Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

2023.01.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. január 27. 11:10

Befizetted a kötelező biztosításodat időben? Ha nem, komoly költségekkel kell számolnod; mutatjuk a részleteket!

Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

Ha határidőre befizeted a kötelező biztosítást, avagy újat kötöttél a fordulónapra felmondott szerződésed helyett, akkor nyugodtan hátradőlhetsz, hiszen sem dolgod, sem extra költséged nincs a továbbiakban, ám, ha elfelejtetted befizetni a kötelező biztosítást, akkor nem ennyire rózsás a helyzet. Összegyűjtöttük, hogy milyen szankciókkal „jutalmaznak”, ha az utóbbi helyzet áll elő.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást – mint a nevéből is látható – muszáj megkötni, méghozzá határidőre, tehát úgymond nincs választásod. Ha túl sokat késel a biztosítási díj befizetésével, akkor a biztosítótársaság felmondja a szerződést, azaz KGFB nélkül vezeted az autódat, ami egy esetleges igazoltatásnál bírságot eredményez, hiszen szabálysértésnek minősül.

A helyszíni bírság 5-50 ezer forint lehet, de eljárás indítása esetén akár 300 ezer forintra is megbüntethetnek, tehát igencsak költséges helyzetről van szó. Emellett az autódat még ki is vonhatják a forgalomból, ami szintén költségeket von maga után.

A bírság azonban csak egy része a problémának. Ha balesetet okozol, azaz te vagy a hibás fél, és nincs az autódon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, akkor az okozott kárt neked kell megtérítened a saját vagyonodból, és persze a saját autódat is neked kell javíttatnod; ez akár több millió forintos összeg is lehet.

Amennyiben nem tudod „zsebből” kifizetni az okozott kárt, azt megteszi helyetted az erre a célra létrehozott Kártalanítási Számla kezelője, majd bírósági úton behajtja rajtad. Ezt nem érdemes megkockáztatni, tehát mindig figyelj oda arra, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod időben be legyen fizetve!

Itt azonban nincs vége. Tegyük fel, hogy csupán egy-két napot késel a biztosítási díj befizetésével. Már ebben az esetben is extra költségekkel kell számolnod, mivel ahhoz, hogy az autód újra biztosítottá válhasson, a biztosítótársaság többféle díjat is rád terhel.

Elsőként a fedezetlenségi díj, ami arra az időszakra vonatkozik, amikor az autón nem volt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás; ebből adódik, hogy ezt a díjat az időszaktól függően állapítják meg. A fedezetlenség napidíja az autó teljesítményétől függően 2022-ben 600 és 1290 forint között mozog. Ha régóta nincs biztosítva az autó – tegyük fel, hogy 2019-ben volt utoljára –, akkor az adott időszakra 30 százalékos baleseti adó megfizetésére is köteleznek.

Ha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod nemfizetés miatt szűnik meg, akkor a megszűnő szerződés 60 napos türelmi idejére is be kell fizetnünk a biztosítási díjat; erről a helyzetről a biztosító értesítést fog küldeni. Nemfizetésről abban az esetben beszélünk, ha a fizetési határidőtől számított hatvanadik napig nem érkezik meg a biztosítóhoz a díj. Fontos, hogy ekkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást csak az adott biztosítónál kötheted újra, váltásra nincs lehetőséged.

Nézzünk egy példát

Tegyük fel, hogy 90 nap az átfutási idő, azaz ennyi ideig volt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nemfizetésben. Ha az autó átlagos teljesítményű, akkor a napi fedezetlenségi díj 910 forint, a büntetés pedig összesen 27.300 forintra rúg. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja egy évre vetítve körülbelül 50 ezer forint, a türelmi időre fizetendő összeg pedig 8.300 forintra rúg, tehát hozzávetőlegesen 85 ezer forintos plusz költséggel kell számolni, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást.

Ezt az összeget 30 napon belül kell befizetni, méghozzá egy összegben, míg, ha nem felejtetted volna el a határidőt, akkor a biztosítási díjat fizethetted volna havi lebontásban is.

Jól látható, hogy a fedezetlenségi díj minden esetben sokkal több, mintha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást fizetted volna. Tartsd tehát fejben a határidőket, és, ha váltáson gondolkodsz, használd oldalunk díjkalkulátorát, mert így egyszerűen és gyorsan találhatod meg azt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, ami a leginkább megfelel az elképzeléseidnek!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Casco biztosítás – mire terjed ki, és mikor nem fizet?

Casco biztosítás – mire terjed ki, és mikor nem fizet?

2020.11.20.

A Casco biztosítás megkötése ugyan nem kötelesség, de megéri, mert ma számtalan biztosítóval lehet kiváló feltételek mellett szerződést kötni. Az, hogy egy adott Casco biztosítás mire terjed ki, mikor és mennyit fizet, biztosítónként eltérő lehet, ám minden esetben szerződésbe foglalják, ahol Te is elolvashatod.

Tovább olvasom
Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

Hitelfedezeti biztosítást mikor érdemes kötni?

2020.04.29.

Ha hitelt veszel fel, akkor azt vissza is kell fizetned – ez egy olyan alapvetés, amivel mindenki tisztában van. Előfordulhat azonban, hogy olyasmi történik veled, amit nem tudsz előre megjósolni, de a következménye az, hogy nem tudod visszafizetni a hiteledet: munkanélküliség, tartós betegség, vagy akár a legrosszabb is bekövetkezhet. Az ilyen esetekre találták ki a hitelfedezeti biztosítást, ami nem csak a bankot védi az által, hogy biztosítja a hitel megtérülését, de Téged is.

Tovább olvasom
Így működik a lakásbiztosítás felmondása

Így működik a lakásbiztosítás felmondása

2022.08.16.

A lakásbiztosítás felmondására bármikor szükséged lehet; az alábbiakból megtudhatod, milyen módon oldhatod meg.

Tovább olvasom
Miben különbözik az egészségpénztár az egészségbiztosítástól?

Miben különbözik az egészségpénztár az egészségbiztosítástól?

2023.09.05.

Az egészségpénztár nem egészségbiztosítás. A két fogalom bár hasonló, és az élet azonos területén nyújthat segítséget, mégis két nagyon különböző dologról van szó. Közérthetően mutatjuk meg, hogy miben különbözik az egészségpénztár az egészségbiztosítástól.

Tovább olvasom