Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

2023.03.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:09

Az elektronikus bankszámlakivonat számos előnnyel rendelkezik a papírra nyomtatott változattal szemben – az alábbiakban ezekkel ismerkedhetsz meg.

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

Az elektronikus bankszámlakivonat szinte minden tekintetben megegyezik a hagyományos változattal: a bank által kibocsátott, hiteles értesítés arról, hogy egy adott időszakon belül a bankszámlán milyen műveletek történtek, emellett megtalálhatóak rajta a legfontosabb információk a számláról, az adott elszámolási időszak tranzakcióiról, illetve az aktuális számlaegyenlegről. Egyetlen lényeges különbség akad csupán: az elektronikus bankszámlakivonat az interneten át érkezik, méghozzá sokkal gyorsabban és a környezetet kímélő módon.

Mi a bankszámlakivonat?

A bankszámlakivonat tulajdonképpen egy igazolás, amit a bank bocsájt az ügyfelei rendelkezésére, és amin a bankszámlával kapcsolatos adatok találhatóak meg.

Bankszámlakivonatot a vonatkozó jogszabályok szerint legalább havonta egy alkalommal kell az ügyfelek rendelkezésére bocsátani, kivéve, ha a számlán kizárólag költségterhelés, vagy kamatjóváírás történik; erről évente egyszer kell értesíteni a számlatulajdonost.

A bankszámlakivonattal könnyebb a pénzmozgások ellenőrzése, de a megtakarítási terv készítésében is segítséget nyújt, hitelfelvételhez pedig különösen jól jön, hiszen a bankszámlakivonat egyfajta igazolásként is használható, ami meg tudja mutatni a havonta érkező bevétel összegét, és ez alapján a bank eldöntheti, hogy hajlandó-e folyósítani az igényelt pénzösszeget, vagy sem.

Régebben a postai kézbesítés volt elterjedt, mivel a papír alapú kivonat volt az általános, napjainkban viszont már az elektronikus bankszámlakivonat a leginkább elfogadott; az újonnan nyitott bankszámlák esetében már csak igen kis százalékban választják az ügyfelek a hagyományos, papír alapú kivonatot.

Mit jelent, ha egy elektronikus bankszámlakivonat „hiteles”?

Hiteles elektronikus bankszámlakivonatra hitelfelvételhez lehet szükség, ezt pedig fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel lehet megoldani.

Az elektronikus aláírás azonosítja az aláírót, aminek köszönhetően minden olyan módosítás észrevehető, ami az aláírást követően kerül a dokumentumra, az időbélyegző pedig igazolja az elektronikus bankszámlakivonat keletkezési idejét – ezek alapfeltételei a hiteles elektronikus bankszámlakivonatnak.

Az elektronikus bankszámlakivonat alapvetően nem számít hitelesnek, hiszen csupán egy értesítőről van szó. A hitelesítést kérésre a számlavezető bank oldja meg, többnyire díjmentesen, ám előfordulhat, hogy minimális díjat számolnak fel érte.

Az elektronikus bankszámlakivonat előnyei

Az elektronikus bankszámlakivonat először is díjmentes, míg a hagyományos, papír alapú kivonatért minden bank külön díjat számol fel. Fontos viszont tudni, hogy ez mindig csak egy kivonatra vonatkozik havonta, azaz, ha szükségünk lenne a bankszámlakivonat nyomtatott formájára, azért már díjat is felszámolhatnak, bár a legtöbb bank egy alkalommal ezt is díjmentesen bocsátja a rendelkezésünkre.

Emellett biztonságosabb is, mint a hagyományos változat, hiszen egyedi belépési kóddal védett netbank-fiókban lehet csak hozzáférni. Ráadásul bárhonnan és bármikor elérhető, ha rendelkezünk internet-hozzáféréssel, gyors, hiszen azonnal megkapjuk, amint a bank elküldi azt, könnyű tárolni és rendszerezni a saját számítógépünkön, leegyszerűsíti a könyvelést, és a hibák is gyorsabban kiszűrhetőek.

Ha ez még nem lenne elég érv az elektronikus bankszámlakivonat mellett, fontos tudni, hogy környezetbarát, mivel nem nyomtatják ki az adatokat, így pedig meg lehet spórolni az ezekhez szükséges papírmennyiséget is.

Érdemes továbbá tudni, hogy formailag és tartalmilag is megegyezik a papíralapú kivonattal, de emellett a képi megjelenítése is azonos azzal. Az elektronikus bankszámlakivonat egy PDF dokumentumból és a hozzá csatolt xml állományból áll, ami akár a NAV elvárásainak is megfelel.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

OTP netbank: minden, amit tudnod kell az online bankolásról

OTP netbank: minden, amit tudnod kell az online bankolásról

2023.10.17.

Az OTP netbank ma már elválaszthatatlan része egy OTP számlacsomagnak. Az otthon kényelméből intézhetőek a napi pénzügyek, sorban állás és várakozás nélkül. Megmutatjuk, hogy mi is pontosan egy netbank, és azt is, hogy mire jó. Mert jó.

Tovább olvasom
Minden, amit az ingyenes készpénzfelvételről tudni érdemes

Minden, amit az ingyenes készpénzfelvételről tudni érdemes

2023.12.13.

Ingyenes készpénzfelvételre mindenkinek egy jogszabály biztosít lehetőséget. És ez fontos. Ismernünk kell ezt a szabályt. Ezért utánajártunk, hogyan lehet ingyenesen készpénzt felvenni, és annak is, hogy mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani. Közérthetően és röviden írunk az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről.

Tovább olvasom
Bankszámla gyerekeknek: milyen számlacsomagokat kínálnak jelenleg a bankok?

Bankszámla gyerekeknek: milyen számlacsomagokat kínálnak jelenleg a bankok?

2023.07.17.

Gyerekeknek is lehet már bankszámlát nyitni. De miért lehet ez jó? Nyissunk, vagy ne nyissunk? Fontos a pénzügyi nevelést korán elkezdeni? Mit kezdhet egy gyerek egy bankkártyával? Utaljuk oda a zsebpénzét? Ez már a huszonegyedik század. Gyerekek telefonnal és bakszámlával.

Tovább olvasom
Milyen számlacsomagok közül választhatunk az OTP Banknál?

Milyen számlacsomagok közül választhatunk az OTP Banknál?

2022.05.17.

Milyen számlacsomagokat találhatsz az OTP Banknál? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom