Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen előnyei vannak a unit-linked életbiztosításoknak?

2023.07.14.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 10:35

A megtakarítási célú életbiztosítás, vagy a szakértők kedvelt kifejezésével unit-linked biztosítás talán a legismertebb befektetési forma. Ma már teljesen elfogadott, hogy egy biztosítás nem csak egy biztosítási esemény bekövetkeztekor fizet, hanem befektetéssel is kombinálják. És ez igazán jó lehet nekünk.

Milyen előnyei vannak a unit-linked életbiztosításoknak?

A unit-linked életbiztosítás

A unit-linked életbiztosítás egy megtakarítással kombinált életbiztosítás, egy pénzügyi megtakarítási forma. A szerződés lejártakor a megtakarított összeget és annak hozamait fizeti ki a biztosító. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság. Ez egy olyan megtakarítás, mint bármely más megtakarítás, annyival több, hogy a biztosító káresemény esetén is fizet.

Ez egy megtakarítás, de egy kicsit több annál. Több, mert életbiztosítás is egyben.

Életbiztosítás kétféle van. Van kockázati és van megtakarítási célú életbiztosítás. A kockázati életbiztosítás csak abban ez esetben fizet, ha káresemény történik. Abban az esetben, ha a biztosítás megszűnik, és közben káresemény sem történik, a kockázati életbiztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Ezt vállalja a szerződésben a biztosító társaság.

A befektetéssel kombinált életbiztosítás abban különbözik a kockázati életbiztosításoktól, hogy a kockázati érték mellett értékpapír-számla is kapcsolódik a biztosításhoz. És éppen az a lényege. A megtakarítás. Ilyenkor biztosító által összeállított alapok közül lehet választani. A befektetési célú életbiztosítás lehet egyszeri díjas vagy folyamatos díjas.

Azt mi határozzuk meg, hogy a befizetéseink melyik befektetési alapba kerüljenek.

A folyamatos díjbefizetésnél havonta kell fizetni egy bizonyos, általunk meghatározott összeget a szerződéses időszak alatt. A befizetések egy része a befektetési alapokba kerül, a másik része pedig az életbiztosítás költségeit fedezi. Az egyszeri befizetésnél egyszer kell fizetni egy nagy összeget, és azt befektethetjük bármelyik alapba. Ilyenkor nincs havi fizetés.

A befektetéssel vagy a megtakarítással kombinált életbiztosítás esetén is eldönthető, hogy az egyszeri befizetés vagy a havi befizetés felel meg jobban. Ha idő előtt szüntetjük meg a befektetési célú életbiztosításunkat, akkor a befektetéseinknek csak egy részét kapjuk vissza. Ráadásul minél előbb szüntetjük meg a biztosítást, annál kevesebbet kaphatunk vissza. A visszavásárlás költsége eltérő konstrukciónként, de ha idő előtt szüntetjük meg a szerződést, akkor lehet, hogy a befektetési egységeknek csak a felét, vagy a felét sem kapjuk vissza.

A befektetési célú biztosításnak vannak költségei is, ami akár magas is lehet. A megtakarítási célú biztosítás azoknak ajánlható, akik képesek kockázatot vállalni pénzügyi területen. Ellenkező esetben érdemes egy kockázati életbiztosítást kötni, mellette pedig egy biztonságosabb és átláthatóbb megtakarítási formát választani.

Egyszer megkapjuk a pénzt

Amikor lejár a szerződés, akkor visszakapjuk a megtakarításunkat a hozammal együtt.

Szüneteltetjük is a befizetéseket. A rendszeres díjfizetés mellett dönthetünk úgy is, hogy egy időre felfüggesztjük a fizetést. A másik lehetőség (és díjmentes) a szerződéses érték leszállítása. Ez végleges, és ilyenkor az életbiztosítás díját nem kell tovább fizetni, ugyanakkor a költségeit ugyanúgy levonják a meglévő megtakarításból. Ha a biztosított idő előtt meghal? Halál esetén a kedvezményezett az aktuális megtakarítási összeget kapja meg. Ezenkívül a kockázati életbiztosításért is fizethet a biztosító.

Életbiztosítás visszavásárlásakor a biztosítást teljesen szeretnénk felmondani, és kivesszük az addig összegyűlt összeget. Ebben az esetben számítanunk kell arra, hogy a biztosító a kivenni kívánt összeg mértékétől függően többletdíjat fog felszámolni.

Hogy működik ez a fajta életbiztosítás?

A unit-linked életbiztosítások nem kínálnak garantált lejárati összeget, ugyanakkor van esély arra, hogy akár magasabb hozamot is el tudjunk érni, mivel magát a befektetési portfóliót mi választjuk ki. Az Expresszkölcsön szakértői szerint érdemes konzultálni egy befektetési tanácsadóval, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a döntést magának a befektetőnek kell meghoznia.

Itt nincs egységes befektetési alap, mint más életbiztosítások esetén, itt befektetési eszközalapok vannak, amelyek valamilyen tematika alapján összeválogatott értékpapírok százait vagy ezreit tartalmazzák.

Az ilyen szintű diverzifikáltság biztonságot adhat, így tulajdonképpen nem kell érteni a befektetésekhez ahhoz, hogy eszközalapot tudjunk választani, ráadásul a kockázat is kicsi egy eszközalapon belül, hiszen nem gyakori, hogy sok értékpapírnak egyszerre csökken az árfolyama.

Biztosítónként több eszközalap közül választhatunk minden unit-linked életbiztosításnál. Ezek között kockázati besorolás, régiók, iparágak, nyersanyagok szerint is választhatunk, de vehetünk speciális alapokat is, amiket szakértők elemeznek.

Amikor befektetési formát keresünk, gondoljunk a unit-linked életbiztosításra is.

Összefoglalás

A unit-linked életbiztosítás egy olyan megtakarítási és életbiztosítási forma, ahol a biztosító a szerződés lejárta után kifizeti a megtakarított összeget és annak hozamait. Ebben a rendszerben a biztosított dönti el, hogy a befizetése melyik befektetési alapba kerüljön. A unit-linked biztosítás lehet egyszeri díjas vagy folyamatos díjas. A rendszer lehetővé teszi a díjfizetések szüneteltetését vagy a szerződéses érték leszállítását is. Az ilyen biztosításoknál nincs garantált lejárati összeg, azonban magasabb hozam elérése is van lehetőség, mivel a befektetési portfóliót a biztosított választja ki. A szerződés felmondása esetén a biztosítónak többletdíjat kell fizetni. A unit-linked életbiztosítás kiváló befektetési forma lehet azok számára, akik vállalják a kockázatot és szeretnék megszabni a saját befektetési portfóliójukat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

6 lényeges kérdés és válasz a tanuló biztosításokról

6 lényeges kérdés és válasz a tanuló biztosításokról

2023.10.31.

Akkor jó a gyerek, ha eleven – tartja a mondás. Az aktív élet azonban magában hordozza egy baleset lehetőségét is. De hogy lehet erre felkészülni? Mi az a tanuló biztosítás? Miben különbözik egy balesetbiztosítástól? Körbejártuk, és választ adunk 6 lényeges kérdésre is.

Tovább olvasom
Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

2023.01.27.

Befizetted a kötelező biztosításodat időben? Ha nem, komoly költségekkel kell számolnod; mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

2021.06.28.

Az utasbiztosítás minden, utazás közben történt egészségügyi problémánál, illetve anyagi gondnál segítséget nyújt – mutatjuk, miért érdemes neked is megkötnöd!

Tovább olvasom
A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával