Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mik a hitelkártya előnyei és hátrányai?

2020.11.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 27. 09:59

Ha a hitelkártya kerül szóba, mint hiteltermék, a legtöbbeknek az adósságspirál jut eszébe. Tény, hogy a hitelkártyák elterjedése utáni években sokan estek abba a hibába, hogy nem megfelelően használták a kártyájukat, azaz elköltötték a teljes hitelkeretet, majd csodálkoztak, hogy hiába a törlesztés, nem csökken az adósságuk.

Mik a hitelkártya előnyei és hátrányai?

Ez a termék alaptulajdonságainak köszönhető, ám léteznek a hitelkártyáknak előnyei is, nem csak hátrányai – sőt!

A hitelkártya előnye például, hogy a segítségével ingyen használhatjuk a bank pénzét a sajátunk helyett, és a kártyás fizetéseink után többnyire még pénzvisszatérítést kaphatunk. Ehhez azonban a kártya megfelelő használata szükséges, amivel sokan nincsenek tisztában. Fontos, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér, vagyis csak annyit költsünk, amennyit gond nélkül és egyben vissza is tudunk fizetni a megadott határidő előtt, ugyanis ebben az esetben a hitelkártya keretének használata abszolút díj- és kamatmentes. A költési időszakot követi egy 2-3 hetes visszafizetési időszak, ami alatt a megelőző hónap végén fennálló tartásunkat rendezhetjük; ebből következik, hogy a kamatmentes periódus 45-50 nap. Fontos, hogy a visszafizetési időszak része a következő, 1 hónapos költési időszaknak is!

A hitelkártya további előnye, hogy csupán néhány díjtétellel kell szá molni a megfelelő használat mellett, mint például a kártyadíj, ami a legtöbbször éves díjat jelent, illetve a számlavezetési díj, ami viszont sok hitelkártyánál egyszerűen nem létezik – erre figyelni kell a szerződés megkötésekor, hiszen a minimális elmaradást is komoly kamatokkal „honorálja” a bank!

Ahhoz azonban, hogy élvezhessük a hitelkártya előnyeit, tisztában kell lennünk a hátrányaival is. Tudni kell, hogy a felhasznált hitelkeret 5%-a a minimum befizetendő díj, ez azonban kb. 80%-ban kamat. Épp ez volt az oka annak, hogy annak idején olyan sokan estek a hitelkártya-adósság csapdájába, és ennek köszönhető a hitelkártyák meglehetősen rossz megítélése is. Fontos, hogy azoknak, akik nem tudják időben rendezni a teljes tartozásukat, inkább való egy folyószámlahitel, még akkor is, ha ennek lényegesen kevesebb az előnye.

Amennyiben hitelkártyát szeretnél igényelni, keresd fel az oldalunkat, és válogass a bankok legjobb ajánlataiból!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen hitelkártyák közül választhatunk az UniCredit Banknál?

Milyen hitelkártyák közül választhatunk az UniCredit Banknál?

2022.03.18.

Az UniCredit Banknál alapvetően három típusú hitelkártya közül választhatunk, a pénzintézetnél úgy alakították ki a kínálatot, hogy mindenki megtalálhassa a saját magának leginkább megfelelő konstrukciót.

Tovább olvasom
Ha megtetszik valami, megengedhetem magamnak

Ha megtetszik valami, megengedhetem magamnak

2020.09.21.

A hitelkártya belföldön és külföldön egyaránt a szabadság élményét nyújthatja, s ha pénzügyileg tudatosan élünk, akár a takarékosság eszköze is lehet.

Tovább olvasom
Erste hitelkártya részletek

Erste hitelkártya részletek

2019.05.20.

Hitelkártyát igényelnél, de nem tudod, melyik banknál érdemes? Nos, ebben a cikkben nem fogjuk konkrétan megmondani, melyiket kell választanod, csak bemutatjuk neked az Erste hitelkártyáit, majd adunk egy tanácsot, hogy mit tegyél, ha döntésre szeretnél jutni.

Tovább olvasom
Hitelkártyával rendelkezem, akadályoz-e a személyi kölcsön felvételében?

Hitelkártyával rendelkezem, akadályoz-e a személyi kölcsön felvételében?

2019.08.21.

Amikor személyi kölcsönt készülsz felvenni, számos kritériumnak kell megfelelned. Mi is sokszor írtunk már ezekről, ám van egy körülmény, amit eddig még nem vizsgáltunk, mégpedig azt, hogy mi történik akkor, ha az igénylő hitelkártyával rendelkezik.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával