Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel összegét – hogyan befolyásolja az igénylő életkora?

2020.11.18.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 18. 09:57

A lakáshitel összegét számtalan dolog befolyásolja, ám általánosságban elmondható, hogy a jövedelmi helyzet alapján derül ki, hogy mennyi lakáshitelhez juthatsz. Vannak persze más tényezők is, amelyek közül a legfontosabb a legtöbb banknál megtalálható felső életkori határ. Mit jelent a felső életkori határ?

Lakáshitel összegét – hogyan befolyásolja az igénylő életkora?

lakáshitel összegét számtalan dolog befolyásolja, ám általánosságban elmondható, hogy a jövedelmi helyzet alapján derül ki, hogy mennyi lakáshitelhez juthatsz. Vannak persze más tényezők is, amelyek közül a legfontosabb a legtöbb banknál megtalálható felső életkori határ.

Mit jelent a felső életkori határ?

Minden hiteligényléshez teljesíteni kell bizonyos feltételeket, amelyek közül az egyik legelső a 18. életév betöltése (esetenként több is lehet). Sokan viszont nem tudják, hogy létezik felső határ is, aminek betöltéséig a hitel futamidejének véget kell érnie. A legtöbb banknál ez 70-75 év körül alakul, és bár változó, a lényege ugyanaz: ha 30 évre szeretnél felvenni egy lakáshitelt, akkor ezt 50 évesen már nem teheted meg, csak rövidebb futamidővel, ez pedig vagy a törlesztőrészleteid nagyságát, vagy a lakáshitel összegét fogja befolyásolni – az előbbi nőni, az utóbbi csökkenni fog attól függően, hogy miként döntesz.

Milyen szempontból befolyásolja a lakáshitel összegét a jövedelem?

Mielőtt belevágsz egy lakáshitel felvételébe, mérlegeld a pénzügyi helyzetedet, hogy a törlesztőrészlet biztonságosan beleférjen havi kiadásaidba. Emellett persze arra is figyelned kell, hogy a JTM szabályozás korlátokat szab a havi törlesztőrészleteidnek: nettó 500.000 forint alatt a fele, a felett pedig maximum a 60%-a lehet banki törlesztés – ez csak a minimum tíz évig, vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik –, egy általános lakáshitel esetében azonban a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25-30%-ánál, fixált törlesztőrészletű lakáshitelnél pedig 35, illetve 40% a limit. Ebből pedig levonható a következtetés, hogy alacsonyabb fizetéssel a lakáshitel összege is kevesebb lesz.

Ez hogyan függ össze az életkorral?

Sajnos általános gyakorlat, hogy egy pályakezdő jóval alacsonyabb bért kap, mint egy régebb óta a pályán lévő, azonos tudással rendelkező kollégája. Az életkor előrehaladtával a tapasztalat, azzal együtt pedig a jövedelem is növekszik, tehát minél inkább benne jársz a felnőttkorban, annál több lehet a lakáshiteled összege is.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Banki hitelek – személyi kölcsön- és lakáshitel-ajánlatok egy helyen, válogatottan!

Banki hitelek – személyi kölcsön- és lakáshitel-ajánlatok egy helyen, válogatottan!

2019.06.17.

Aki érdeklődik a banki hitelek iránt, az tudja, hogy rengetegféle van belőlük, és egy laikus számára nagyon nehezen átláthatóak. Oldalunk viszont azért jött létre, hogy segítséget nyújtson ebben. Az alábbiakban kifejtjük, hogy mit találhatsz nálunk, ha most jársz itt először.

Tovább olvasom
Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

2020.02.27.

Valójában nem az a kérdés, hogy mit érdemes hitelre vásárolni, hiszen ha nincs annyi hozzáférhető pénzed, amiből kifizetheted az autót, akkor mindenképp hitelt kell felvenned. Az igazi kérdés az, hogy mind az új, mind a használt autó esetében melyik az a hiteltípus, ami jobban megéri.

Tovább olvasom
Átlagos jövedelemmel mennyi lakáshitelt kaphatok?

Átlagos jövedelemmel mennyi lakáshitelt kaphatok?

2020.01.16.

Ismét egy kérdés, amire nem lehet, vagy legalábbis mi nem tudunk egyenes választ adni. Mennyi az átlagos jövedelem? Amit a statisztikusok mondanak, vagy az átlagember jövedelme? És pontosan melyik átlagemberé? A probléma ezzel az, hogy a statisztikákba beleszámolják azokat a fizetéseket is, amelyeket egy átlagember el sem tud képzelni. A végükön pedig általában rengeteg nulla van, és hiába él csupán néhány ember az országban, aki ennyire magas jövedelemmel rendelkezik, ezek az összegek alaposan eltorzítják a statisztika végeredményét.

Tovább olvasom
Alapfogalmak a hitelekhez

Alapfogalmak a hitelekhez

2019.03.22.

Mivel nem csak visszatérő olvasóink vannak, hanem szerencsére újak is, így meg szeretnénk könnyíteni a helyzetüket azzal, hogy nem kell végigolvasniuk a blog összes cikkét. Alapfogalmak, amit összegyűjtöttünk a részetekre, hogy a hitelekkel kapcsolatos tudásotokat egy elégséges szintre emeljük.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával