Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Augusztustól emelkedik a tranzakciós illeték: mi vár a számlatulajdonosokra?

2024.07.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. július 24. 14:23

Augusztustól jelentős változások lépnek életbe a magyar pénzügyi rendszerben, amely számos számlatulajdonost érinthet. Az új intézkedés részeként a tranzakciós illeték emelésére kerül sor, ami a mindennapi banki műveleteket drágítja meg. Utánajártunk, és részletesen bemutatjuk, hogy mit jelent ez a változás, hogyan befolyásolja a számlatulajdonosokat, és milyen érdekességek húzódnak meg a tranzakciós illeték története és működése mögött.

Augusztustól emelkedik a tranzakciós illeték: mi vár a számlatulajdonosokra?

Mi is az a tranzakciós illeték?

A tranzakciós illeték egy olyan pénzügyi teher, amelyet a banki tranzakciók után kell fizetni. Tulajdonképpen egy adó.

Ezt az illetéket az állam veti ki, és a bankok ezt (valamilyen módon nagy valószínűséggel) továbbhárítják az ügyfelekre.

Magyarországon a tranzakciós illetéket 2013-ban vezették be, azóta pedig több alkalommal is módosították annak mértékét és struktúráját.

Az augusztusi változások a tranzakciós illetékben

Augusztustól az illeték mértéke emelkedni fog, amely az alábbiak szerint érinti a különböző tranzakciókat:

Átutalások: Az átutalások esetében az illeték mértéke a jelenlegi 0,3%-ról 0,45%-ra emelkedik, maximum 20 000 forintig tranzakciónként. Fontos azonban, és ez jó hír, hogy magánszemélyek esetén az illetékmentesség összeghatára megemelkedik 20 ezer forintról 50 ezer forintra. Az augusztus 1-től indított lakossági átutalásoknál csak az 50 ezer forint feletti rész után kell a banknak megfizetnie a tranzakciós illetéket.

Készpénzfelvétel: A készpénzfelvételi tranzakciós illeték is nő.

Bankkártyás fizetések: A bankkártyás vásárlásoknál és egyéb elektronikus tranzakcióknál is várható emelkedés, bár ennek mértéke és részletei bankonként eltérőek lehetnek.

De mit jelent ez a számlatulajdonosoknak?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint a tranzakciós illeték emelése többféleképpen is befolyásolja a számlatulajdonosok mindennapjait. Mutatunk példákat:

Nagyobb költségek: Az illeték emelkedése közvetlenül növeli a banki szolgáltatások költségeit. Azoknak, akik gyakran vesznek fel készpénzt, utalnak pénzt, vagy fizetnek számlákat többet kell majd fizetniük ezekért a szolgáltatásokért.

Banki díjak emelkedése: A bankok az illeték növekedését is beépíthetik a díjszabásukba, ami további költségnövekedést eredményezhet.

Számlavezetési költségek: Néhány bank a számlavezetési díjakat is megemelheti az illeték növekedése miatt, így a számlatulajdonosok számára ezek a költségek is magasabbak lehetnek.

Hogyan lehet spórolni? Hogy fizessünk kevesebbet?

Az illetékemelés ellenére vannak módszerek, amelyekkel a számlatulajdonosok csökkenthetik a költségeiket. Mutatjuk, mik ezek:

Elektronikus fizetések előnyben részesítése: Az elektronikus tranzakciók gyakran olcsóbbak, mint a készpénzes műveletek, így érdemes minél többet használni ezeket.

Banki szolgáltatások összehasonlítása: Érdemes alaposan megvizsgálni a különböző bankok ajánlatait, mivel az illetékek és a díjak bankonként eltérhetnek. Adott esetben bankot is válthatunk.

Kedvezmények és akciók kihasználása: Sok bank időről időre kedvezményeket vagy akciókat kínál, amelyekkel csökkenthetők a költségek.

A tranzakciós illeték története

Magyarországon 2013-ban vezették be a tranzakciós illetéket, a cél az volt, hogy a költségvetés bevételeit növeljék, különösen a pénzügyi válság után.

Az illeték bevezetése óta számos alkalommal módosították annak mértékét és szabályait, mindig az aktuális gazdasági helyzethez igazodva.

Nemzetközi kitekintés

A tranzakciós illeték nem egyedülálló magyar jelenség, több európai országban is alkalmaznak hasonló illetékeket.

Franciaországban például a tőzsdei tranzakciókra vetnek ki illetéket, míg Olaszországban szintén hasonló adót alkalmaznak a pénzügyi műveletekre.

Összefoglalás

Augusztustól emelkedik a tranzakciós illeték, amely számos változást hoz a magyar számlatulajdonosok életébe.

Bár a költségek növekedése elkerülhetetlennek tűnik, megfelelő tájékozódással és tudatos pénzügyi döntésekkel csökkenthetők ezek a terhek.

A tranzakciós illeték története és nemzetközi példái pedig rámutatnak arra, hogy ez a pénzügyi eszköz nem egyedülálló, és sok helyen alkalmazzák a gazdasági stabilitás fenntartása érdekében.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Praktikus Kölcsön

THM

10,4%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi az IBAN szám, és hol találod?

Mi az IBAN szám, és hol találod?

2023.09.15.

Mi az az IBAN szám? Mire jó? Mi az értelme? És főleg: hol találjuk, ha szükség van rá? Az IBAN szám egy nemzetközi pénzügyi azonosító, ami a bankszámlát azonosítja. És hol találjuk meg, ha szükség van rá? Válasz a cikkben.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk, ha online vásárlás során bankkártyával  fizetünk?

Mire figyeljünk, ha online vásárlás során bankkártyával fizetünk?

2021.01.14.

Az online vásárlás leggyakoribb veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmedet alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

2021.08.23.

A bankkártya-adatok egyértelműen meghatározzák a kártyát, azonban nem köztudomású, mit is jelentenek valójában. Az alábbiakban érdekességeket osztunk meg a témáról!

Tovább olvasom
Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

2023.08.31.

A Google Pay igazán kényelmes. A Google Pay igazán modern. A Google Pay igazán biztonságos. De mi az a Google Pay? Mindent a Google Pay-ről, röviden.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával