Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

JTM szabály változott, pontosítjuk a részleteket!

2018.10.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 17. 12:24

Aki hitelt vesz fel, annak tudnia kell azokról a szabályokról, ami alapján ezt megteheti; a JTM szabályozás például ilyen.

JTM szabály változott, pontosítjuk a részleteket!

Röviden összefoglalva: a JTM szabályozza azt, hogy egy hitelfelvevő mekkora törlesztőrészletet fizethet maximálisan, és ezt a jövedelméből számolják ki. Ezt a szabályozást most módosította a Magyar Nemzeti Bank, és ha épp hiteligénylésen gondolkodsz, akkor neked is tudnod kell róla!

Az MNB támogatja a hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású lakáshiteleket. A háztartások kamatkockázati kitettségét és a kevésbé kiszámítható, változó kamatozású hitelek mennyiségét csökkentse; ezért létezik a JTM-re vonatkozó szabályok kamatperiódus szerinti megkülönböztetése. Fontos, hogy a hosszabb távon esetlegesen felmerülő kamatváltozások ne okozzanak fizetési nehézséget, vagy fizetésképtelenséget. A változó, vagy rövidebb időre rögzített kamatozású lakáshiteleknél viszont előfordulhat, hogy kedvezőtlen kamatváltozáskor megemelkednek a háztartások terhei.

Az új JTM szabályok szerint a 2018. október 1. után befogadott, 5 évnél hosszabb futamidejű jelzáloghitel kérelmeknél, a kamatperiódusok hosszától függően a jelenleginél alacsonyabb JTM limitek lesznek, így kedvezőtlen kamatváltozás esetén a háztartások megfelelő jövedelmi tartalékkal is rendelkezni fognak. Azok, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek, továbbra is magasabb törlesztőrészlettel igényelhetnek hitelt, de ezek vállalását a rendelet 2019. július 1.-től 500.000 forint havi jövedelemhez köti 400.000 forint helyett.

Emellett a már felvett hitelek kamatkockázatának mérséklése is fontos, ezért szerződésmódosításnál és hitelkiváltásnál nem kell alkalmazni az adósságfék szabályokat, de csak akkor, ha nem rövidül az új hitel kamatperiódusa.

Ha Te is szeretnél hitelt felvenni, akkor a megújult JTM szabályozás rád is vonatkozni fog, tehát ez alapján válaszd ki azt a konstrukciót, ami megfelel az igényeidnek és a pénztárcádnak. Oldalunk segítségével összehasonlíthatod a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat, és ha kérdésed van, vagy tanácsot szeretnél kérni, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minimálbér alatti tartozással is fel lehet kerülni a KHR listára?

Minimálbér alatti tartozással is fel lehet kerülni a KHR listára?

2018.02.20.

A hitelek felvételének számtalan kritériuma van és előkelő helyet foglal el közöttük az, hogy a hitelfelvevő ne szerepeljen a KHR listán aktív státuszban. Sokan nem tudják, hogy mi is ez, illetve hogyan működik, ezért röviden vegyük át!

Tovább olvasom
Mindent a babaváró hitelről, július 1.-től!

Mindent a babaváró hitelről, július 1.-től!

2019.06.30.

Mint már bizonyára tudod, a július 1.-től igényelhető a kormány legújabb családtámogatási kedvezménye. De talán vannak még homályos foltok az igényléssel, illetve a támogatás mikéntjével kapcsolatban. Ezért cikkünkben összefoglalunk mindent a babaváró hitelről.

Tovább olvasom
KHR (BAR) listásként, vehetek fel hitelt?

KHR (BAR) listásként, vehetek fel hitelt?

2017.12.19.

A KHR, a hazai pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények által közösen fenntartott információs rendszer és adatbázis, amely az adatkezelést elektronikus eszközökkel, automatizáltan végzi.

Tovább olvasom
OTP személyi kölcsön feltételei

OTP személyi kölcsön feltételei

2019.03.01.

Mindegy, hogy melyik banktól veszel fel hitelt, vannak kritériumok, amiknek meg kell felelned ahhoz, hogy az igényelt pénzösszeghez juthass. Az OTP személyi kölcsön feltételei hasonlítanak a más bankok által támasztottakhoz, ám akad néhány különbség, amik miatt érdemes részletesebben is megismerkedni velük.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával