Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

2023.03.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:09

Az elektronikus bankszámlakivonat számos előnnyel rendelkezik a papírra nyomtatott változattal szemben – az alábbiakban ezekkel ismerkedhetsz meg.

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

Az elektronikus bankszámlakivonat szinte minden tekintetben megegyezik a hagyományos változattal: a bank által kibocsátott, hiteles értesítés arról, hogy egy adott időszakon belül a bankszámlán milyen műveletek történtek, emellett megtalálhatóak rajta a legfontosabb információk a számláról, az adott elszámolási időszak tranzakcióiról, illetve az aktuális számlaegyenlegről. Egyetlen lényeges különbség akad csupán: az elektronikus bankszámlakivonat az interneten át érkezik, méghozzá sokkal gyorsabban és a környezetet kímélő módon.

Mi a bankszámlakivonat?

A bankszámlakivonat tulajdonképpen egy igazolás, amit a bank bocsájt az ügyfelei rendelkezésére, és amin a bankszámlával kapcsolatos adatok találhatóak meg.

Bankszámlakivonatot a vonatkozó jogszabályok szerint legalább havonta egy alkalommal kell az ügyfelek rendelkezésére bocsátani, kivéve, ha a számlán kizárólag költségterhelés, vagy kamatjóváírás történik; erről évente egyszer kell értesíteni a számlatulajdonost.

A bankszámlakivonattal könnyebb a pénzmozgások ellenőrzése, de a megtakarítási terv készítésében is segítséget nyújt, hitelfelvételhez pedig különösen jól jön, hiszen a bankszámlakivonat egyfajta igazolásként is használható, ami meg tudja mutatni a havonta érkező bevétel összegét, és ez alapján a bank eldöntheti, hogy hajlandó-e folyósítani az igényelt pénzösszeget, vagy sem.

Régebben a postai kézbesítés volt elterjedt, mivel a papír alapú kivonat volt az általános, napjainkban viszont már az elektronikus bankszámlakivonat a leginkább elfogadott; az újonnan nyitott bankszámlák esetében már csak igen kis százalékban választják az ügyfelek a hagyományos, papír alapú kivonatot.

Mit jelent, ha egy elektronikus bankszámlakivonat „hiteles”?

Hiteles elektronikus bankszámlakivonatra hitelfelvételhez lehet szükség, ezt pedig fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel lehet megoldani.

Az elektronikus aláírás azonosítja az aláírót, aminek köszönhetően minden olyan módosítás észrevehető, ami az aláírást követően kerül a dokumentumra, az időbélyegző pedig igazolja az elektronikus bankszámlakivonat keletkezési idejét – ezek alapfeltételei a hiteles elektronikus bankszámlakivonatnak.

Az elektronikus bankszámlakivonat alapvetően nem számít hitelesnek, hiszen csupán egy értesítőről van szó. A hitelesítést kérésre a számlavezető bank oldja meg, többnyire díjmentesen, ám előfordulhat, hogy minimális díjat számolnak fel érte.

Az elektronikus bankszámlakivonat előnyei

Az elektronikus bankszámlakivonat először is díjmentes, míg a hagyományos, papír alapú kivonatért minden bank külön díjat számol fel. Fontos viszont tudni, hogy ez mindig csak egy kivonatra vonatkozik havonta, azaz, ha szükségünk lenne a bankszámlakivonat nyomtatott formájára, azért már díjat is felszámolhatnak, bár a legtöbb bank egy alkalommal ezt is díjmentesen bocsátja a rendelkezésünkre.

Emellett biztonságosabb is, mint a hagyományos változat, hiszen egyedi belépési kóddal védett netbank-fiókban lehet csak hozzáférni. Ráadásul bárhonnan és bármikor elérhető, ha rendelkezünk internet-hozzáféréssel, gyors, hiszen azonnal megkapjuk, amint a bank elküldi azt, könnyű tárolni és rendszerezni a saját számítógépünkön, leegyszerűsíti a könyvelést, és a hibák is gyorsabban kiszűrhetőek.

Ha ez még nem lenne elég érv az elektronikus bankszámlakivonat mellett, fontos tudni, hogy környezetbarát, mivel nem nyomtatják ki az adatokat, így pedig meg lehet spórolni az ezekhez szükséges papírmennyiséget is.

Érdemes továbbá tudni, hogy formailag és tartalmilag is megegyezik a papíralapú kivonattal, de emellett a képi megjelenítése is azonos azzal. Az elektronikus bankszámlakivonat egy PDF dokumentumból és a hozzá csatolt xml állományból áll, ami akár a NAV elvárásainak is megfelel.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

2020.11.16.

Napjainkban már szinte mindenkinek van bankszámlája, mégis folyamatosak az új bankszámlaigénylések. Ennek oka igen egyszerű: mindig lehet találni olyan bankot, amely jobb feltételekkel kecsegtet, alacsonyabb díjakat számol fel, és még sorolhatnánk. Ha Te is épp most készülsz bankot váltani, olvasd el alábbi cikkünket, amelyből megtudhatod a bankszámlaigénylés legfontosabb lépéseit!

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

2023.02.03.

A legtöbb ember ma már bankkártyát használ vásárlásaihoz, hiszen ez a természetes számára már hosszú évek óta. Mások viszont még mindig ragaszkodnak a készpénzhez, pedig a bankkártyás fizetés számos előnyt biztosít a hagyományos megoldáshoz képest.

Tovább olvasom
Bankszámlatulajdonosok és jogaik

Bankszámlatulajdonosok és jogaik

2021.07.13.

Előfordul, hogy többen nyitnak meg egy bankszámlát, például a házastársak vagy a szülők a gyermekükkel. Ebben az esetben van egy fő kártyatulajdonos, valamint egy társtulajdonos. Vajon milyen jogokkal rendelkeznek a bankszámlatulajdonosok?

Tovább olvasom
Azonnali fizetési rendszer – indult!

Azonnali fizetési rendszer – indult!

2020.03.26.

Március 2.-án indult az azonnali fizetési rendszer, amelynek segítségével könnyebb és gyorsabb az átutalás. Eddig órákat kellett várni egy átutalás megérkezésére, hétvégén pedig nem is lehetett utalni, de ennek most vége! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom