fbpx
Hirdetés

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

2022.11.22.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 22. 11:18

A kiterjesztett kamatstop az energiakrízis átvészelését célozza, de ezen túl is érkezik segítség a magyarországi KKV-k számára.

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

Az utóbbi időben felmerültek olyan súlyos problémák, amelyek szép lassan tönkre is tehetik a magyar gazdaságot. A mindennapi életünkben már régóta érezhetjük az emelkedő inflációt, ám erre egy jókora lapáttal rátett az energiakrízis, így nem csak a háztartások, de a vállalkozások is komolyan megszenvedik a hatásait.

A megemelkedett költségek odáig is vezethetnek, hogy vállalkozások százai jutnak el a csődig, ez pedig munkahelyek megszűnését és a gazdaság zsugorodását hozza magával, amire nem vagyunk felkészülve. A legfontosabbnak tehát a vállalkozások segítése tűnik jelen pillanatban, ezért számos intézkedés történik, amelyek előmozdíthatják a kisebb és nagyobb cégek megmenekülését.

Az egyik ilyen a kiterjesztett kamatstop, amelynek “kiterjesztése” most a Magyarországon működő kis- és középvállalkozások számára hozhat némi enyhülést.

A közelmúltban több drasztikus változást is bejelentettek, és egyéb lépéseket is terveznek a magyar kis- és középvállalkozások megsegítésére. A kormány úgy döntött, hogy kiterjesztik az kamatstopot a kis- és közepes vállalkozásokra is, emellett meghosszabbítják a Széchenyi Kártya programot, és gyármentő programot is hirdetnek.

A kamatstop referencia-időpontja június 28. – akkor még mindössze 7,77% volt a bankközi, 3 hónapos kamatláb; ma 17,69% – és ugyanez a referencia-időpont lép életbe a kiterjesztett kamatstop esetében is, ami a változó kamatozású hitelekre vonatkozik, és november 15-től vezetik be, illetve 2023 július 1-ig tart. Az állomány megközelíti a 2000 milliárd forintot, és közel 60 ezer KKV-t fog érinteni.

Fontos még tudni, hogy a kiterjesztett kamatstop automatikusan lép érvénybe, tehát nem kell rá jelentkezni, aminek következtében minden egyes kis- és középvállalkozás részesül belőle, amennyiben rendelkezik a szabályozásban meghatározott hiteltípusok valamelyikével.

A kiterjesztett kamatstop lényege

A KKV-nak minősülő adósok részére a hitelező által üzletszerűen nyújtott, állami támogatással nem érintett, változó kamatozású, forint alapú hitel– és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés esetén – kivéve a hitelkeret-típusú kölcsönöket – 2022. november 15-től 2023. június 30-ig a 2022. november 15. napját követő és megelőző, szerződés szerinti fordulónaptól érvényes kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke, a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb.

A rendelet továbbá azt is kimondja, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet a nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A hitelezőnek a kamatláb változásáról a szerződés szerinti fordulónapig, de legkésőbb 2022. november 15-igtájékoztatnia kell az adóst. A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

További tudnivalók

A Széchenyi kártya esetében a 3,5%-os kamat január 1-ig megmarad, utána viszont 5%-ra emelkedik. A termékek körét egy beruházási kártyára, egy forgóeszközkártyára, egy turizmuskártyára és egy mikrohitel-kártyára szűkítik.

Fontos még tudni, hogy a vállalkozások október 20-tól jelentkezhetnek energiatámogatásért; az idei évben rezsitámogatást adnak – az energiaszámlák növekményének 50%-át fizetik ki –, a jövő évben pedig már beruházási támogatást is adnak beruházásösztönző kártya formájában, amit csak zöld programokra lehet felhasználni, és 15%-ig finanszírozni fogják az önerőt is a jövő év végéig.

Ha tehát Te is kis-, vagy épp középvállalkozást vezetsz, és neked is súlyos, a vállalkozásod létét fenyegető problémát jelent az energiaválság, vagy esetleg a hiteleid fizetésével jutnál csődközelbe, már érkezik a segítség. Az előrejelzések szerint a következő év tavaszán már számíthatunk az infláció csökkenésére, bár ez természetesen több tényező függvénye, de abban biztosak lehetünk, hogy a kiterjesztett kamatstop számos vállalkozást menthet meg az eltűnéstől, ezzel pedig rengeteg munkahely is megmaradhat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%**

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

OTP Személyi kölcsön

THM

14,9% - 29,5%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A személyi kölcsönt felvehetem-e, munkáltatói igazolás nélkül?

A személyi kölcsönt felvehetem-e, munkáltatói igazolás nélkül?

2017.11.24.

A személyi kölcsönt olyan szabad felhasználású hitelkonstrukcióban lehet felvenni, ami bármilyen célra – például lakásfelújítás, fogyasztási cikkek vásárlása, esküvő lebonyolítása, vagy utazás – felhasználható. A futamidő rugalmas, többnyire 12-96 hónap lehet.

Tovább olvasom
Erste személyi kölcsön kalkulátor – miért érdemes használni?

Erste személyi kölcsön kalkulátor – miért érdemes használni?

2019.02.25.

Ha az Erste Bank ügyfele vagy, és vettél már fel tőlük hitelt, akkor valószínűleg előtte kipróbáltad az Erste személyi kölcsön kalkulátorát is. Ha viszont nem, akkor most elmondjuk, miért is érdemes azt használni!

Tovább olvasom
THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

2020.03.21.

A szerdai bejelentés után csütörtökön a kormányrendelet is megjelent: a vállalati és a lakossági hitelek törlesztését felfüggesztették. A fizetési moratórium minden hitelre érvényes. THM a fogyasztási hiteleknél 5,9 százalék. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Gyors személyi kölcsön online összehasonlítással

Gyors személyi kölcsön online összehasonlítással

2019.01.18.

Ha hitelt veszel fel, akkor nyilván a lehető leghamarabb szeretnél a pénzhez jutni. Mindenki így van ezzel, és nem is csoda; egy gyors személyi kölcsön online gyakran életmentő lehet. Ahhoz, hogy a legjobbat kaphasd, egyvalamit mindenképpen meg kell tenned, ez pedig a hitelek összehasonlítása!

Tovább olvasom