Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mi az az annuitásos hitel? Tudd meg, hogyan működik!

2023.05.17.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. május 17. 19:08

A Magyarországon felvett kölcsönök szinte mindegyikét annuitásos módon törlesztik az adósok. De mi az az annuitásos hitel? Tudnunk kell, hogy a hitelünk annuitásos? Fontos ez nekünk? (Vigyázat, spoiler: igen, fontos) Megmutatjuk, röviden, hogy mi az az annuitásos hiteltörlesztés, és miért lehet fontos ez. Mert van, amikor fontos.

Mi az az annuitásos hitel? Tudd meg, hogyan működik!

Mi az az annuitásos hitel?

Az annuitásos hitel olyan hitel, amelyben azonos összegű törlesztőrészleteket fizetünk az egész futamidő alatt. Az annuitásos hitel törlesztőrészletei azonban nem azonos összegű tőketörlesztésből és kamatfizetésből állnak, hanem azokat úgy határozzák meg, hogy azok összege az egész futamidő alatt azonos maradjon.

Az annuitásos hitel esetében a kezdeti törlesztőrészletek jelentős része a kamatfizetésre megy, míg a tőketörlesztés aránya alacsonyabb. Az idő előrehaladtával azonban a kamatfizetés aránya csökken, míg a tőketörlesztésé nő. Ennek köszönhetően az azonos összegű törlesztőrészletek miatt a hitel teljes összege azonos marad az egész futamidő alatt. Az annuitásos hitel azért jó, mert előre látható a törlesztőrészletek összege, ami segíti a tervezést és a költségvetés kialakítását. 

Az annuitásos hitel előnye 

Az annuitásos hitel előnye, hogy előre ismert lesz a törlesztőrészletek összege, ami segíti a tervezést és a költségvetés kialakítását. Azonos törlesztőrészletek mellett azonos kamatfeltételek esetén az annuitásos hitel teljes futamideje alatt ugyanazt az összeget fizetjük vissza, mivel a törlesztőrészletek összege azonos marad. Ez segít abban, hogy könnyebben tervezhető legyen a hitel visszafizetése, mivel az adósságot egységesen kell törleszteni az egész futamidő alatt, és nem kell időszakosan nagyobb törlesztőrészletekre készülni.

Az annuitásos hitel további előnye, hogy általában egyszerűbben kezelhető és áttekinthetőbb, mint más hitelkonstrukciók, mivel a törlesztőrészletek összege az egész futamidő alatt ugyanaz marad. Ez segít abban, hogy könnyebben összehasonlítható legyen a hitel, és hogy könnyebben megérthető legyen a hitel tényleges költsége.

Az annuitásos hitel előnye lehet az is, hogy a törlesztőrészletek csökkenő kamatfeltételek mellett is általában stabilak maradnak, mivel a kamatváltozások hatása az egyenlő összegű törlesztőrészletek miatt kiegyensúlyozottan érvényesül.

Az annuitásos hitel árnyoldala

Az annuitásos hitel hátránya, hogy a kezdeti időszakban a törlesztőrészletek jelentős része kamatfizetésre megy, míg a tőketörlesztés aránya alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti időszakban az adósság lassabban csökken, és a hitel teljes összege magasabb lehet, mint más hitelkonstrukcióknál.

Az annuitásos hitel hátránya lehet az is, hogy a törlesztőrészletek összege magasabb lehet, mint más hitelkonstrukcióknál, különösen akkor, ha a hitel futamideje hosszú. Ez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet magasabb lehet, ami nehézkessé teheti a hitel visszafizetését.

Az annuitásos hitel további hátránya, hogy a törlesztőrészletek összege nem rugalmas, és nem lehet a törlesztőrészleteket igazítani az egyéni pénzügyi helyzethez. Ha a hitelfelvevő pénzügyi helyzete változik, és nem tudja fizetni a magasabb törlesztőrészletet, akkor a hitel nem lesz fenntartható, és a hitelfelvevő nehézségekbe kerülhet.

Az annuitásos hitel hátránya lehet az is, hogy a hitel teljes futamideje alatt összesen több kamatot fizetünk, mint más hitelkonstrukcióknál. Ez azért van, mert az azonos összegű törlesztőrészletek miatt a hitel kamatösszege nagyobb lehet, mint például egy másfajta, változó törlesztőrészleteket alkalmazó hitel esetében.

Miért fontos az annuitás előtörlesztéskor? – mert akkor fontos!

Az annuitásos hitel előtörlesztése azt jelenti, hogy a hiteltartozást a futamidő lejárta előtt kifizetjük részben vagy egészben. Az előtörlesztés akkor éri meg, ha az előtörlesztett összeg nagyobb, mint a fennmaradó kamatok és egyéb díjak összege. Az előtörlesztés előnye, hogy csökkenti a további kamatköltségeket és a teljes futamidő alatt fizetendő törlesztőrészleteket, így csökkenti a teljes költséget. Az előtörlesztés hatására ugyanis a hiteltartozás összege csökken, így az azt követő havi törlesztőrészletek összege is csökkenhet, és az összesített kamatfizetés is alacsonyabb lesz.

Azonban az annuitásos hitel esetében az előtörlesztésnek különösen fontos szerepe van a törlesztőrészletek számításában. Az előtörlesztéskor ugyanis a fennmaradó tartozás összege csökken, így a törlesztőrészletek összege is csökkenhet, ha a hitelszerződés lehetővé teszi ezt. Ez azt jelenti, hogy ha az előtörlesztett összeg nagyobb, mint a fennmaradó tartozás és az előtörlesztési díj összege, akkor az előtörlesztés hatására csökkenhet a havi törlesztőrészletek összege, amit a továbbiakban fizetnünk kell. Ez jelentős könnyebbséget jelenthet a hitel visszafizetésében, különösen akkor, ha a hiteltartozás összege jelentősen csökkent az előtörlesztés hatására.

Lényeges, hogy a hitelszerződés feltételeit és a törlesztőrészletek számításának módját alaposan megismerjük, és tájékozódjunk az előtörlesztés lehetőségeiről is, hogy kihasználhassuk az előtörlesztés előnyeit, és csökkenthessük a hitel teljes költségét és akár a futamidőt is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az annuitásos hitelek lényege

Az annuitásos hitelek lényege

2020.11.05.

Említettük már párszor az annuitásos hiteleket itt, a blogunkon, ám sosem fejtettük ki azt, hogy valójában miről is van szó, pedig aki nem foglalkozik behatóan a pénzügyi témákkal, az valószínűleg nem tudja pontosan, hogy mit jelent ez a kifejezés. Az alábbiakban ezt a mulasztást pótoljuk.

Tovább olvasom
Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

2020.04.04.

Sokaknak nem mond semmit az annuitásos hitel, pedig a legtöbb konstrukció ilyen. Alapvetően arról van szó, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt azonosak a törlesztőrészletek, vagy legalábbis így lehet a legkönnyebben felismerni ezt a hiteltípust, ám egyéb részletei is vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával