Kedvező, fix kamatozású lakáshitelt miért érdemes felvenni?

2020.10.23.

Ingatlanvásárlásnál – amennyiben azt hitelből szeretnénk megoldani – van lehetőség kedvező, fix kamatozású, illetve változó kamatozású lakáshitelek közül választani. Mindegyiknek más az előnye, illetve mindkettőnek van hátránya is; az alábbiakban megnézzük, melyiket miért érdemes választani.

Kedvező, fix kamatozású lakáshitelt miért érdemes felvenni?

A kedvező, fix kamatozás előnyei

A rögzített kamat megkérdőjelezhetetlen előnye a stabilitás. Aki ezt választja, előre tud tervezni, minden hónapban ugyanazt az összeget fizeti, és nem kell tartania a kamatkörnyezet változásaitól. A Magyar Nemzeti Bank esetleges alapkamat-emelésétől, vagy bármilyen egyéb problémától. Annak érdekében, hogy a változó kamatozású hiteleket valamelyest háttérbe szorítsák. A bankok számos kedvező, fix kamatozású hitelt kínálnak, ám fontos azt is figyelembe venni, hogy jelenleg ezek valamivel többe kerülnek. Havi szinten akár öt számjegyű összeg is maradhat azok zsebében, akik a változó kamatozású hitelek közül választanak, ám ez nem marad így örökre.

Ha olcsóbb, nem biztos, hogy jobb is

A változó kamatozású hitelek legfontosabb jellemzője, hogy viszonylag gyakori a kamatperiódusuk. Azaz gyakran változik a kamatuk is. Jelenleg ez alacsonyabb még a leginkább kedvező, fix kamatozású hitelénél is. Viszont egyrészt kiszámíthatatlan, másrészt bármikor megtörténhet, hogy a Magyar Nemzeti Bank megemeli a jegybanki alapkamatot. Ami ezeknél a hiteleknél hirtelen és drasztikus kamatemelkedést vonhat maga után. Sokan – így mi is – már évekkel ezelőttre datálták ennek megtörténtét, és eddig ez nem következett be. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem is fog. A jegybanki alapkamat mesterséges alacsony szinten tartása ugyanis csak időlegesen oldható meg, és egy 20 évre felvett ingatlanhitel esetében igencsak nagy az esély arra, hogy valamikor a jövőben – és épp e 20 év alatt valamikor – változik a kamatozás.

Mi a helyes döntés?

Ha valaki nem szeretne foglalkozni a hitelével, és minden hónapban ugyanazt az összeget szeretné fizetni, akkor egy kedvező, fix kamatozású hitel ideális megoldás. Ha viszont fontos a pénzügyi tudatosság, akkor a változó kamatozás jelenleg jobb, és egy esetleges kamatemelés esetén a hitelkiváltással fixálható a probléma.

Ha kedvező, fix kamatozású, vagy épp változó kamatozású hitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, és indítsd el az igénylés folyamatát online!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 6.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Fix vagy változó kamatozású lakáshitelt válasszunk?

Fix vagy változó kamatozású lakáshitelt válasszunk?

2020.12.21.

Ha jelzáloghitelt szeretnél felvenni, akkor fix vagy változó kamatozású hitelt igényelhetsz. Érdemes tisztában lenned a különbségekkel; ezeket az alábbiakban olvashatod!

Tovább olvasom
Az annuitásos hitelek lényege

Az annuitásos hitelek lényege

2020.11.05.

Említettük már párszor az annuitásos hiteleket itt, a blogunkon, ám sosem fejtettük ki azt, hogy valójában miről is van szó, pedig aki nem foglalkozik behatóan a pénzügyi témákkal, az valószínűleg nem tudja pontosan, hogy mit jelent ez a kifejezés. Az alábbiakban ezt a mulasztást pótoljuk.

Tovább olvasom