A jelzáloghitel korszerűsítésre kamattámogatott, és emiatt a legjobb választás a lakásfelújításhoz. A kamattámogatást a futamidő első 20 évében kapjuk az államtól, és fontos, hogy ennek mértéke független a gyermekek számától. Nézzük meg, hogy ha egy jelzáloghitelt korszerűsítésre veszünk fel, akkor mi számít valójában korszerűsítésnek!

A korszerűsítés a víz-, a csatorna-, az elektromos- és a gázközművek bevezetésével, illetve a belső hálózatok kiépítésével valósulhat meg. Emellett pedig fürdőszoba létesítésével olyan lakásban, ahol eddig ilyen nem volt. Szintén korszerűsítésnek számít, ha kialakítjuk, vagy lecseréljük a fűtésrendszert, és ebbe a megújuló energiaforrások alkalmazása is beletartozik, ha lecseréljük, vagy felújítjuk a tetőt, ha leszigeteljük az épületet, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelést is, valamint ha energiatakarékosra cseréljük a külső nyílászárókat. A korszerűsítés része a helyreállítási munka is, de csak a közvetlen költségek 20%-áig. Látható, hogy a lakáskorszerűsítés lényege a komfortfokozat növelése, és jelzáloghitel korszerűsítésre csak ebben a formában adható.

Ha szeretnéd felvenni a kamattámogatott jelzáloghitel korszerűsítésre konstrukciót, akkor szükséged lesz minimum 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyra, amiben legfeljebb 15 napnyi megszakítás lehet. Az igénylőnek, házas-, vagy élettársának, kiskorú gyermekeinek, valamint a vele együtt költöző családtagjainak nem lehet másik lakáskölcsöne, ami államilag támogatott, vagy ha igen, akkor azt 360 napon belül vissza kell fizetni. Emellett nem lehet egyéb lakóingatlana, lakáshasználati joga, lízingelt lakása, önkormányzati tulajdonú, illetve szolgálati lakásra bérleti jogviszonya sem a korszerűsítendő ingatlanon kívül. Lényeges még azt is tudni, hogy számlával kell igazolni legalább a 70%-át a korszerűsítési munkálatok költségvetésének.

Ha jelzáloghitelt korszerűsítésre szeretnél felvenni, hasonlítsd össze a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat oldalunk segítségével, és válaszd azt, amelyik a számodra a legmegfelelőbb! Ha kérdésed lenne, keress bennünket megadott elérhetőségeinken!

A THM-be beleszámolják:

 •     a folyósítási díjat
 •     az ügyintézés díját
 •     az adminisztrációk költségeit
 •     a kezelési költséget
 •     az értékbecslési díjat
 •     a helyszíni szemle díját
 •     az ingatlan-nyilvántartási  díjat
 •     a hitelközvetítői díjat
 •     a számlavezetési díjat

Nem számolják bele:

 •     a közjegyző díját
 •     az ingatlanfedezeti biztosítás díját
 •     a szerződésmódosítás díját
 •     az előtörlesztés és a végtörlesztés díját
 •     az egyéb költségeket
 •     a kamatváltozásokból következő többletköltségeket

THM-el kapcsolatos információt bővebben itt találsz, kattints ide. 

Jelzáloghiteleknél az esetek többségében meg kell adni egy hitelcélt, mert csak így lehet alacsony a kamat; jól látható, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében magasabb a THM. Ilyen hitelcél lehet a korszerűsítés is. Fontos, hogy a korszerűsítési jelzáloghitelt a legtöbb bank szakaszosan, a készültségi foknak megfelelően folyósítja.

A jelzáloghiteleknek minden banknál más a követelményrendszere, ám fedezetre minden esetben szükség van hozzájuk, illetve az önerő is fontos.

Az előzetes hitelbírálatot követően össze kell állítani a szükséges dokumentációt, majd benyújtani a hiteligénylést. Ezután a bank egy szakemberrel értékbecslést végeztet, majd hitelbírálaton kell átesni. A bírálat után következik a szerződéskötés, amit a folyósítás követ, végül a jelzálogjog bejegyzése a földhivatalnál, amit a bank végez.

Személyazonosító okmány, lakcímkártya, jövedelemigazolás, bankszámlakivonat, adásvételi szerződés, tulajdoni lap, alaprajz, helyszínrajz, építési engedély, költségvetés és használati megosztási szerződés szükséges a jelzáloghitelek igényléséhez, de ettől a felsorolástól a bank eltérhet. Lakáshitellel kapcsolatos információkat, itt olvashatsz.

A rövid futamidővel akkor jársz jól, ha a jövedelmed magas, és gyorsan szeretnéd visszatörleszteni a kölcsönödet, mert így alacsonyabb költséggel veheted fel a hitelt, hosszabb futamidő esetén pedig alacsonyabbak lesznek a kamatok és a törlesztőrészletek, ám a költség összességében magasabb.

Minden további nélkül, ám azt tudnod kell, hogy a szerződésmódosításnak díja van.

Ez a bankoktól függ, vagyis eltérések lehetnek, ám olyan ingatlanra, ami peres eljárás alatt van, semmilyen típusú kölcsönt nem folyósítanak.

Ha huzamosabb ideig nem tudod fizetni a törlesztőrészleteidet, akkor a bank értékesíti a fedezetül szolgáló ingatlant, ha pedig az aktuális minimálbér összegével 90 napnál tovább tartozol, akkor a KHR negatív adóslistára kerülsz. Van lehetőség könnyítésre, de ehhez még a késedelembe esés előtt jelezned kell a banknak a problémát.

Load More