Mi az LTP lényege?

Az LTP kifejezetten lakásvételre vagy felújítására fordítható megtakarítási forma, melyhez állami támogatást is kapunk. Lényege, hogy a szerződésben foglaltak szerint egy meghatározott összeget havi rendszerességgel befizetünk a megtakarítási idő teljes időtartama alatt, melyhez a havi befizetésünk összegének 30%-át kapjuk állami támogatásként, (max évi 72.000Ft) valamint betéti kamat is jár. A lejáratkor igényelhetünk hitelt is kedvező kamattal.


Szabadon felhasználható-e az összeg?

Fontos tudni, hogy az összegyűjtött pénz kizárólag lakásvásárlásra vagy felújításra fordítható. Az összeggel el kell számolni, számlákkal kell igazolni, mire fordítottuk.


Milyen időtartamra köthető LTP és mekkora összegre?

4 év lehet a legrövidebb időtartam és a max. 20.000 Ft/ hó a havi betét összege. Ezzel a konstrukcióval (4 év-20.000Ft/hó) 10-12% garantált éves hozamot érhetünk el. Ez a 4 éves futamidő végén az összegyűjtött betét mellé kb. 300.000 Ft vissza nem térítendő állami támogatást jelent, ami jelentős összeg!

Egy szerződéshez egyszer vehető igénybe az állami támogatás, DE van itt egy kis okosság, amiről jó tudni!


Hogyan növelhető meg az LTP megtakarítása mellé járó állami támogatás?

Alapszabály: Mindig a kedvezményezett jogosult az állami támogatásra!

Alapesetben: A szerződés megkötésekor Ön a szerződő fél és a kedvezményezett is, így Ön lesz jogosult az összeggel rendelkezni.

Megoldások I.

AZ LTP-vel lehetőség kínálkozik arra, hogy az egyenes ági rokonok összefogjanak, ugyanis a szerződés értelmében az rendelkezik az összeggel, aki a kedvezményezett!

Amennyiben a saját nevére kötött szerződésben egyenes ági rokont jelöl meg kedvezményezettként, abban az esetben Ő rendelkezhet az összeggel az Ön javára! Hogy ez miért jó? Mert így párhuzamosan lehet a nevén akár több lakástakarék is, amelyet havonta fizet és szerződésenként igénybe vehető lesz mindegyikre az állami támogatás + a megtakarítások összegei, melyek összevonhatóak lesznek a futamidő végén.

A lényeg ebben az esetben, hogy a saját nevünkre megkötött szerződésekben mindig más legyen a kedvezményezett személy!

Megoldások II.

Egyenes ági rokon is köthet LTP-t úgy, hogy nem jelöl meg kedvezményezettet, így ő maga lesz az, tehát ő rendelkezhet az összeggel az ön javára vagy önt jelöli meg kedvezményezettként.

Alapszabály, hogy kizárólag egyenes ági rokon lehet a kedvezményezett mindkét esetben!

Kik az egyenes ági rokonok pontosan? Vér szerinti szülők, nagyszülők, testvérek, unokák, dédunokák, ükunokák.

Annyiszor vehetjük tehát igénybe az állami támogatást, ahány rokonunk van, akiket megjelölhetünk kedvezményezettként. A végén összevonhatjuk őket és mindegyik felhasználható ugyanarra a lakásra.

Természetesen minden egyes LTP-t fizetnünk is kell havonta pontosan! Mérlegeljünk okosan! Számoljuk ki, mennyit bírunk vállalni havonta, de mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget, amennyire lehetőségeink engedik.


Mire használhatja fel az LTP összegét?

Lakásvásárlásra, építési telek vételére, idősek otthonába bejutáshoz, meglévő lakáshitelének előtörlesztésére vagy végtörlesztésre, meglévő lakásának, házának felújítására, korszerűsítésére, ezen belül nem mozdítható, beépített bútorokra is felhasználhatjuk. Ebbe sok minden belefér, érdemes részletesen utánanézni, átgondolni. Csak saját tulajdonban lévő ingatlanra használhatjuk, illetve amelyen haszonélvezeti jogunk van.

Fontos még, hogy lakóépületnek legyen nyilvánítva az ingatlan, csak így fogadja el a bank! A támogatás összegét nem igényelhetjük vissza semmilyen formában.


Tőke-és hozamgarantált betét

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával