Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Autóvásárlás finanszírozása: személyi kölcsön vagy autólízing?

2024.03.08.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. március 8. 21:06

Amikor egy autó megvásárlásához pénzre van szükségünk, két lehetőségünk van: személyi kölcsönt vehetünk fel vagy autólízinggel vásárolhatjuk meg a gépkocsit. De mi a különbség a személyi kölcsön és az autólízing között? Melyik mikor jó választás? Mutatjuk, hogy melyiket mikor érdemes választani.

Autóvásárlás finanszírozása: személyi kölcsön vagy autólízing?

Autóhitel vagy lízing? Melyik legyen?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint azt fontos tudnunk, hogy az autóhitel kifejezés tulajdonképpen egy személyi kölcsönt takar.

Az autóhitel tehát nem más, mint egy személyi kölcsön, amiből autót vásárolunk.

Az autóhitel (személyi kölcsön) és a lízing két alapvetően eltérő hiteltermék.

Klasszikus értelemben vett autóhitel ma már nem létezik, a személyi kölcsönt tudjuk autóvásárlásra fordítani.

A személyi kölcsön a szabad felhasználása miatt egyszerűbbnek tűnik, ugyanakkor drágább is lehet, mint a lízing.

A lízing – miért vásároljunk autót lízingre?

Amikor autót lízingelünk, azt csak meghatározott életkorú, esetleg meghatározott típusú autóra tehetjük meg egy adott lízingcégnél.

Mivel az autó a lízingcég tulajdonában marad a futamidő végéig, hiszen mi csak üzembentartók leszünk, a lízingcég előírhatja számunkra a Casco megkötését.

Ez biztonságot is nyújthat számunkra, hiszen kötelesek vagyunk megőrizni az autó értékét.

Meghibásodás vagy baleset esetén is nekünk kell állnunk a kiadásokat. Ebben nagy segítséget nyújthat egy Casco biztosítás, hiszen az akkor is téríti az önrész feletti kárunkat, ha mi okoztuk a balesetet.

Lízingnél előírás lehet a megvásárolni kívánt autó életkora, és az is, hogy mennyi idős lehet az autó, amikor a lízing lejár.

Lízingnél mindig kell önerőt vállalnunk, a lízing díja pedig nagyban függ az általunk vállalt önerő mértékétől.

Az autóhitel – miért vásároljunk autót személyi kölcsönből?

Személyi kölcsönből autót is vásárolhatunk, akár önerő nélkül is.

Autóhitel esetén senki nem írja elő számunkra a kötelezően a Casco biztosítás megkötését.

Az autó életkora is lényegtelen lesz, bármilyen korú autót vásárolhatunk.

Bár a személyi kölcsön valamivel drágább lehet, mint a lízing, jelenleg nincs számottevő eltérés a kettő konstrukció árazásában.

Személyi kölcsönből vásárolt autó esetén a hitelt költhetjük az autó átíratására, vagy akár az első nagyobb szervizre is. Erre lízing esetében nincs lehetőség.

Autóhitelnél az autó adásvételét teljes egészében magunknak kell lebonyolítanunk. Ha lízingelünk, a lízingcég szakértője kitölti helyettünk a szükséges dokumentumokat.

Gépjármű lízing – nem csak cégeknek

Amikor meghalljuk a gépjármű lízing kifejezést, nem csak céges autólízingre gondolhatunk.

Magánszemélyként is van lehetőségünk autót lízingelni.

A gépjármű lízing rendelkezésére áll minden vállalkozásnak és magánszemélynek.

Az, hogy mégis a vállalkozások élnek inkább ezzel a lehetőséggel, az azért van, mert magánszemélyként sem költséget nem tudunk elszámolni, sem áfá-t nem tudunk visszaigényelni.

Az autólízing egy hitelfajta. És mint minden hiteligénylésnél az autólízing igénylésénél is meg kell felelni a lízingbe adó feltételeinek.

Az autólízing feltételek változatosak, igénylés előtt mindig tájékozódjunk arról, hogy a lízingcég mit vár tőlünk.

Az autólízing előnyei – nem csak cégeknek

A nyílt végű lízingkonstrukcióban a beszerzett eszköz ÁFA tartalma a futamidő alatt, a havi lízingdíjban szereplő tőkerész arányában kerül felszámításra, és a jogszabályban meghatározott feltételek szerint visszaigényelhető, ez előnyös lehet egy Áfá-s vállalkozásnak.

A finanszírozás kamata költségként elszámolható.

A lízingbevevő az értékcsökkenést elszámolhatja.

A nyílt végű lízingnél a maradványérték csökkenti a havi díjak összegét.

A nyílt végű lízing esetén nincs vásárlási kötelezettség a futamidő lejáratakor.

Gyors és rugalmas finanszírozási lehetőség. Amit leggyakrabban cégek vesznek igénybe a fenti előnyök miatt.

Szakértőink szerint nincs általános szabály arra, hogy az autóhitel a kedvezőbb vagy a lízing, ha autót vásárolunk.

Ez függhet az autó életkorától, típusától és a mi lehetőségeinktől is.

Autóhitel esetén nagyobb szabadsággal rendelkezünk. Mi dönthetjük el, hogy honnan és milyen autót viszünk haza a családnak. Mi dönthetjük el, hogy akarunk-e önerőt fizetni.

Egy autó megvásárlása hosszú távú döntés. Érdemes lehet szakértő tanácsát kérni.

Egy szakértő világosan el tudja magyarázni a két konstrukció közötti különbséget, és megismerve a céljainkat és a lehetőségeinket, megfelelő ajánlatot adhat nekünk.

Döntsük el, hogy hitel vagy lízing. Aztán menjünk, és vegyünk egy autót.

Összefoglalás

Amikor autóvásárlás finanszírozásáról van szó, két fő lehetőség közül választhatunk: személyi kölcsön vagy autólízing. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A személyi kölcsön esetében teljes rugalmasságot élvezünk, hiszen bármilyen korú autót vásárolhatunk, és az autó azonnal a mi tulajdonunkba kerül. Ezzel szemben az autólízing esetében az autó a lízingcég tulajdonában marad a futamidő végéig, de lehetőségünk van alacsonyabb havi törlesztőrészletekkel autót használni. Mindkét opció esetében fontos mérlegelni a saját igényeinket és pénzügyi helyzetünket. A döntés során érdemes szakértői tanácsot is kikérni, hogy a lehető legkedvezőbb megoldást válasszuk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt  autót?

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt autót?

2020.12.10.

Hitelre vennél használt autót, és szeretnéd elkerülni a buktatókat? Ezt a cikket Neked írtuk! Amikor hitelre veszel használt autót, igencsak megfontoltnak kell lenned, méghozzá két szempontból is: a hitelt is gondosan kell megválasztanod, illetve az autóra is nagy figyelmet kell fordítanod, hiszen se szeri, se száma azoknak a cikkeknek az interneten, amik a használt autók vásárlása […]

Tovább olvasom
Autóhitel feltételei – részletezzük!

Autóhitel feltételei – részletezzük!

2019.03.09.

Ha autóvásárlás a célod, de nem áll a rendelkezésedre elegendő összeg, akkor az egyetlen lehetőséged a hitelfelvétel. Az autóhitelek viszonylag könnyen hozzáférhetőek, és mivel fedezethez kötöttek, a kamatozásuk is viszonylag alacsony. Az autóhitel feltételei sokban hasonlít az ingatlanfedezetű hitelek kondícióihoz, de természetesen akadnak különbségek. Lássuk ezeket!

Tovább olvasom
Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

2020.02.27.

Valójában nem az a kérdés, hogy mit érdemes hitelre vásárolni, hiszen ha nincs annyi hozzáférhető pénzed, amiből kifizetheted az autót, akkor mindenképp hitelt kell felvenned. Az igazi kérdés az, hogy mind az új, mind a használt autó esetében melyik az a hiteltípus, ami jobban megéri.

Tovább olvasom
Miért éri meg autóhitelnél a lízing?

Miért éri meg autóhitelnél a lízing?

2020.03.02.

Arra a kérdésre, hogy miért éri meg autóhitelnél a lízing, egyszerű a válasz: mert számos előnye van. Felvet azonban egy újabb kérdést: kinek éri meg? Nos, az alábbi cikkben erre keressük meg a választ.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával