Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Banki átutalás ideje 2020-ban

2020.06.22.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 12:22

A banki átutalás ideje idén márciusban komoly változáson esett át hazánkban. Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésének köszönhetően komoly gyorsulás valósult meg bizonyos banki átutalásoknál.

Banki átutalás ideje 2020-ban

Az AFR azt a változást hozta, hogy egy banki átutalás öt másodpercen belül teljesül. Eddig ez az időszak 1-2 nap volt, persze csak a banki munkanapokon, azokon kívül még tovább tartott. A banki átutalás ideje azonban nem mindenhol változott, lássuk a részleteket!

Az AFR 2020. március másodikán lépett életbe, és nagyon komoly változást hozott. Hiszen a pénzügyeket sokkal gyorsabban lehet intézni. A banki átutalások március másodika óta öt másodpercen belül teljesülnek, de csak akkor, ha azok két hazai bank, forintban vezetett számlája között, elektronikusan (internetes webbank, vagy mobilos applikáció használatával) történnek. A küldő és a fogadó fél lehet magánszemély, vagy vállalkozás, az utalásnak viszont esetinek kell lennie, ez egy további feltétel. Az is feltétel, hogy az átutalás összege 10 millió forint alatt legyen.

Mit jelent pontosan az említett öt másodperces átutalási idő?

Az öt másodperces szabály azt jelenti, hogy a fogadó fél bankszámláján az utalást követően ennyi idő alatt megjelenik az összeg, tehát azonnal fel is tudja használni. Fontos tudni, hogy nemcsak munkanapon, hanem bármikor. Azaz, ha valaki éjszaka utal nekünk (a megadott feltételek mellett), akkor is öt másodpercen belül a bankszámlánkon lesz a pénz, amelyet akár azonnal fel is használhatunk.

A banki átutalás ideje nem mindenütt változott. A már említett 10 millió forint, vagy afeletti összegű átutalásoknál, a csoportos beszedéseknél, valamint a kötegelt átutalásoknál (például: munkabérek, nyugdíjak) egyelőre maradt a régi rendszer, azaz nem lett rövidebb a küldési idő. A devizaszámlák és a hitelkártyaszámlák esetében szintén nem teljesül az „azonnaliság”.

Fontos tudni, hogy – ahogyan eddig – a továbbiakban is van lehetőség a késleltetett utalásra, azaz arra, hogy mi határozzuk meg, melyik napon induljon az átutalás. Arra viszont oda kell figyelni az új rendszerben, hogy a küldés sikeres volt-e (nem akadt-e valamilyen hiba, fedezet probléma, vagy rendszerhiba), mert a bank nem kísérli meg újra az utalás, ha az első nem jött össze.

Összességében tehát nagyot léptünk előre az AFR bevezetésével, hiszen a pénzügyeink jelentős része sokkal gyorsabban intézhető a korábbiaknál.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Dombornyomott, vagy vésett – milyen bankkártyát válasszunk?

Dombornyomott, vagy vésett – milyen bankkártyát válasszunk?

2022.03.25.

Dombornyomott, vagy vésett bankkártyát érdemesebb használni? Van különbség a használatukban? És a költségeikben? Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom
Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

2024.01.28.

A banki szolgáltatások díjazása az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A banki költségek növekedése a lakossági ügyfelekre is kihat. A bankszámlák, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások már túl sokba kerülnek. De mit tehetünk? Hogyan találhatjuk meg a legkedvezőbb bankszámlát? Adunk néhány ötletet ehhez. És ahogy látható lesz, nem is lesz ez olyan nehéz.

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

2023.02.03.

A legtöbb ember ma már bankkártyát használ vásárlásaihoz, hiszen ez a természetes számára már hosszú évek óta. Mások viszont még mindig ragaszkodnak a készpénzhez, pedig a bankkártyás fizetés számos előnyt biztosít a hagyományos megoldáshoz képest.

Tovább olvasom
Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

2020.04.14.

Korábban 5.000 forintig nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél. Ez egyrészt egyszerűvé tette a vásárlást, másrészt viszont némileg veszélyes is volt. Hiszen ha elveszítettük a bankkártyánkat, és azt a letiltása előtt valaki más használta, akkor 5.000 forintig minden további nélkül meg is tehette. Költhette a pénzünket, amit soha többé nem kaphattunk vissza. Ennek biztonságosabbá tételére hozták azt a rendeletet, miszerint véletlenszerűen kérni fogja a rendszer a PIN kódot az 5.000 forint alatti vásárlások esetében is. Ám ez a koronavírus-járvány miatt egy egészen más veszélyforrást jelentene, amire sürgős megoldást kellett találni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával