fbpx
Hirdetés

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. december 1. 15:04

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

A hitelfelvétel során több feladattal is meg kell birkóznod: össze kell hasonlítanod a bankok ajánlatait, hogy megtudd, melyik a számodra leginkább megfelelő konstrukció – oldalunk épp ezért jött létre, majd össze kell gyűjtened azokat a dokumentumokat is, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bank el tudja végezni a hitelbírálatot.

A hitelbírálat során ugyanis számos tényezőt kell ismernie a banknak, hogy el tudja dönteni: meghitelezi-e neked az adott kérelmet. Ilyen tényezők például a jövedelmi helyzeted, vagyis, hogy tudod-e majd törleszteni a kölcsönt, illetve a fedezetes hitelek esetében maga a fedezet, amelynek elegendőnek kell lennie a kért hitelösszeghez.

A hitelfelvételhez szükséges dokumentumok hiteltípusonként eltérnek, bár akadnak közös pontok is. Lényeges, hogy minden meglegyen, hiszen a hiányzó dokumentumok pótlásával időt vesztesz, és ez különösen kellemetlen akkor, amikor sürgősen szükséged lenne a pénzre. Éppen ezért érdemes elolvasnod az alábbi cikket, amelyben minden hiteltípus dokumentumait gyűjtöttük össze.

Milyen dokumentumok szükségesek egy hitel felvételéhez?

Bármilyen kölcsönt is veszel fel, az alábbi dokumentumokra szükséged lesz:

 • személyazonosító okmányok, vagyis személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány,
 • lakcímkártya,
 • adóazonosító igazolvány,
 • jövedelemigazolás, ami lehet munkáltatói, vagy vállalkozók esetén NAV jövedelemigazolás és nullás igazolás, nyugdíjas esetén pedig nyugdíjszelvény és nyugdíjas igazolvány,
 • bankszámlakivonatok, továbbá
 • a már meglévő hitelek igazolásai.

Itt azonban még nincs vége, hiszen ezek csupán a fentebb is említett “közös pontok”, ám ezeken felül is szükséged lehet dokumentumokra, amelyek hiteltípusonként eltérhetnek – a fentiek a személyi kölcsönök esetében viszont elegendőek a hitelfelvételhez.

Ingatlanfedezetű hitel

Az ingatlanfedezetű hiteleket többféle célra is igényelheted – lakáscélra, szabad felhasználásra és hitelkiváltásra is –, de dokumentumok tekintetében egy biztos: jóval több papírmunkára kell számítanod.

Egy ingatlanfedezetű hitel felvételéhez a következő dokumentumokra lesz szükséged:

 • tulajdoni lap,
 • alaprajz,
 • ingatlan- és életbiztosítás kötvényei,
 • a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés,
 • a földhivatal által érkeztetett ingatlannyilvántartási kérelem, továbbá
 • ügyvéd által írt letéti szerződés.

Az építési hitelek esetében további dokumentumokat kér a bank, amelyekre azért van szükség, hogy a még el nem készült épületre is tudjon a bank hitelt nyújtani. Egy egyelőre még nem elkészült épület ugyanis nem képvisel fedezetként értéket, tehát másként kell megoldani ennek kérdését, viszont aki építkezik, az nem minden esetben tud pótfedezetet felajánlani.

Fontos tudni, hogy vannak olyan pénzintézetek, amelyek nem fogadják el az épülő ingatlant fedezetként; ebben az esetben gondoskodni kell egy megfelelő értékű, plusz ingatlanról, mely fedezetként bevonható az ügyletbe.

Egy építési hitel felvételéhez a következő dokumentumok szükségesek:

 • tulajdoni lap,
 • térképszelvény,
 • ingatlan- és életbiztosítás kötvényei,
 • jogerős építési engedély, ami az ÉTDR-be – az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer – feltöltésre került,
 • tervdokumentáció, ami az ÉTDR-be feltöltésre került, valamint
 • költségvetés.

Fontos, hogy nem minden dokumentumnak kell személyesen utánajárnod, mivel bizonyos dokumentumokat a bank kér le egy minimális díj ellenében; ilyen a tulajdoni lap és a térképszelvény, amelyekkel tulajdonképpen nincs dolgod. Meg kell még említenünk az alaprajzot, amelyből elegendő egy kézzel rajzolt változatot benyújtanod, ezt azonban neked kell intézned.

Amennyiben minden dokumentumot sikerült összegyűjtened, indulhat a hitelfelvétel! Előtte azonban van még egy fontos dolgod: össze kell hasonlítanod a bankok legjobb ajánlatait, hogy biztosan a legkedvezőbb konstrukciót igényeld! Oldalunkon ezt könnyedén megteheted, és, ha megtaláltad, amit kerestél, a hitelfelvételi folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

MKB Személyi Kölcsön

THM

10,6% - 26,0%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%**

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Gyorskölcsön buktatói: amikor nem kaphatunk

Gyorskölcsön buktatói: amikor nem kaphatunk

2017.02.16.

Gyorskölcsön buktatói: amikor nem kaphatunk hitelt valamiért..

Tovább olvasom
Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

2020.12.20.

A hitelkérelem elutasításának számtalan oka lehet, és ezek egy része a bank “titka” marad; mi most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Tovább olvasom
Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

2020.02.27.

Valójában nem az a kérdés, hogy mit érdemes hitelre vásárolni, hiszen ha nincs annyi hozzáférhető pénzed, amiből kifizetheted az autót, akkor mindenképp hitelt kell felvenned. Az igazi kérdés az, hogy mind az új, mind a használt autó esetében melyik az a hiteltípus, ami jobban megéri.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön OTP – mit kell tudni róla?

Személyi kölcsön OTP – mit kell tudni róla?

2019.02.26.

Személyi kölcsönt szeretnél felvenni? Érthető, hiszen nem véletlenül ez a legkedveltebb hiteltípus: nem szükséges hozzá fedezet, gyorsan és egyszerűen hozzáférhető, és kedvező a kamatozása is. A személyi kölcsön OTP által kínált változata online igényelve azonban még egy szinttel feljebb emeli ezt az amúgy is sikeres terméket!

Tovább olvasom