Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. október 17. 00:28

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Lakás/lakáshitel

Ingatlant venni jó befektetés, jól tartja az árát az esetleges áringadozások ellenére is. Csak ingatlanszerzési illetéket kell fizetnünk, ha van elég pénzünk a teljes vételárat kifizetni. Akár beköltözünk, akár kiadjuk, az ingatlan árának emelkedése a mi hasznunk.
Ha nincs elég pénzünk, a vételárat fedezhetjük lakáshitel segítségével is. Ha az önerő biztosított, akkor kevesebb pénzt kell felvennünk, így vagy kevesebb lesz a törlesztő részlet, vagy rövidebb futamidővel számolhatunk.

Hitel csökkentése

A váratlanul kapott pénzösszeg felhasználható már meglévő hitelünk, jelzáloghitel, vagy akár egy személyi kölcsön előtörlesztésére is. Ezáltal nem csak a tőketartozásunk csökken, de a hitel után fizetendő kamatot is elkölthetjük másra, hiszen kevesebb tőketartozás – kevesebb kamat.

Amikor előtörlesztünk, gondoljuk át mi nyújt számunkra nagyobb segítséget. Az, ha a futamidő változatlan marad, de a havi törlesztőrészlet összege alacsonyabb, vagy ha a havi törlesztés összege nem változik, de rövidebb ideig kell fizetnünk.
Nagyon fontos, hogy amennyiben változó kamatperiódusú hitelünk van, a kamatfordulókor a törlesztőnk emelkedhet is, de ha a kamatforduló előtt kifut a hitelünk, akkor ez a veszély nem fenyeget.

Szerencsések vagyunk, ha a hirtelen jött pénz elég a hitelünk végtörlesztésére, azaz a teljes fennmaradó hitel visszafizetésére.
Előtörlesztéskor és végtörlesztéskor is számolnunk kell egy egyszeri díjjal, de mindenképp érdemes konzultálni a bankunkkal, mert előfordul olyan eset is, amikor mindkét tranzakció díjmentes.

Nyugdíjbiztosítás

Elengedhetetlen, hogy gondoljunk nyugdíjas éveinkre, azaz tervezzünk hosszú távra. Egyik lehetőség, hogy nyugdíj előtakarékossági szerződést kötünk, mert a fizetendő szja terhére az állam a befizetéseink 20 százalékáig támogatást nyújt. Az éves limit, nyugdíjbiztosítási jóváírások esetében, 130 000 forint, amelyet évi 650 000 forint befizetésével lehet maximálisan igénybe venni. A 650 000 forintos keret együttesen tartalmazza az eseti befizetéseket és a havi befizetéseket.

Állampapír

Fontos, hogy befektetésünk biztonságos és minél magasabb hozammal bírjon. Jó választásnak bizonyul, ha olyan befektetésbe rakjuk plusz pénzünket, mely lehetőleg mindkét kritériumnak megfelel. Ilyenek a Magyar Állampapír konstrukciók. Attól függően, hogy mennyi időre szeretnénk pénzünket befektetni, fix hozamot szeretnénk-e, vagy az infláció mértékét garantáltan meghaladó kamatokat, többféle állampapír módozat közül választhatunk.

Ha legalább öt évre le tudjuk kötni pénzünket, akkor a MÁP Plusz sávos kamatozásának előnyeit ki tudjuk használni. Akár évi 4,95 százalékos kamatot is hozhat számunkra ez a szuperállampapírnak is nevezett konstrukció. Az állam garantálja befektetésünk biztonságát, így a kockázat alacsony.

Befektetések

Nem jár jelentős kockázattal, ha lekötjük banki betétben pénzünket. Ez azonban nem túl vonzó befektetési lehetőség, mivel a banki kamatok szinte a nullához közelítenek. Azonban amennyiben hajlandóak vagyunk nagyobb kockázatot vállalni, az alábbi lehetőségek között is válogathatunk: tehetjük a pénzünket befektetési alapba, ekkor szakemberekre bízzuk a kezelését, vagy magunk is kezelhetjük a pénzünket, ha részvényeket, kötvényeket veszünk, vagy akár aranyat vásárolunk. A lehetőségeknek csak az szab határt, hogy mekkora kockázatot akarunk, merünk vállalni. Ezek a befektetések nagy hozamot ígérnek, ám ugyanakkor rendkívül kockázatosak is. Át kell gondolnunk azt is, hogy akár veszteséget is termelhetnek befektetéseink amennyiben a tőzsdei hangulat megváltozik, és erre valójában fel vagyunk-e készülve.

Miként döntsünk?

A döntés előtt mindenképpen vegyük számba a saját lehetőségeinket, képességeinket. Nagyon fontos, hogy értsük is és követni is tudjuk befektetéseinket. A váratlanul kapott pénzzel mindenképpen kezdjünk valamit, ne hagyjuk állni a borítékban, mert az inflációval az csak veszít az értékéből.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

2023.09.07.

Forintban vagy euróban takarítsunk meg? Hogyan hat az infláció egy forint alapú befektetésre? Mi a jó döntés? Mit vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk? Körbejártuk a kérdést, és összeszedtek a válaszokat.

Tovább olvasom
Mennyi kamatot hoznak az állampapírok 2024-ben?

Mennyi kamatot hoznak az állampapírok 2024-ben?

2024.02.27.

Az állampapírok kamata a hozam egyik fontos mutatója. Nem mindegy mennyi a kamat. Ahhoz, hogy megfelelő befektetési döntést tudjunk hozni, tudnunk kell, hogy mennyi idő alatt mennyi kamatra számíthatunk. Segítünk eligazodni az állampapírok kamatai között. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

2023.12.01.

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Tovább olvasom
Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

2022.10.25.

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír? A kérdés mostanában sokszor merül fel, ezért az alábbiakban megválaszoljuk!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával