A Családok Otthonteremtési Kedvezménye, röviden a CSOK otthonteremtésre vehető fel, viszont van számos olyan feltétele, amiket érdemes tudni, ha fel szeretnéd venni.

Alapfeltétel a CSOK igényléséhez, hogy legyen gyereked, vagy gyerekeid, illetve ha nincsenek, akkor vállalnod kell, hogy záros határidőn belül lesz. Ha vállalási szándéknyilatkozatot teszel, akkor vagy neked, vagy a párodnak 40 év alattinak kell lennie. Az erkölcsi bizonyítványokat és a köztartozás-mentességet igazoló okiratokat is be kell szereznetek. Emellett egy legalább 180 napos, folyamatos TB-jogviszony is feltétel, de ez három gyerek és új ingatlan vásárlása, vagy építése esetén két évre emelkedik. A benyújtás napját megelőző 180 napban folyamatosan foglalkoztatottnak kell lennetek. Ez utóbbinál mindegy, hogy bel-, vagy külföldön történik, de közben maximum 30 nap megszakítás lehet.

A CSOK segítségével megvett ingatlant legalább 10 éven át életvitelszerűen kell használnotok. Hozzá kell járulnotok ahhoz is, hogy az ingatlanra az állam 10 éves jelzálogjogot jegyezzen be, ha használt lakást vásároltatok. Fontos változás a hitelekkel szemben, hogy ha szerepeltek a negatív adóslistán, az nem kizáró ok az igénylésekor!

Ha a feltételeket tudjátok teljesíteni, akkor többféle módon is igénybe vehetitek a támogatást. Egy minimum komfortos, vagy egy átalakítás, illetve bővítés után komfortossá váló ingatlant kell megvásárolnotok, de ez esetben a támogatás összege nem haladhatja meg a költségek 50%-át, amiket számlákkal igazolnotok is kell. Emellett felhasználható egy minimum komfortos, használt, illetve egy 2008. július 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új, összkomfortos ingatlan megvásárlására, illetve építésére. Fontos, hogy ha már van ingatlanotok, akkor a bővítése igen, a felújítása viszont nem megoldható az igénybevételével, a bővítés pedig legalább egy szobával való kiegészítést, vagy tetőtér-beépítést jelenthet!

Ha szeretnéd igénybe venni a támogatást, és ehhez még egy jelzáloghitelt is szeretnél felvenni, akkor hasonlítsd össze az oldalunkon jelenleg elérhető ajánlatokat, és válaszd a legmegfelelőbbet.

A THM-be beleszámolják:

 •     a folyósítási díjat
 •     az ügyintézés díját
 •     az adminisztrációk költségeit
 •     a kezelési költséget
 •     az értékbecslési díjat
 •     a helyszíni szemle díját
 •     az ingatlan-nyilvántartási  díjat
 •     a hitelközvetítői díjat
 •     a számlavezetési díjat

Nem számolják bele:

 •     a közjegyző díját
 •     az ingatlanfedezeti biztosítás díját
 •     a szerződésmódosítás díját
 •     az előtörlesztés és a végtörlesztés díját
 •     az egyéb költségeket
 •     a kamatváltozásokból következő többletköltségeket

THM-el kapcsolatos információt bővebben itt találsz, kattints ide. 

A CSOK a Családok Otthonteremtési Kedvezményének rövidítése. Gyakorlatilag egy lakásvásárlási, vagy -építési támogatás, ami gyermekvállaláshoz kötött. Mellé hitel vehető fel, így leegyszerűsödik az otthonteremtés.
Részletes információval kapcsolatosan kattints ide.

A CSOK igényléséhez gyermek, vagy gyermekek szükségesek, illetve ha nincsenek, akkor vállalási szándéknyilatkozatot kell tenni. Erkölcsi bizonyítványokra és köztartozás-mentességet igazoló okiratokra, legalább 180 napos, folyamatos TB-jogviszonyra szükség van. Ezen felül is lehetnek még feltételek, mint például a lakás használati ideje.

Össze kell állítani a szükséges dokumentációt, majd ezt benyújtani egy választott banknál, ahol a CSOK mellé felvehető hitelt is igényled. Innentől gyakorlatilag csak várnod kell.

A 2019-es CSOK változtatások miatt szerencsére kevesebb dokumentumot kell beszerezni, mint korábban. A TB jogviszonyra vonatkozó igazolást feltétlenül be kell szerezni, a többiről elég csupán nyilatkozatot tenni.
További információt, itt találsz. 

Mivel a CSOK nem hitel, így futamideje sincs. Az egyetlen dolog, ami a CSOK-nál az idővel kapcsolatos, az a vásárolt ingatlan életvitelszerű használatára vonatkozik, ami 10 év.

A 2019-es szabályok értelmében már nem csak újépítésű lakásra, illetve családi házra lehet igényelni a CSOK-ot, de használt ingatlanra is.

Load More