Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Faktorálás, vagy banki hitelfelvétel – segítünk választani!

2022.12.26.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. december 26. 12:32

Faktorálás, vagy banki hitelfelvétel közül választani nem könnyű, hiszen mindkettő megoldhatja a céged aktuális pénzügyi problémáit.

Faktorálás, vagy banki hitelfelvétel – segítünk választani!

A faktorálás és a banki hitelfelvétel egyaránt jó megoldások, ha egy vállalkozás likviditási gondjait kell megoldani, ám ezen túl gyakorlatilag mindenben különböznek egymástól. Finanszírozásra minden vállalkozásnak szüksége van, ám nem mindegy, hogy ez milyen forrásból érkezik, már csak a különböző helyzetek miatt sem, ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, amelyek alapján könnyebb lehet a döntés meghozatala.

A faktorálás és a banki hitelfelvétel lényege

A faktorálás egy finanszírozási folyamat; a vállalkozás eladja vevőszámláit egy faktorcégnek, így nem kell kivárnia azt a 30, 60, vagy akár 120 napot, amíg az ügyfele kifizeti a tartozását, mivel így a pénzét szinte azonnal megkapja. A folyamat során a számláját eladó vállalkozás, a vevő és a faktorcég lép kapcsolatba egymással. A faktorcég a szerződéskötéstől számítva akár 24 órán belül elutalja az eladó vállalkozás számára a számla értékének 80-90%-át, majd a vevő a faktorcégnek fizet a számla lejáratakor, méghozzá annak teljes értékét, és ekkor a számlaérték fennmaradó része is folyósításra kerül az eladó vállalkozás számlájára.

Röviden tehát a faktorálás a saját pénzedhez juttat hozzá szinte azonnal, minimális költségért cserébe.

A hitelt talán nem kell sokáig fejtegetni, de röviden: a banki hitelfelvétel során a bank pénzét kapod meg, amelyet a szerződésben meghatározott feltételek szerint törlesztened kell, és ezért a bank kamatokat számol fel, ami az esetek egy részében komolyan meg is terhelheti a vállalkozásod anyagi helyzetét, más esetekben viszont a faktoring költségét is alulmúlja, azaz jobban járhatsz vele.

A faktorálás és a banki hitelfelvétel közötti legfontosabb különbségek

Az igénylés elbírálási alapja

Minél jobb pénzügyi mutatókkal rendelkezik egy vállalkozás, annál valószínűbb, hogy a bank jóváhagyja a hiteligénylést, illetve annál jobb szerződési feltételeket és nagyobb hitelkeretet ad. Ennek alapja természetesen a bizalom, illetve a minél kisebb kockázat elérésének igénye.

A faktorálás során elsősorban az igénylő vállalkozás partnerének a fizetőképessége határozza meg a lehetőségeket, aminek oka, hogy a faktorcég nem a beszállítótól, hanem a vevőtől várja a számlakövetelés rendezését.

A tartozás

A hitelfelvétel után a vállalkozásnak az adott havi bevételtől függetlenül kell törlesztenie a tartozását, azaz akár nehéz helyzetbe is kerülhet, hiszen, ha nem tudja teljesíteni a törlesztéseket, akkor a fedezet a bank tulajdonába kerülhet.

A faktorálásnál a vállalkozás a saját bevételét kapja kézhez, így pedig nincs tartozása, ha pedig a vevő nem fizet, akkor egyes faktoring-típusok esetében a faktorcég írja le a veszteséget; visszkeresetes faktorálás esetében viszont az igénylő vállalkozásnak kell fizetnie.

A költségek

A banki hitel költségeit hosszabb időn át kell fizetni, és a kamatok mellett kezelési költség, illetve egyéb díjak is társulnak, azaz viszonylag magas költséggel jutsz pénzhez.

A faktorálásnál ezzel szemben a szerződésnek nincs előre meghatározott időtartama, bármikor megszüntethető, tehát a költségeit is csak addig kell fizetni, amíg a szerződés él. Fontos azonban tudni, hogy a pontos költségek a számlafizetés, illetve az ügylet kockázati szintjén múlnak.

Az átfutási idő

A banki hitelek átlagos átfutási ideje 4-6 hét, ugyanis a banknak meg kell vizsgálnia a vállalkozás előző években elért árbevételét, költségeit és jövedelmezőségét, majd fel kell mérnie a kockázatokat.

A faktorálás ezzel szemben sokkal gyorsabb és egyszerűbb folyamat; átlagosan 3 hetet vesz igénybe, de digitális faktoring esetén a szerződéskötéstől számítva akár 24 órán belül utalásra kerül az összeg.

A finanszírozási limit

A bank a vállalkozás pénzügyi helyzete alapján egy fix keretet állapít meg, ami általában egy évre szól, amíg nem érhetőek el frissebb pénzügyi adatok.

Faktorálás esetében sokkal rugalmasabbak a kondíciók, hiszen például nincs teljesítményhez kötött pénzügyi korlátja.

Faktorálás, vagy banki hitelfelvétel a megfelelőbb?

Ha a vállalkozásod megbízható vevőkörrel rendelkezik, és rövid időn belül, fedezet nélkül, rugalmas feltételek mellett szeretnél forráshoz jutni, érdemes lehet a faktorálásban gondolkodnod, ha viszont más a helyzet, válassz egy hitelt oldalunk ajánlatai közül, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával