Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Megnövekedett a személyi kölcsön igénylések száma

2024.10.14.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. október 16. 20:50

Az elmúlt hónapokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss kimutatása szerint jelentősen megnőtt a személyi kölcsön igénylések száma. A jelenség több tényezőre vezethető vissza, amelyek együttesen befolyásolják a magyar háztartások pénzügyi döntéseit. De vajon mi állhat a háttérben, és mit tehetünk, ha mi is a kölcsön felvételén gondolkodunk? Utánajártunk a jelenségnek. Szakértőnk cikke.

Megnövekedett a személyi kölcsön igénylések száma

Miért nőtt meg a személyi kölcsönök iránti kereslet?

Az elsődleges okok között szerepel a megélhetési költségek emelkedése, a váratlan kiadások növekedése és a gazdasági bizonytalanság.  Az infláció, az emelkedő energiaárak és a mindennapi megélhetés költségei sok háztartást nehéz helyzetbe hoztak. Az ilyen helyzetekben a személyi kölcsönök gyors és könnyen hozzáférhető megoldásként kínálkoznak.

Infláció és megélhetési költségek – az egyik ok

Az infláció az elmúlt időszakban jelentősen növekedett, ami számos árucikk és szolgáltatás drágulását eredményezte.  A magyar háztartások egyre gyakrabban kénytelenek napi kiadásaik fedezésére is hitelt igénybe venni, ami hozzájárulhatott a személyi kölcsönök iránti kereslet növekedéséhez.  Emellett az emberek kölcsönt vesznek fel azért, hogy előre nem látott kiadásokra vagy éppen régi adósságok rendezésére használják fel a pénzt.

Váratlan kiadások – egy másik ok

A váratlan kiadások – például egészségügyi problémák, autójavítás vagy egy családi esemény – szintén gyakori okai a kölcsönigénylésnek.  A személyi kölcsönök ezen helyzetekben lehetőséget nyújtanak a gyors megoldásra, hiszen az igénylés folyamata viszonylag gyors, és a feltételek sokszor lazábbak, mint más típusú hitelek esetében.

Nyári kiadások és nyaralás – egy újabb, talán meglepő ok

Az MNB adatai szerint a személyi kölcsön igénylések száma nyáron is megnőtt.  Az emberek vesznek fel kisebb hitelt nyaralási költségek fedezésére is, különösen akkor, ha a család pénzügyei szorosabbá váltak. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint a személyi kölcsönök ilyenkor rövid távú finanszírozási eszközként szolgálnak, hogy megkönnyítsék a nyári utazásokat és kikapcsolódásokat.

A gazdasági bizonytalanság hatásai

A személyi kölcsönök népszerűsége nem csak a fogyasztói kiadások növekedéséhez, hanem a gazdasági bizonytalansághoz is kapcsolódik.  A pandémia, a háborús helyzetek és a globális gazdasági kihívások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek fokozottan igényeljenek szabadon felhasználható pénzt.  Sok háztartás aggódik a jövőbeli pénzügyi helyzete miatt, és elővigyázatosságból hitelt vesz fel. A személyi kölcsönök rugalmassága és gyors hozzáférhetősége miatt vonzó lehetőségnek számítanak az ilyen helyzetek kezelésére.

A személyi kölcsön jó – de azért nem mindenre

Mielőtt valaki személyi kölcsön felvételén gondolkodik, érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

Mutatjuk, hogy mik ezek:

  • A személyi kölcsönök igénylése sok esetben online is elérhető, és a bírálati folyamat is rövidebb lehet más hitelekhez képest.
  • A kölcsön szinte bármire felhasználható, legyen szó váratlan kiadásokról, tartozások rendezéséről, vagy akár nyaralásról.
  • A személyi kölcsönök általában fix kamatozásúak, így a havi törlesztőrészletek előre kiszámíthatóak, ami megkönnyíti a pénzügyi tervezést.
  • A személyi kölcsönök kamata és THM-e magasabb lehet, mint a jelzáloghiteleké vagy más típusú hiteleké, mivel nincs mögöttük biztosíték (pl. ingatlanfedezet).
  • Bár rövid távon segíthetnek, a kölcsönök hosszú távon pénzügyi terhet jelenthetnek, különösen, ha valaki több hitelt is felvesz, vagy nem tudja időben visszafizetni.
  • Ha valaki nem tudja megfelelően kezelni a hitel visszafizetését, könnyen adósságspirálba kerülhet, ahol újabb és újabb kölcsönökre van szüksége a korábbi tartozások rendezésére.

Hogyan döntsünk felelősen?

A személyi kölcsön hasznos lehet, ha megfelelően használják, de fontos, hogy mindenki alaposan átgondolja, valóban szüksége van-e rá, és képes lesz-e időben visszafizetni.  Készítsünk részletes pénzügyi tervet, és vizsgáljuk meg, hogy a hitel törlesztőrészletei hogyan illeszkednek be a havi költségvetésünkbe. Ne ugorjunk bele az első ajánlatba. Érdemes több bank ajánlatát is összehasonlítani, hogy megtaláljuk a legkedvezőbb feltételeket.

A személyi kölcsön nem mindig a legjobb megoldás. Gondoljuk át, hogy valóban szükséges-e a hitel, vagy van-e más mód a pénzügyi problémák kezelésére.

Az MNB kimutatása szerint a személyi kölcsönök iránti kereslet növekedése összefügg a megélhetési költségek emelkedésével, a gazdasági bizonytalansággal és a váratlan kiadásokkal. Bár a személyi kölcsönök gyors és rugalmas megoldást jelenthetnek, érdemes alaposan átgondolni a hitel felvételének szükségességét, és felelősen kezelni a pénzügyi döntéseinket.

Összefoglalva

Az MNB adatai szerint a személyi kölcsön iránti kereslet növekedett az infláció, a megélhetési költségek és a váratlan kiadások miatt. Sokan igényelnek kölcsönt a mindennapi kiadások, régi adósságok rendezése vagy nyaralás finanszírozása érdekében. A személyi kölcsön rugalmas, gyors megoldás, de magasabb kamatokkal járhat, és hosszú távon pénzügyi terhet jelenthet. Felelős pénzügyi tervezés és alapos mérlegelés szükséges a kölcsön felvétele előtt.

 

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Praktikus Kölcsön

THM

10,4%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Válogass több bank ajánlatából!

Válogass több bank ajánlatából!

2020.01.20.

Ki ne szeretne jól járni egy hitelügylettel? Ha te is így gondolod, és a legjobbat keresed, semmiképp se csapj le az első, kihagyhatatlannak tűnő hitelkonstrukcióra, hanem inkább válogass több bank ajánlatából oldalunk segítségével!

Tovább olvasom
Legkedvezőbb hitelek – oldalunkon megtalálod, amire szükséged van!

Legkedvezőbb hitelek – oldalunkon megtalálod, amire szükséged van!

2019.07.09.

A legkedvezőbb hitelek egy helyen, ezt keresed? Könnyű dolgod van, hiszen nem kell mást tenned, mind böngészni az interneten. A korábbi években viszont rengeteg gyaloglással járt volna, és ezzel nem is ért volna véget a dolog. Hiszen rengeteg adatot össze is kellett volna hasonlítanod, ami nem biztos, hogy a kedvenc elfoglaltságod. Az adatok begyűjtése, rendszerezése, majd összehasonlítása hosszadalmas. Nem is biztos, hogy mindegyikre szükség van ahhoz, hogy világossá váljon a számodra, az adott hitel megfelelő, nem az, vagy épp a legkedvezőbb.

Tovább olvasom
Raiffeisen Bank személyi kölcsöne részletesen

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne részletesen

2020.07.17.

Folytatjuk a bankok legfrissebb hiteltermékeit bemutató sorozatunkat: ezúttal a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne kerül terítékre!

Tovább olvasom
Hiteligénylési lehetőségek GYES és GYED alatt

Hiteligénylési lehetőségek GYES és GYED alatt

2020.11.09.

Sokan keresnek meg bennünket azzal, hogy GYES és GYED alatt hogyan tudnának hitelt felvenni. Alapvetően a válaszunk az, hogy csak GYES és GYED jövedelemmel nem lehetséges a hitelfelvétel, mivel ezek úgynevezett másodlagos jövedelemnek számítanak, azaz kiegészítésnek megfelelnek, ám önmagukban nem számolhatóak bele a jövedelem kérdésébe. Azoknak tehát, akik csak a GYES, illetve a GYED jövedelemmel rendelkeznek, nem lehetséges a hitelfelvétel.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával