Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Végtörleszthetem a lakáshitelem?

2019.11.15.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. február 28. 18:19

Végtörleszthetem a lakáshitelem? Röviden: igen, végtörlesztheted a lakáshiteled, ám ehhez számos tényezőt kell figyelembe venned, nem elég csupán a fennálló tőketartozás rendezéséhez szükséges összeggel rendelkezni. Lássuk a részleteket!

Végtörleszthetem a lakáshitelem?

Amikor végtörleszted a lakáshiteledet, számolnod kell a végtörlesztési díjjal. Mivel a bank már nem számíthat fel kamat a futamidő hátralévő részére, ezzel kompenzálja a kieső bevételt. Szerencsére létezik erre vonatkozó szabályozás, ami megköti a bank kezét. Így tehát nem forgathatnak ki a teljes vagyonodból, emiatt nem kell aggódnod. A végtörlesztési díj ugyanis maximum 2,5% lehet, ami a visszafizetett összegre vonatkozik. Ha a végtörlesztés a kamatperiódus fordulónapjára esik, maximum 2% lehet. További csökkentést jelent, hogy ha a hitel lakáscélú, és nem másik hitelből történik a végtörlesztés, akkor a díja maximum 1,5% lehet, és ha a kamatperiódus váltásának napján történik, akkor csak 1%, ez a kérdésedre a válasz, mert így végtörleszthetem a lakáshitelem.

Lakáshitelt szeretnél, nézd meg a legjobb ajánlatokat itt. 

Mint láthatod, nem csak a kifizetés módja, de akár a napja is befolyásolhatja azt, hogy mekkora plusz költséggel kell számolnod, amikor végtörleszted a lakáshiteled. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy léteznek esetek, amikor nem lehet emiatt díjat felszámolni. Ha biztosításból történik a végtörlesztés, ami lehet az adós életbiztosításának kifizetése halál esetén, vagy lakásbiztosítás lejártakor történő kifizetés, akkor a díj 0%. Ugyanez vonatkozik az 1.000.000 forintot nem meghaladó tartozásra is. Fontos megemlítenünk, hogy egyes bankok a lakáshitel végtörlesztések esetében abszolút nem számolnak fel végtörlesztési díjat; ilyen a MagNet Bank, bizonyos feltételek teljesítése esetén a Sberbank, illetve előtörlesztés, de nem végtörlesztés esetén a K&H Bank.

Mielőtt végtörlesztenéd a lakáshiteledet, mindenképp olvasd át a szerződésedet, hiszen lehetséges, hogy egyrészt nem kell végtörlesztési díjat fizetned, másrészt viszont az is előfordulhat, hogy a szerződéskötéskor kapott kedvezményeket megvonja tőled a bank, és egy összegben kell azokat megfizetned. Amennyiben kérdésed lenne a témával kapcsolatban, keress bennünket elérhetőségeinken!

Nézd meg partnerünk legjobb személyi kölcsön és lakáshitel ajánlatait is, kattints a linkekre.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi vár ránk a kamatstop után?

Mi vár ránk a kamatstop után?

2022.04.29.

A kamatstop után semmi jó nem várható, épp ellenkezőleg, de szerencsére létezik megoldás is ez ellen.

Tovább olvasom
Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

2022.07.22.

A közös hitelt válás esetén rendezni kell, hiszen a válás során mindenről meg kell állapodni, ami a közös életben vagyonként szerepelt.

Tovább olvasom
Önerő pontosítása a lakásvásárláskor – pontosan mi fogadható el?

Önerő pontosítása a lakásvásárláskor – pontosan mi fogadható el?

2020.05.18.

Lakáshitelt, illetve gyakorlatilag bármilyen fedezet alapú, azaz jelzáloghitelt csakis akkor igényelhetsz, illetve abban az esetben fogják folyósítani a számodra, ha rendelkezel önerővel – ez egy olyan, alapvető információ, amit mindenki ismer, akit akár csak egy minimális szinten is foglalkoztat a hitelezés, illetve szeretne valamilyen kölcsönt felvenni. Az önerő pontosítása viszont már sokaknak nincs meg, pedig érdemes tisztában lenni egyrészt a fogalommal, másrészt azokkal a kiskapukkal, amelyek abban az esetben is lehetővé teszik a hitelfelvételt, ha nem áll rendelkezésre a bankok által elvárt alaptőke.

Tovább olvasom
A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

2020.04.07.

A banki ügyeink intézésének nagy részére igaz az, hogy online is megoldható, hiszen az utalásokat eddig is lehetett mobilalkalmazáson, vagy netbankban intézni, és egy személyi kölcsön, hitelkártya, vagy egyéb hiteligénylés is megoldható volt eddig is az interneten keresztül. A lakáshitelek esetében azonban más a helyzet, hiszen rengetegszer kell személyesen befáradni a bankfiókba, mire folyósításra kerül az összeg. Lássuk, mi a teendő ebben az esetben most, a koronavírus-járvány idején, a hiteligénylést mennyire befolyásolja.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával