Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kamat és THM – Mire figyeljünk az ajánlatok összehasonlításakor?

2017.06.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 23. 15:05

Személyi kölcsön kamat és THM: mit is takarnak ezek a fogalmak pontosan?

Kamat és THM – Mire figyeljünk az ajánlatok összehasonlításakor?

Személyi kölcsön:

Kamat és THM összege az az összeg, amennyibe összesen kerülni fog a felvett kölcsön vagy hosszabb lejáratú hitel.
THM
jelentéseA teljes hiteldíjmutató vagy THM egy olyan egységes, minden hitelező által kötelezően használt mutató, amelyből kiderül, hogy az adott hitel felvétele után az adósnak egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie. Magyarországon 1997-ben vezették be a betétesek védelmében.

A személyi kölcsön kamata:

A személyi kölcsön kamata azt a költséget jelenti, amennyiért a bank kölcsönadja nekünk a pénzét. A kamat lehet fix vagy változó kamatozású. Fix kamatozás esetében a teljes futamidő alatt állandó összeg lesz. Változó kamatozás esetén a kamat csak a kamatperióduson belül állandó.

A jelzáloghiteleknél az általában hosszú, 20-30 éves futamidő miatt szinte mindig változó kamatozású a hitel. Bizonyos esetekben azért lehetséges, hogy pl. 20 éves futamidőre felvett hitelnél mindvégéig fix kamattal fizessünk! Leggyakrabban akkor van erre módunk, ha maximum 3, 5 vagy legfeljebb 10 év futamidőre vesszük fel a hitelt és a kamatperiódus megegyezik a futamidő hosszával.

Személyi kölcsön THM:

A köztudatban a THM fogalma néhány éve került be. Ez a %-ban kifejezett érték foglalja magában azt az összeget, hogy mekkora költséggel juthatunk egy évre bontva az adott személyi kölcsönhöz. Fontos, hogy a THM kiszámításánál a hitelfelvételnél alkalmazott kamattal számolnak. Ez módosulhat a futamidő alatt, tehát a kamatváltozás kockázatát soha nem tükrözi, erre figyeljünk!

Mit tartalmaz a THM?

A THM összegének a kamat és kezelési költségen túl tartalmaznia kell az értékbecslés díját, (építésnél ez a helyszíni szemle díja), a számlavezetés költséget is (ha a bank feltételként előírja a számlavezetést), a hitelközvetítőnek fizetett díjat, (amennyiben igénybe vesszük) a jelzálogjog bejegyzésének földhivatali díját, az életbiztosítás és a garancia díját (amennyiben felmerülnek).

Mit nem tartalmaz a THM? – Hasznos ezeket tudni és adott esetben fontos rákérdezni!

A THM összege nem tartalmazza a futamidő hosszabbítás díját, a késedelmi kamatot, az egyéb, késedelmes törlesztésből eredő költségeket, a közjegyzői díjat, valamint a lakásbiztosítás díját sem.

Tehát mindeféleképpen nézzük a THM-et és érdemes ezekre rákérdezni még a szerződés megkötése előtt, így elkerülhetjük a későbbi „meglepetéseket”!

Az apró betűs részeket MINDIG olvassuk el
saját érdekünkben!

Személyi kölcsön kamat és THM:

A legfontosabb alapadatok ezek lesznek a kölcsön vagy hitel összes várható költségeinek vonatkozásában, de ez még nem minden!

Van azért még egy-két összefüggés, amit jó lesz szem előtt tartani, mielőtt döntést hoznánk.

A bankok rövidebb futamidejű kölcsönöknél ugyan magasabb havi törlesztő részletet várnak el, viszont ebben az esetben a költségek alacsonyabbak lesznek (azért számoljunk utána, mert nem minden esetben van ez így!)

Személyi kölcsön futamidő – Rövid vagy hosszú lejárat legyen?

Hosszabb futamidejű hiteleknél viszont azzal kell számolnunk, hogy ugyan a havi törlesztőnk kevesebb lesz, ellenben a hosszú táv miatt az egyéb költségeink magasabbak lesznek.

Tehát eszerint is mérlegeljünk a személyi kölcsön kamat és THM mellett! Az adott összeg igénylésekor mennyi lenne az a legrövidebb időtartam, melynek havi törlesztőjét még tudjuk vállalni? Minél hosszabb ideig „használjuk a bank pénzét”, annál többe fog kerülni, ezt tartsuk szem előtt!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Rossz konstrukciójú hiteled van? A hitelkiváltás a megoldás!

Rossz konstrukciójú hiteled van? A hitelkiváltás a megoldás!

2018.09.17.

Ha meglehetősen régóta törleszted a hiteledet, akkor szinte biztos, hogy a konstrukciója mára már elavulttá vált, és sokkal jobbakat is találhatsz a piacon. Érdemes elgondolkodnod a hitelkiváltás lehetőségén, hiszen így nem csak a hiteled lesz korszerűbb, de a törlesztőrészleted is alacsonyabbá válik!

Tovább olvasom
A törlesztőrészlet – pontosan miből tevődik össze?

A törlesztőrészlet – pontosan miből tevődik össze?

2019.03.12.

Mindenki tudja, hogy ha hitelt veszünk fel, akkor azt törlesztenünk is kell; hiteltípustól és az igényelt hitelösszegtől függ, hogy mennyi is lesz a törlesztőrészlet. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy miből is tevődik ez össze. Lássuk kicsit részletesebben!

Tovább olvasom
Mit tegyek, ha felmondták a hitelem?

Mit tegyek, ha felmondták a hitelem?

2018.09.05.

Felmondták a hiteled? Szeretnéd tudni, hogy mit tehetsz, hogy ne kerüljön végrehajtás alá az ingatlanod? Lássuk, mik a lehetőségeid!

Tovább olvasom
Személyi kölcsön autóvásárlásra, jó ötlet e?

Személyi kölcsön autóvásárlásra, jó ötlet e?

2017.10.16.

Most készülsz életed első autójának megvásárlására, netalán lecserélnéd a régit? Ha nem teheted meg, hogy a teljes vételárat készpénzben fizesd ki, és a bankszámládon sincsen tartalék, jó ötlet lehet a személyi kölcsön. 

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával