Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

8 kérdés és válasz a forgóeszközhitelről

2022.11.08.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 8. 13:42

A forgóeszközhitel sokat segíthet abban, hogy vállalkozásod sikeresebb lehessen – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

8 kérdés és válasz a forgóeszközhitelről

A forgóeszközhitelek a vállalkozói hitelek közé tartoznak, azaz kizárólag üzleti céllal igényelhetőek; ezzel a legtöbb cégvezető tisztában van, azonban számos kérdés merülhet fel, amelyekre csak hosszas böngészés után lehet megtalálni a válaszokat. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a dolgodat, összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket, és természetesen meg is válaszoljuk őket.

1. Mi a forgóeszközhitel?

Forgóeszköznek azok a termékek minősülnek, amelyekből egy másik terméket lehet előállítani – egy étterem számára ilyenek az ételek alapanyagai –, a forgóeszközhitel pedig ezek megvásárlására fordítható egy átmeneti likviditási probléma esetén. E hiteltípus az esetek egy részében tárgyi fedezetet igényel, kizárólag vállalkozások igényelhetik, és azok is csak a meghatározott tevékenységi körök esetében; magánszemélyek számára a forgóeszközhitel nem elérhető, magáncélokra nem használható fel.

2. Milyen típusai léteznek?

Az eseti forgóeszközhitel esetében megállapodunk a bankkal egy bizonyos összeg folyósításában, amelyet meghatározott időn belül visszafizetünk. A rulírozó forgóeszközhitel ezzel szemben egy hitelkeret, amelyet viszont nem kell azonnal felhasználni, és az igényelt hitelösszeg akár többször is felhasználható, ha az előzőleg használt összeg visszatörlesztésre került.

3. A forgóeszközhitel kondíciói

A futamidő viszonylag fix, többnyire 12 és 96 hónap, azaz 1 és 8 év között alakul, a kamata bankonként eltérő, de általánosan 2,5% feletti, a folyósítása pedig mindig a kiválasztott banknál nyitott bankszámlára történik. Lényeges, hogy a rulírozó hitel esetében a kamatot nem a teljes, hanem a felhasznált összegre kell fizetni, vagyis akár egészen alacsony is lehet.

4. Milyen dokumentumokra van szükség az igényléséhez?

A forgóeszközhitel igényléséhez szükség lesz számos dokumentumra, melyek a következők:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya,
  • aláírási címpéldány,
  • egy hónapnál nem régebbi cégkivonat és tulajdoni lap a fedezeti ingatlanról,
  • NAV igazolás a vállalkozás tartozásmentességéről,
  • társasági szerződés, vagy vállalkozói igazolvány, valamint
  • igazolás a vállalkozás telephelyének önkormányzatától, hogy a cég nem rendelkezik tartozással.

5. Mekkora forgóeszközhitel igényelhető?

A forgóeszközhitel összegének meghatározása bankonként egyedi: a benyújtott dokumentumok, a vonatkozó jogszabályok és a bank belső szabályzata alapján történik, de általánosságban elmondható, hogy 1 és 100 millió forint közötti összegek igényelhetőek.

6. Kezdő vállalkozás is kaphat forgóeszközhitelt?

Az esetek többségében nem; a legtöbb bank 2-3 lezárt pénzügyi évet vár el a forgóeszközhitel folyósításához.

7. Megéri forgóeszközhitelt felvenni?

Abszolút, hiszen a forgóeszközhitelek előnye, hogy viszonylag gyors és egyszerű átfutási idővel juthatunk hozzá egy olyan összeghez, amelyet vállalkozásunk működéséhez használhatunk fel. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy nem csak ez az egyetlen lehetőség létezik, így például a faktoring is segíthet a likviditási problémák áthidalásában, de a beruházási hitelek is remek megoldást jelenthetnek, azonban ezek valamelyest más célokra használhatóak fel: ingatlanvásárlásra, bővítésre, felújításra és egyéb tárgyi eszközök vásárlására. Ezek mellett érdemes megnézni az állami támogatással rendelkező hiteleket is, és mérlegelni a napjainkban folyamatosan változó kamatok veszélyeit.

8. Melyik banknál érdemes forgóeszközhitelt igényelni?

A számos különböző konstrukció miatt érdemes több bank ajánlatát megvizsgálni, hiszen számos paraméterükben eltérhetnek egymástól. Ehhez szerencsére nincs szükség hosszadalmas keresésre, hiszen oldalunkon több bank ajánlata megtalálható, sőt, más típusú hitelek között is válogathatsz! Találd meg nálunk a számodra leginkább megfelelő ajánlatot, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Széchenyi kártya, mit kell tudni?

Széchenyi kártya, mit kell tudni?

2020.02.20.

A Széchenyi Kártya egy államilag támogatott, kedvezményes feltételrendszerű, akár tárgyi biztosíték nélküli folyószámlahitel. A kis- és középvállalkozásokat célozza, és rövid átfutási idővel igényelhető. Jelen cikkünkben a főbb tudnivalókat foglaljuk össze.

Tovább olvasom
Vállalati hitel sorozatunk 2. - Forgóeszköz hitel

Vállalati hitel sorozatunk 2. - Forgóeszköz hitel

2020.11.04.

A forgóeszköz hitel egy rugalmas forma a vállalati hitelek világában. Számos előnye van, például az, hogy személyre (cégre) szabottan vehetjük igénybe, s ezáltal igencsak hasznos lehet vállalkozásunk működését tekintve.

Tovább olvasom
Pénzügyi nehézségekkel küzd a vállalkozásom – mit tehetek?

Pénzügyi nehézségekkel küzd a vállalkozásom – mit tehetek?

2021.01.12.

Egy jól működő vállalkozás is küzdhet pénzügyi nehézségekkel, ilyenkor jól jön a külső anyagi segítség. Ilyen esetben faktoringban érdemes gondolkodni? Esetleg hitelt célszerű felvenni? Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások számára.

Tovább olvasom
Milyen kölcsönnel számolhatnak a vállalatok? - A forgóeszközhitel

Milyen kölcsönnel számolhatnak a vállalatok? - A forgóeszközhitel

2020.10.26.

Szerencsére sokfélével, s ezen körből az egyik legfontosabb az úgynevezett forgóeszközhitel, amely elsősorban rövid-, vagy középtávú, nem beruházási célú célokat szolgál.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával