Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi az IBAN szám, és hol találod?

2023.09.15.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 15. 15:04

Mi az az IBAN szám? Mire jó? Mi az értelme? És főleg: hol találjuk, ha szükség van rá? Az IBAN szám egy nemzetközi pénzügyi azonosító, ami a bankszámlát azonosítja. És hol találjuk meg, ha szükség van rá? Válasz a cikkben.

Mi az IBAN szám, és hol találod?

Mi az az IBAN szám?

Az IBAN (International Bank Account Number) egy nemzetközi bankszámlaszám.

Egy egyedi azonosító, amely lehetővé teszi a bankok számára, hogy azonosítsák a bankszámlákat világszerte. Az IBAN 16 vagy 18 karakter hosszú, és különböző részekből áll.

 • Országkód: két vagy három karakter.
 • Bankkód: két vagy három karakter.
 • Számlaszám: 7-15 karakter.
 • Ellenőrző szám: 1 karakter.

Az IBAN számot számos különböző tranzakcióhoz használják, beleértve a banki átutalásokat, a készpénzfelvételeket és a kifizetéseket. Szükséges lehet az IBAN szám megadása, ha pénzt küldünk egy másik országba, vagy ha pénzt veszünk fel egy másik országban.

A SEPA (Single Euro Payments Area) létrehozására is használják. A SEPA egy olyan terület, amely 35 európai országot foglal magában, és lehetővé teszi a banki tranzakciókat az érintett országok között egységes szabályok és eljárások szerint.

Akkor lesz szükségünk az IBAN számra, ha nemzetközi utalásokat indítunk vagy fogadunk.

Az IBAN (International Bank Account Number) számot az Európai Unióban és Európa több államában használják azzal a céllal, hogy egységesítse az Európán belüli nemzetközi utalásokat. Minden számlanyitáskor automatikusan kap az is, akinek erre soha nem lesz szüksége.

Az IBAN szám országonként eltér. Magyarországon 28 karakterből áll. Ennek első két karaktere kötelezően a HU, amit egy két számjegyből álló ellenőrző kód. A többi 24 karakter pedig a magyar számlaszám 24 számjegye.

Mire jó az IBAN szám? Mikor lehet szükség rá?

Az IBAN számot sok tranzakcióhoz használják, beleértve a banki átutalásokat, a készpénzfelvételeket és a kifizetéseket.

Szükséges lehet az IBAN megadása, ha pénzt küldünk egy másik országba, vagy ha pénzt veszünk fel egy másik országban.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mi az IBAN számunk, akkor kapcsolatba léphetünk a bankkal, ahol a bankszámlát vezetjük.

Mire használható?

 • Banki átutalások: Az IBAN-t használják a pénz küldésére egy másik országba. Ha pénzt szeretne küldeni egy másik országba, szüksége lesz az IBAN-ra, amelyre a pénzt küldi.
 • Készpénzfelvételek: Az IBAN-t használják a készpénz felvételére egy másik országban. Ha készpénzt szeretne felvenni egy másik országban, szüksége lesz az IBAN-ra.
 • Fizetések: Az IBAN-t használják a kifizetésekre egy másik országba. Ha szeretne fizetni egy vállalkozásnak vagy egy magánszemélynek egy másik országban, szüksége lesz az IBAN-ra.

Hol található, ha szükség van rá?

Ha nem biztos benne, hogy mi az IBAN száma, kapcsolatba léphet a bankjával, ahol a bankszámlája van.

Számos különböző helyen megtalálhatjuk:

 • a bankkártyán
 • az internetbankban
 • a bankszámlakivonaton
 • a bankszámla szerződésében

Megtalálható a bankszámlakivonaton, és a legtöbb esetben az internetbank és a mobilbank alkalmazásban is.

Az IBAN számlaszámot folyamatosan, szóköz és kötőjel nélkül kell megadni. (néha négyes tagolással)

Az IBAN szám a bankszámlaszámból és az országkódból áll, ezért csak az ellenőrző számok lehetnek mások.

Top tipp az Expresszkölcsön szakértőitől:

A bankszámlaszámból az IBAN szám számlakivonat nélkül is megtudható. Ehhez csak egy IBAN szám generátor vagy ellenőrző program kell.

A tehát legegyszerűbben a bankszámlakivonatból vagy az internetbankból tudhatjuk meg. És ha mégsem találjuk, az IBAN szám generátor is segíthet.

Akkor fogjuk használni, ha külföldre utalunk, vagy onnan kapunk utalást. Mindkét esetben szükség lesz rá.

Bár az elnevezése különlegesen hangzik, mégsem más, csak egy azonosító szám, amit minden ország ismer. Ezért könnyen, egyszerűen és hiba nélkül hajthatunk végre pénzügyi tranzakciókat külföldi pénzintézetekkel is.

Egy átlagos pénzügyi műveltséggel rendelkező bankszámla tulajdonosnak nem okozhat gondot az IBAN szám használata. Ha pedig mindezek ellenére mégis elakadunk, kérhetünk segítséget telefonon a bankunktól.

Összefoglalás

Az IBAN (International Bank Account Number) egy nemzetközi bankszámlaszám, melynek segítségével a bankok azonosíthatják a bankszámlákat világszerte. Az IBAN 16-tól 28 karakterig terjedhet, és országonként változó felépítésű; Magyarországon 28 karakterből áll, első két karaktere a „HU”. Az IBAN-t elsősorban nemzetközi banki átutalásoknál, készpénzfelvételeknél és kifizetéseknél használják. Ezen kívül szerepe van az Európai Unió SEPA rendszerében is. Az IBAN számot a bankszámlakivonatokon, bankkártyákon, internetbankban és a bankszámla szerződésében is megtalálhatjuk. Ha valaki nem ismeri saját IBAN számát, a bank tudja azt közölni vele, de online IBAN generátorokkal és ellenőrző programokkal is megtudható. Az IBAN használata egyszerűsíti és gyorsítja a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Azonnali fizetési rendszer – indult!

Azonnali fizetési rendszer – indult!

2020.03.26.

Március 2.-án indult az azonnali fizetési rendszer, amelynek segítségével könnyebb és gyorsabb az átutalás. Eddig órákat kellett várni egy átutalás megérkezésére, hétvégén pedig nem is lehetett utalni, de ennek most vége! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom