Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

2022.10.28.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. október 28. 10:14

A kétgyermekes családok számára számos otthonteremtési támogatás elérhető; az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

A kétgyermekes családok ugyan nem érhetik el az otthonteremtési támogatások maximális összegeit, ám még így is érdemes foglalkozniuk ezzel a kérdéssel, hiszen több millió forintról van szó. Napjainkban ugyanis sosem látott magasságokba emelkedtek az ingatlanárak, így ezen támogatások nélkül, pusztán az önerőre és egy lakáshitelre támaszkodva sokaknak gyakorlatilag lehetetlenné vált a saját otthonhoz jutás.

A legfrissebb statisztikák szerint ugyan várható a közeljövőben némi csökkenés, ám azok, akik a 2010 környéki lakásárakat várják, csalódni fognak: mindössze néhány százalékos esést várnak a szakértők a 2023-as évben, illetve a korszerűtlen, vagy népszerűtlen településeken elhelyezkedő ingatlanok ára fog valamivel nagyobb mértékben csökkenni, de még így sem térünk vissza a 10 millió forintos, budapesti lakások korába, tehát az otthonteremtési támogatások szerepe a továbbiakban is jelentős lesz.

A kétgyermekes családok továbbra is igényelhetik a CSOK-ot, a Falusi CSOK-ot és az ezekhez kapcsolódó, kedvezményes, kamattámogatott hitelt, az Otthonfelújítási támogatást és a hozzá tartozó kölcsönt, illetve a CSOK-kal ÁFA-visszatérítés és illetékkedvezmény is elérhető a számukra.

  • A CSOK használt lakás és ház vásárlása, illetve bővítése esetén 1.430.000 forint, új lakás vásárlása, vagy építése esetén pedig 2.600.000 forint lehet két gyermek esetén.
  • A Falusi CSOK-kal használt ingatlan vásárlása és egyidejű korszerűsítése, illetve bővítése esetében 2.600.000 forint, meglévő ingatlan korszerűsítése, vagy bővítése esetén pedig 1.300.000 forint érhető el két gyermek esetén.
  • A CSOK-hoz tartozó, kamattámogatott hitel maximális összege 10 millió forint.
  • Az Otthonfelújítási támogatás maximum 3 millió forint lehet, míg a hozzá tartozó kölcsön legfeljebb 6 millió forint.
  • Az ÁFA-visszatérítés mértéke 5% új lakás vásárlásakor.
  • Az illetékkedvezmény mértéke 4%.

Azonban ezeken túl is akadnak még olyan támogatások, amelyek kétgyermekes családok számára elérhetőek, bár nem kifejezetten otthonteremtési céllal készültek.

Babaváró hitel

Ugyan a Babaváró hitel nem kötelezően lakáscélú, de akár arra is felhasználható, tehát ugyan nem tartozik az otthonteremtési támogatások csoportjába, de akár annak is tekinthetjük. A konstrukció keretein belül akár 10 millió forint is igényelhető, ráadásul kamatmentesen, így sokan fordítják lakáscélra, főleg, hogy ingatlanfedezetet sem igényel.

Természetesen kétgyermekes családok számára is elérhető, ám csak akkor érdemes ezt választani, ha a pár még szeretne legalább egy gyermeket, ugyanis a kamatmentesség egyik alapfeltétele, hogy az igényléstől számított 5 éven belül gyermeknek kell születnie – a meglévő gyermekek ebben az esetben nem számítanak. Ha ez nem történik meg, akkor a kamatmentesség elvész, sőt, visszamenőleg, egy összegben be kell fizetni az addig elmaradt kamatokat.

Tartozáscsökkentő támogatások

Úgynevezett tartozáscsökkentő támogatásnak minősül például a többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásának csökkentése, valamint a Diákhitel-tartozás felfüggesztése, illetve csökkentése – a kétgyermekes családok számára mindegyik elérhető.

A többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásának csökkentése abban az esetben kérhető, ha a családnak van lakáshitele; a második gyermek születésekor a fennálló tartozásból 1 millió forintot engednek el. A Diákhitel-tartozás felfüggesztése a várandósság 12. hetétől kérhető, és 3 évig tarthat, a második gyermek megszületése után pedig az állam elengedi a Diákhitel-tartozás felét.

Adókedvezmények

A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó adókedvezmények kétgyermekes családok számára is igénybe vehetőek; ezek a következők:

  • az első házasok kedvezménye havonta 5.000 forint, ami a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig kérhető,
  • a családi adó- és járulékkedvezmény két kedvezményezett eltartott után havonta maximum 40.000 forint, továbbá
  • a 25 év alattiak SZJA-mentessége a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozik.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A várandós kismamák haladékot kaptak!

A várandós kismamák haladékot kaptak!

2019.07.23.

Jó híreink vannak! Korábban volt egy kis bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy vajon azok a várandós kismamák jogosultak lesznek-e a kamat- és gyermekvállalási támogatásra, vagy sem. Viszont akiknek július elején születik meg a gyermekük, de ezt sikerült tisztázni. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Így használhatod önerőként a Babaváró hitelt

Így használhatod önerőként a Babaváró hitelt

2023.08.16.

Önerőként a Babaváró hitel is használható, de csak megkötésekkel – az alábbi cikkből megtudhatod, mit kell tenned ennek érdekében!

Tovább olvasom
Mi lesz a Babaváró hitellel, ha ikrek születnek?

Mi lesz a Babaváró hitellel, ha ikrek születnek?

2022.09.09.

Ikrek születésére vonatkozó kérdést kaptunk, és kellőképpen érdekes problémának tűnik ahhoz, hogy megosszuk!

Tovább olvasom
Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

2021.12.14.

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható kölcsön, aminek az igényléséhez jelzálogfedezetre sincs szükség. A Babaváró hitel előnyeit sokan ismerik, van azonban egy fontos és kedvező részlet, amivel sokan nincsenek tisztában. A Babaváró hitel fizetését ugyanis bizonyos esetekben felfüggeszthetjük. Annak jártunk utána, hogy mikor szüneteltethető a Babaváró hitel.

Tovább olvasom