Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakáshitel összegét – hogyan befolyásolja az igénylő életkora?

2020.11.18.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 18. 09:57

A lakáshitel összegét számtalan dolog befolyásolja, ám általánosságban elmondható, hogy a jövedelmi helyzet alapján derül ki, hogy mennyi lakáshitelhez juthatsz. Vannak persze más tényezők is, amelyek közül a legfontosabb a legtöbb banknál megtalálható felső életkori határ. Mit jelent a felső életkori határ?

Lakáshitel összegét – hogyan befolyásolja az igénylő életkora?

lakáshitel összegét számtalan dolog befolyásolja, ám általánosságban elmondható, hogy a jövedelmi helyzet alapján derül ki, hogy mennyi lakáshitelhez juthatsz. Vannak persze más tényezők is, amelyek közül a legfontosabb a legtöbb banknál megtalálható felső életkori határ.

Mit jelent a felső életkori határ?

Minden hiteligényléshez teljesíteni kell bizonyos feltételeket, amelyek közül az egyik legelső a 18. életév betöltése (esetenként több is lehet). Sokan viszont nem tudják, hogy létezik felső határ is, aminek betöltéséig a hitel futamidejének véget kell érnie. A legtöbb banknál ez 70-75 év körül alakul, és bár változó, a lényege ugyanaz: ha 30 évre szeretnél felvenni egy lakáshitelt, akkor ezt 50 évesen már nem teheted meg, csak rövidebb futamidővel, ez pedig vagy a törlesztőrészleteid nagyságát, vagy a lakáshitel összegét fogja befolyásolni – az előbbi nőni, az utóbbi csökkenni fog attól függően, hogy miként döntesz.

Milyen szempontból befolyásolja a lakáshitel összegét a jövedelem?

Mielőtt belevágsz egy lakáshitel felvételébe, mérlegeld a pénzügyi helyzetedet, hogy a törlesztőrészlet biztonságosan beleférjen havi kiadásaidba. Emellett persze arra is figyelned kell, hogy a JTM szabályozás korlátokat szab a havi törlesztőrészleteidnek: nettó 500.000 forint alatt a fele, a felett pedig maximum a 60%-a lehet banki törlesztés – ez csak a minimum tíz évig, vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik –, egy általános lakáshitel esetében azonban a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25-30%-ánál, fixált törlesztőrészletű lakáshitelnél pedig 35, illetve 40% a limit. Ebből pedig levonható a következtetés, hogy alacsonyabb fizetéssel a lakáshitel összege is kevesebb lesz.

Ez hogyan függ össze az életkorral?

Sajnos általános gyakorlat, hogy egy pályakezdő jóval alacsonyabb bért kap, mint egy régebb óta a pályán lévő, azonos tudással rendelkező kollégája. Az életkor előrehaladtával a tapasztalat, azzal együtt pedig a jövedelem is növekszik, tehát minél inkább benne jársz a felnőttkorban, annál több lehet a lakáshiteled összege is.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Építési hitelnél hogy folyósít a bank?

Építési hitelnél hogy folyósít a bank?

2020.01.02.

Az építési hitel használt ingatlan felújítására, illetve korszerűsítésére igényelheted, például emeletráépítéshez, szigetelés-, ablak, vagy akár fűtéscseréhez. Az egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem egy összegben folyósítják, hanem részletekben, és az építkezés készültségi fokától függ, hogy mikor kapod meg az egyes részösszegeket: ha elkészül egy építési fázis, akkor helyszíni szemlét tart a bank, és ezt követően folyósítják a következőt.

Tovább olvasom
Személyi kölcsönök 2019-ben

Személyi kölcsönök 2019-ben

2019.10.21.

Olvashattad és hallhattad már, hogy jelenleg nagyon kedvező a kamatkörnyezet, és ha hitelt akarsz felvenni, akkor azt most kell. Nem a levegőbe beszél, aki ezt állítja, hiszen a személyi kölcsönök 2019-ben olyan kamatokkal kerülnek piacra, amilyeneket korábban sosem láthattunk.

Tovább olvasom
Szabad felhasználású hitel egyszerűen

Szabad felhasználású hitel egyszerűen

2018.12.12.

A szabad felhasználású hitel egyszerűen, nevében benne rejlik a legnagyobb előnyük. Bármire elköltheted őket. Két típusuk létezik, az egyik fedezetes, a másikat pedig fedezet bevonása nélkül igényelheted; ez utóbbit nevezzük személyi kölcsönnek. Az előbbinek kicsit bonyolultabb és hosszadalmasabb az igénylése, de nem megoldhatatlan!

Tovább olvasom
Lakáslízing, vagy lakáshitel – mi a különbség?

Lakáslízing, vagy lakáshitel – mi a különbség?

2019.05.06.

Ha lakást vásárolnál, akkor több lehetőséged is van, de most maradjunk annál a helyzetnél, amikor nem áll a rendelkezésedre a teljes vételár; ebben az esetben választhatsz a lakáshitel és a lakáslízing között. A kérdés csak az, hogy melyikkel jársz jobban!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával