hitelösszeggel gazdálkodhatunk. De mi a helyzet, ha átlagkeresettel igényelnénk? Mekkora összeget kapunk? Szakértőink fontosnak tartják a kérdést, ezért utánajártunk, hogy mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel 2024-ben. Mutatjuk.

Tovább olvasom
A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

2019.10.03.

Mivel a lakásvásárlás komoly döntés, ráadásul nem is egyszerű, adunk pár tippet ahhoz, hogy a megfelelő ingatlan kiválasztásra kerüljön, ha arra kerül sor, hogy új otthont kell keresned.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával