Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen előnyei vannak a unit-linked életbiztosításoknak?

2023.07.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 10:35

A megtakarítási célú életbiztosítás, vagy a szakértők kedvelt kifejezésével unit-linked biztosítás talán a legismertebb befektetési forma. Ma már teljesen elfogadott, hogy egy biztosítás nem csak egy biztosítási esemény bekövetkeztekor fizet, hanem befektetéssel is kombinálják. És ez igazán jó lehet nekünk.

Milyen előnyei vannak a unit-linked életbiztosításoknak?

A unit-linked életbiztosítás

A unit-linked életbiztosítás egy megtakarítással kombinált életbiztosítás, egy pénzügyi megtakarítási forma. A szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosító. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság. Ez egy olyan megtakarítás, mint bármely más megtakarítás, annyival több, hogy a biztosító káresemény esetén is fizet.

Ez egy megtakarítás, de egy kicsit több annál. Több, mert életbiztosítás is egyben.

Életbiztosítás kétféle van. Van kockázati és van megtakarítási célú életbiztosítás. A kockázati életbiztosítás csak abban ez esetben fizet, ha káresemény történik. Abban az esetben, ha a biztosítás megszűnik, és közben káresemény sem történik, a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság.

A befektetéssel kombinált életbiztosítás abban különbözik a kockázati életbiztosításoktól, hogy a kockázati érték mellett értékpapír-számla is kapcsolódik a biztosításhoz. És éppen az a lényege. A megtakarítás. Ilyenkor biztosító által összeállított alapok közül lehet választani. A befektetési célú életbiztosítás lehet egyszeri díjas vagy folyamatos díjas.

Azt mi határozzuk meg, hogy a befizetéseink melyik befektetési alapba kerüljenek.

A folyamatos díjbefizetésnél havonta kell fizetni egy bizonyos, általunk meghatározott összeget a szerződéses időszak alatt. A befizetések egy része a befektetési alapokba kerül, a másik része pedig az életbiztosítás költségeit fedezi. Az egyszeri befizetésnél egyszer kell fizetni egy nagy összeget, és azt befektethetjük bármelyik alapba. Ilyenkor nincs havi fizetés.

A befektetéssel vagy a megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén is eldönthető, hogy az egyszeri befizetés vagy a havi befizetés felel meg jobban. Ha idő előtt szüntetjük meg a befektetési célú életbiztosításunkat, akkor a befektetéseinknek csak egy részét kapjuk vissza. Ráadásul minél előbb szüntetjük meg a biztosítást, annál kevesebbet kaphatunk vissza. A visszavásárlás költsége eltérő konstrukciónként, de ha idő előtt szüntetjük meg a szerződést, akkor lehet, hogy a befektetési egységeknek csak a felét, vagy a felét sem kapjuk vissza.

A befektetési célú biztosításnak vannak költségei is, ami akár magas is lehet. A megtakarítási célú biztosítás azoknak ajánlható, akik képesek kockázatot vállalni pénzügyi területen. Ellenkező esetben érdemes egy kockázati életbiztosítást kötni, mellette pedig egy biztonságosabb és átláthatóbb megtakarítási formát választani.

Egyszer megkapjuk a pénzt

Amikor lejár a szerződés, akkor visszakapjuk a megtakarításunkat a hozammal együtt.

Szüneteltetjük is a befizetéseket. A rendszeres díjfizetés mellett dönthetünk úgy is, hogy egy időre felfüggesztjük a fizetést. A másik lehetőség (és díjmentes) a szerződéses érték leszállítása. Ez végleges, és ilyenkor az életbiztosítás díját nem kell tovább fizetni, ugyanakkor a költségeit ugyanúgy levonják a meglévő megtakarításból. Ha a biztosított idő előtt meghal? Halál esetén a kedvezményezett az aktuális megtakarítási összeget kapja meg. Ezenkívül a kockázati életbiztosításért is fizethet a biztosító.

Életbiztosítás visszavásárlásakor a biztosítást teljesen szeretnénk felmondani, és kivesszük az addig összegyűlt összeget. Ebben az esetben számítanunk kell arra, hogy a biztosító a kivenni kívánt összeg mértékétől függően többletdíjat fog felszámolni.

Hogy működik ez a fajta életbiztosítás?

A unit-linked életbiztosítások nem kínálnak garantált lejárati összeget, ugyanakkor van esély arra, hogy akár magasabb hozamot is el tudjunk érni, mivel magát a befektetési portfóliót mi választjuk ki. Az Expresszkölcsön szakértői szerint érdemes konzultálni egy befektetési tanácsadóval, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a döntést magának a befektetőnek kell meghoznia.

Itt nincs egységes befektetési alap, mint más életbiztosítások esetén, itt befektetési eszközalapok vannak, amelyek valamilyen tematika alapján összeválogatott értékpapírok százait vagy ezreit tartalmazzák.

Az ilyen szintű diverzifikáltság biztonságot adhat, így tulajdonképpen nem kell érteni a befektetésekhez ahhoz, hogy eszközalapot tudjunk választani, ráadásul a kockázat is kicsi egy eszközalapon belül, hiszen nem gyakori, hogy sok értékpapírnak egyszerre csökken az árfolyama.

Biztosítónként több eszközalap közül választhatunk minden unit-linked életbiztosításnál. Ezek között kockázati besorolás, régiók, iparágak, nyersanyagok szerint is választhatunk, de vehetünk speciális alapokat is, amiket szakértők elemeznek.

Amikor befektetési formát keresünk, gondoljunk a unit-linked életbiztosításra is.

Összefoglalás

A unit-linked életbiztosítás egy olyan megtakarítási és életbiztosítási forma, ahol a biztosító a szerződés lejárta után kifizeti a megtakarított összeget és annak hozamait. Ebben a rendszerben a biztosított dönti el, hogy a befizetése melyik befektetési alapba kerüljön. A unit-linked biztosítás lehet egyszeri díjas vagy folyamatos díjas. A rendszer lehetővé teszi a díjfizetések szüneteltetését vagy a szerződéses érték leszállítását is. Az ilyen biztosításoknál nincs garantált lejárati összeg, azonban magasabb hozam elérése is van lehetőség, mivel a befektetési portfóliót a biztosított választja ki. A szerződés felmondása esetén a biztosítónak többletdíjat kell fizetni. A unit-linked életbiztosítás kiváló befektetési forma lehet azok számára, akik vállalják a kockázatot és szeretnék megszabni a saját befektetési portfóliójukat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

2020.04.29.

Ha hitelt veszel fel, akkor azt vissza is kell fizetned – ez egy olyan alapvetés, amivel mindenki tisztában van. Előfordulhat azonban, hogy olyasmi történik veled, amit nem tudsz előre megjósolni, de a következménye az, hogy nem tudod visszafizetni a hiteledet: munkanélküliség, tartós betegség, vagy akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Az ilyen esetekre találták ki a hitelfedezeti biztosítást, ami nem csak a bankot védi az által, hogy biztosítja a hitel megtérülését, de Téged is.

Tovább olvasom
Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2022.05.13.

Nem fizet az életbiztosítás bizonyos helyzetekben, hiába fizetted azt éveken át – érdemes tudnod róla, hogy mire kell figyelned!

Tovább olvasom
5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

5 kérdés és válasz a balesetbiztosításról

2022.04.13.

Balesetbiztosításról mindenki hallott már, sokaknak van is ilyen szerződése, míg mások úgy gondolják, felesleges pénzkidobás. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat, a legérdekesebb kérdéseket a balesetbiztosítással kapcsolatban!

Tovább olvasom
Melyik a legjobb lakásbiztosítás?

Melyik a legjobb lakásbiztosítás?

2020.06.04.

Azt, hogy melyik a legjobb lakásbiztosítás, szinte lehetetlen megválaszolni, hiszen mindenkinek mások az igényei, nincs két egyforma ingatlan sem, és persze az anyagiak is meghatározzák azt, hogy kinek milyen lakásbiztosítás lesz a megfelelő. Ha az alábbi cikkben nem is fogjuk megmondani, melyik a legjobb lakásbiztosítás, de igyekszünk iránymutatást adni arra vonatkozóan, hogy mire érdemes figyelned akkor, ha szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat és az értékeidet.

Tovább olvasom