Hosszú lejáratú LTP

A hosszú lejáratú LTP futamideje min. 5, max. 10 év lehet. Ha kicsit utána számolunk, azt látjuk, hogy a 4 éves futamidő a legkedvezőbb.

Nézzük az elejétől! Mi ennek az oka?


Kedvező a hosszú lejáratú LTP?

A törvény úgy szól, hogy éves szinten jár max. 72.000 Ft állami támogatás a befizetett összeg után. A 72.000 Ft akkor érvényes, ha a max. 20.000 Ft-ot fizetjük havonta!

Befizetünk 12x 20.000 FT-ot, ez összesen 240.000 Ft, ehhez kapjuk a 72.000 Ft-ot + néhány % kamat.

Azonban a második évben befizetett 240.000 Ft-ra is csak az évi 72.000 Ft-ot és egy igen karcsú kamatot kapunk, ahogyan a harmadik és a negyedik évben is! Hiába növekszik a tőkénk, az állami támogatás évről-évre ugyanannyi marad, mivel nem a tőke, hanem csak az 1 évre befizetett összeg 30%-át kapjuk. Ráadásul nem használhatjuk fel szabadon, csak lakáscélra, ami igencsak megköti a kezünket.

A támogatással együtt 4 éves futamidővel még jól jövünk ki, de a további évekre vetítve már jobban járunk, ha inkább más befektetési forma után nézünk! Sokféle lehetőség van, ahol jobban kamatozik a pénzünk és szabadon használhatjuk fel.

Ha nagyobb összeget szeretne összegyűjteni lakáscélra, akkor a hosszabb futamidő helyett inkább egy másik alternatívában érdemes gondolkodnia!


Hosszú lejáratú LTP helyett egyéb alternatívák

A szerződés szerint egy adószámra egyszer vehető igénybe a kedvezmény. Tehát ha Ön a saját nevére köt egy LTP-t és nem jelöl meg senkit kedvezményezettként, automatikusan ön lesz a kedvezményezett és Ön rendelkezhet a megtakarítás összegével.

Arra viszont van lehetősége, hogy szerződő félként több szerződést is kössön úgy, hogy kedvezményezettként egyenes ági rokonait jelöli meg, szerződésenként mindig mást. Egy személyt egyszer, a fentebb írtak szerint.

Így 4 éves futamidő alatt ahány szerződést kötött ezen a módon, annyiszor veheti igénybe az állami támogatást, amit aztán összevonhat és felhasználhat. Fontos kitétel, hogy el kell számolnia az összeggel, tehát csak lakáscélra használhatja fel és számlákkal, tulajdoni lappal igazolnia is kell!

A másik lehetőség, hogy valamely egyenes ági rokona (általában a szülők szokták így segíteni gyermekük lakáshoz jutását) köt egyet a saját nevére, ahol nem ad meg kedvezményezettet, így Ő lesz a rendelkező fél, továbbá köthet még egyet oly módon, hogy Önt jelöli meg kedvezményezettként. Így is összevonhatóak a megtakarítások.

Érdemes alaposan meggondolni, hány szerződés megkötésére vállalkozunk, anyagi lehetőségeink mit engednek meg, hogy pontosan tudjuk fizetni is havonta a szerződés szerinti összeget!


További részletek a rövid lejáratú LTP-ről

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával