Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál

2023.11.21.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. november 21. 13:41

Jövő évben a CSOK Plusz leváltja a CSOK támogatást. Röviden és közérthetően írunk arról, hogy mi változik, és hogy mennyire fontos az, hogy a meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál. Mert nagyon fontos. Tényleg.

A meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál

Mi az a CSOK Plusz?

Jövőre támogatott hitel lesz elérhető, melynek kamata legfeljebb 3 százalék lehet, így lényegesen kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál.

A kedvezményes hitel azonban nem csak a nagyobb településeken lesz igényelhető, mert a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is felvehető lesz.

A támogatott, kedvezményes hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően egy gyermeknél 15 millió forint, két gyermeknél 30 millió forint, 3 gyermeknél pedig 50 millió forint lehet.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz hitel futamideje 10-25 év.

A hitelt igénylő édesanyák 41 éves korukig igényelhetnek, ám 2 éves átmeneti időszakban azok a várandós nők is megkaphatják a támogatott kölcsönt, akik ennél idősebbek.

Az ingatlanvásárlási lehetőségek és feltételek a következők:

Az ingatlan vásárlási értéke az első közös otthon megvásárlása esetén maximum 80 millió forint lehet, míg azok számára, akik nem az első lakásukat szeretnék megvenni vagy meglévő ingatlanjukat bővítenék, a felső határ 150 millió forint.

Fontos megjegyezni, hogy a kedvezményes hitel nem használható telekvásárlásra.

Az első évben a hitel felvételét követően csak a kamatot kell törleszteni, a tőke visszafizetése ebben az időszakban nem szükséges.

Ha az adósoknak gyermek születik, akkor jogosultak egy éves hitelmoratóriumra. Ebben az esetben a futamidő meghosszabbodik egy évvel, ami a hitel teljes visszafizetési összegének emelkedéséhez vezethet.

A CSOK Plusz kedvezményes lakáshitele a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatása mellé is igényelhető, és így a Falusi CSOK mellé járó adó-visszatérítési támogatást is fel lehet majd venni.

És a lényeg: minden megszületett gyermek után jóváírnak 10 millió forintot a tartozásból.

Csak a második gyerektől, de utána minden gyermek megszületése után elengednek 10 millió forintot a tartozásból, ami nem vonatkozik a meglévő gyermekekre.

Miért fontos, hogy a meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint a meglévő gyermekek figyelembe vétele jelentősen kedvezőbbé teszi ezt a támogatási formát.

De miről is van szó? A CSOK Plusz hitel felvehető összegébe a meglévő és a vállalt gyerekek is beleszámítanak.

Amikor egy már meglévő gyermek mellé a házaspár még két gyereket vállal, akkor 50 millió forint CSOK Plusz hitel igényelhető.

Ugyanúgy, mintha a házaspár a két már meglévő mellé egy gyermeket vállal, vagy ha nincs még egy gyermekük sem, de hármat szeretnének.

A szabályok miatt ugyanakkor a CSOK Plusz legnagyobb kedvezményénél, a jóváírásnál, csak a megszülető gyermekek számítanak. A második gyerektől, minden gyermek megszületése után elengednek 10 millió forintot a tartozásból, ami nem vonatkozik a meglévő gyermekekre.

Minél előbb születik a gyermek, annál kedvezőbb lesz a leírás hatása

A 10 millió forint elengedésének pozitív hatása annál nagyobb, minél előbb születik meg a gyermek, mert az elengedett összegre már nem kell kamatot fizetni. A megtakarított összeg a hosszú futamidő miatt több millió forint is lehet a leírt tőkén kívül.

Ha tehát már van gyermekünk, több CSOK Plusz hitelt kaphatunk, de jóváírásra nem leszünk jogosultak a meglévő gyermek után. A meglévő gyermek így hozzájárulhat egy magasabb hitelösszeghez, ezzel pedig elérhetőbbé válhat az álomotthon.

A januártól élő támogatás összetett, ezért az igénylés előtt érdemes tájékozódni a feltételekről. Ha már támogatás, akkor használjuk ki teljesen. Ebben segíthet, ha pontosan ismerjük a szabályokat.

Például azt, hogy a meglévő gyermekek is számítanak a hitelösszeg megállapításánál.

Ha pedig már mindent tudunk a CSOK Plusz hitelről, és az hozzájárulhat a szeretteink jóllétéhez, már csak igényelnünk kell. Igényelni és felhasználni. A lehető legjobban.

Összefoglalás

A 2024-től elérhető CSOK Plusz hitel a CSOK támogatást váltja le. A CSOK Plusz hitel kamata maximum 3 százalék, ami kedvezőbb, mint a piaci hitelkamatok. A hitel összege a vállalt gyerekek számától függ: egy gyermeknél 15 millió, két gyermeknél 30 millió, három gyermeknél pedig 50 millió forint lehet. A hitel futamideje 10-25 év között változhat, és 41 éves korig igényelhető. A támogatás a falusi CSOK mellé is igényelhető, amely adó-visszatérítési támogatást is kínál.

Fontos, hogy a meglévő gyerekek beleszámítanak a hitelösszegbe, de a jóváírás szempontjából csak a megszülető gyermekek számítanak. A második gyermektől kezdve minden gyermek megszületése után 10 millió forintot engednek el a tartozásból, ami nem vonatkozik a meglévő gyerekekre. Ez azt jelenti, hogy egy már meglévő gyermek esetén magasabb hitelösszeget lehet igényelni, de a jóváírásra csak a később születő gyermekek után lehet számítani. A hitel részleteinek és feltételeinek ismerete fontos az igénylés előtt, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki belőle.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

2024.01.05.

A CSOK Plusz 2024-től segíti a családokat új ingatlanhoz jutni. Új ingatlan esetén azonban nem csak vásárlásra kell gondolni. Építkezhetünk is. Utánajártunk, hogy miért érdemes CSOK Plusz segítségével építkezni, és megmutatjuk a legfontosabb részleteket is.

Tovább olvasom
Milyen költségekkel kell számolnunk a CSOK Plusz igénylésekor?

Milyen költségekkel kell számolnunk a CSOK Plusz igénylésekor?

2024.02.04.

A CSOK Plusz hitel is egy hitelkonstrukció, ezért a hiteligénylésnek vannak költségei. Mint minden lakáshitel igénylésekor, a CSOK Plusz hitel igénylésekor is számolnunk kell a hitelfelvétel költségeivel. És azt se felejtsük el, hogy az ingatlan megvásárlása során is lesznek kiadások. Segítünk eligazodni.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

2024.02.16.

A CSOK Plusz hitel segítséget nyújthat ahhoz, hogy a családunk egy méltó ingatlanban éljen. A támogatás hosszú távra szól, és közben alakulhat úgy az életünk, hogy vissza tudjuk fizetni a hitelt. Ezért utánajártunk, hogy mit kell tudni a CSOK Plusz előtörlesztéséről. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

2023.11.02.

Különleges lehetőséget kapnak jövő év elejétől a gyermeket tervező falusi családok. Nem csak a falusi CSOK összege nő meg jelentősen, de az új CSOK Plusz kamattámogatott kölcsönét is igénybe vehetik. Utánajártunk, hogy lehet támogatásból jóval nagyobb lakást venni, és annak is, hogy akár három támogatást is kaphatunk a terveinkhez. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom