A Családok Otthonteremtési Kedvezménye, röviden a CSOK otthonteremtésre vehető fel, viszont van számos olyan feltétele, amiket érdemes tudni, ha fel szeretnéd venni.

Alapfeltétel a CSOK igényléséhez, hogy legyen gyereked, vagy gyerekid, illetve ha nincsenek, akkor vállalnod kell, hogy záros határidőn belül lesz. Ha vállalási szándéknyilatkozatot teszel, akkor vagy neked, vagy a párodnak 40 év alattinak kell lennie. Az erkölcsi bizonyítványokat és a köztartozás-mentességet igazoló okiratokat is be kell szereznetek. Emellett egy legalább 180 napos, folyamatos TB-jogviszony is feltétel, de ez három gyerek és új ingatlan vásárlása, vagy építése esetén két évre emelkedik. A benyújtás napját megelőző 180 napban folyamatosan foglalkoztatottnak kell lennetek. Ez utóbbinál mindegy, hogy bel-, vagy külföldön történik, de közben maximum 30 nap megszakítás lehet.

A CSOK segítségével megvett ingatlant legalább 10 éven át életvitelszerűen kell használnotok. Hozzá kell járulnotok ahhoz is, hogy az ingatlanra az állam 10 éves jelzálogjogot jegyezzen be, ha használt lakást vásároltatok. Fontos változás a hitelekkel szemben, hogy ha szerepeltek a negatív adóslistán, az nem kizáró ok a CSOK igénylésekor!

Részletesen itt olvashatsz a CSOK változásokról.

Ha a feltételeket tudjátok teljesíteni, akkor többféle módon is igénybe vehetitek a CSOK-ot. Egy minimum komfortos, vagy egy átalakítás, illetve bővítés után komfortossá váló ingatlant kell megvásárolnotok, de ez esetben a támogatás összege nem haladhatja meg a költségek 50%-át, amiket számlákkal igazolnotok is kell. A CSOK emellett felhasználható egy minimum komfortos, használt, illetve egy 2008. július 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új, összkomfortos ingatlan megvásárlására, illetve építésére. Fontos, hogy ha már van ingatlanotok, akkor a bővítése igen, a felújítása viszont nem megoldható a CSOK igénybevételével, a bővítés pedig legalább egy szobával való kiegészítést, vagy tetőtér-beépítést jelenthet!

Ha szeretnéd igénybe venni a CSOK-ot, és ehhez még egy jelzáloghitelt is szeretnél felvenni, akkor hasonlítsd össze az oldalunkon jelenleg elérhető ajánlatokat, és válaszd a legmegfelelőbbet, kérdés esetén pedig vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Egy helyen összehasonlíthatod a bankok aktuális jelzáloghitel ajánlatait!

Tanácstalan vagy? Nincs időd foglalkozni a hitelügyintézéssel? Mi szívesen segítünk szaktanácsadással és hitelednek teljes körű ügyintézésével egyaránt.

Ismerkedj meg velünk!