Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

2023.01.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. január 27. 11:10

Befizetted a kötelező biztosításodat időben? Ha nem, komoly költségekkel kell számolnod; mutatjuk a részleteket!

Költséges lehet, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást

Ha határidőre befizeted a kötelező biztosítást, avagy újat kötöttél a fordulónapra felmondott szerződésed helyett, akkor nyugodtan hátradőlhetsz, hiszen sem dolgod, sem extra költséged nincs a továbbiakban, ám, ha elfelejtetted befizetni a kötelező biztosítást, akkor nem ennyire rózsás a helyzet. Összegyűjtöttük, hogy milyen szankciókkal „jutalmaznak”, ha az utóbbi helyzet áll elő.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást – mint a nevéből is látható – muszáj megkötni, méghozzá határidőre, tehát úgymond nincs választásod. Ha túl sokat késel a biztosítási díj befizetésével, akkor a biztosítótársaság felmondja a szerződést, azaz KGFB nélkül vezeted az autódat, ami egy esetleges igazoltatásnál bírságot eredményez, hiszen szabálysértésnek minősül.

A helyszíni bírság 5-50 ezer forint lehet, de eljárás indítása esetén akár 300 ezer forintra is megbüntethetnek, tehát igencsak költséges helyzetről van szó. Emellett az autódat még ki is vonhatják a forgalomból, ami szintén költségeket von maga után.

A bírság azonban csak egy része a problémának. Ha balesetet okozol, azaz te vagy a hibás fél, és nincs az autódon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, akkor az okozott kárt neked kell megtérítened a saját vagyonodból, és persze a saját autódat is neked kell javíttatnod; ez akár több millió forintos összeg is lehet.

Amennyiben nem tudod „zsebből” kifizetni az okozott kárt, azt megteszi helyetted az erre a célra létrehozott Kártalanítási Számla kezelője, majd bírósági úton behajtja rajtad. Ezt nem érdemes megkockáztatni, tehát mindig figyelj oda arra, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod időben be legyen fizetve!

Itt azonban nincs vége. Tegyük fel, hogy csupán egy-két napot késel a biztosítási díj befizetésével. Már ebben az esetben is extra költségekkel kell számolnod, mivel ahhoz, hogy az autód újra biztosítottá válhasson, a biztosítótársaság többféle díjat is rád terhel.

Elsőként a fedezetlenségi díj, ami arra az időszakra vonatkozik, amikor az autón nem volt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás; ebből adódik, hogy ezt a díjat az időszaktól függően állapítják meg. A fedezetlenség napidíja az autó teljesítményétől függően 2022-ben 600 és 1290 forint között mozog. Ha régóta nincs biztosítva az autó – tegyük fel, hogy 2019-ben volt utoljára –, akkor az adott időszakra 30 százalékos baleseti adó megfizetésére is köteleznek.

Ha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításod nemfizetés miatt szűnik meg, akkor a megszűnő szerződés 60 napos türelmi idejére is be kell fizetnünk a biztosítási díjat; erről a helyzetről a biztosító értesítést fog küldeni. Nemfizetésről abban az esetben beszélünk, ha a fizetési határidőtől számított hatvanadik napig nem érkezik meg a biztosítóhoz a díj. Fontos, hogy ekkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást csak az adott biztosítónál kötheted újra, váltásra nincs lehetőséged.

Nézzünk egy példát

Tegyük fel, hogy 90 nap az átfutási idő, azaz ennyi ideig volt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nemfizetésben. Ha az autó átlagos teljesítményű, akkor a napi fedezetlenségi díj 910 forint, a büntetés pedig összesen 27.300 forintra rúg. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja egy évre vetítve körülbelül 50 ezer forint, a türelmi időre fizetendő összeg pedig 8.300 forintra rúg, tehát hozzávetőlegesen 85 ezer forintos plusz költséggel kell számolni, ha elfelejted befizetni a kötelező biztosítást.

Ezt az összeget 30 napon belül kell befizetni, méghozzá egy összegben, míg, ha nem felejtetted volna el a határidőt, akkor a biztosítási díjat fizethetted volna havi lebontásban is.

Jól látható, hogy a fedezetlenségi díj minden esetben sokkal több, mintha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást fizetted volna. Tartsd tehát fejben a határidőket, és, ha váltáson gondolkodsz, használd oldalunk díjkalkulátorát, mert így egyszerűen és gyorsan találhatod meg azt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, ami a leginkább megfelel az elképzeléseidnek!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ezért érdemes jövedelempótló biztosítást kötnöd!

Ezért érdemes jövedelempótló biztosítást kötnöd!

2022.01.26.

Sokan nem tudják mit jelent a jövedelempótló biztosítás, pedig egy egyre népszerűbb és egyre szélesebb körben elérhető termékről van szó. A szakértők közül szintén egyre többen mondják, hogy érdemes jövedelempótló biztosítást kötni.

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

2023.01.04.

Ha nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosítást, többféle következménnyel kell számolnod, de persze több lehetőséged is van – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

2020.12.11.

Nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkodsz, de szeretnél tájékozódni, mielőtt megteszed ezt a lépést? Jó helyen jársz!

Tovább olvasom
5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

2021.02.09.

Az egészségbiztosítás mellett számtalan érvet lehet felsorakoztatni, amelyeket megosztunk Veled alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával