Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

2022.10.28.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. október 28. 10:14

A kétgyermekes családok számára számos otthonteremtési támogatás elérhető; az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

A kétgyermekes családok ugyan nem érhetik el az otthonteremtési támogatások maximális összegeit, ám még így is érdemes foglalkozniuk ezzel a kérdéssel, hiszen több millió forintról van szó. Napjainkban ugyanis sosem látott magasságokba emelkedtek az ingatlanárak, így ezen támogatások nélkül, pusztán az önerőre és egy lakáshitelre támaszkodva sokaknak gyakorlatilag lehetetlenné vált a saját otthonhoz jutás.

A legfrissebb statisztikák szerint ugyan várható a közeljövőben némi csökkenés, ám azok, akik a 2010 környéki lakásárakat várják, csalódni fognak: mindössze néhány százalékos esést várnak a szakértők a 2023-as évben, illetve a korszerűtlen, vagy népszerűtlen településeken elhelyezkedő ingatlanok ára fog valamivel nagyobb mértékben csökkenni, de még így sem térünk vissza a 10 millió forintos, budapesti lakások korába, tehát az otthonteremtési támogatások szerepe a továbbiakban is jelentős lesz.

A kétgyermekes családok továbbra is igényelhetik a CSOK-ot, a Falusi CSOK-ot és az ezekhez kapcsolódó, kedvezményes, kamattámogatott hitelt, az Otthonfelújítási támogatást és a hozzá tartozó kölcsönt, illetve a CSOK-kal ÁFA-visszatérítés és illetékkedvezmény is elérhető a számukra.

  • A CSOK használt lakás és ház vásárlása, illetve bővítése esetén 1.430.000 forint, új lakás vásárlása, vagy építése esetén pedig 2.600.000 forint lehet két gyermek esetén.
  • A Falusi CSOK-kal használt ingatlan vásárlása és egyidejű korszerűsítése, illetve bővítése esetében 2.600.000 forint, meglévő ingatlan korszerűsítése, vagy bővítése esetén pedig 1.300.000 forint érhető el két gyermek esetén.
  • A CSOK-hoz tartozó, kamattámogatott hitel maximális összege 10 millió forint.
  • Az Otthonfelújítási támogatás maximum 3 millió forint lehet, míg a hozzá tartozó kölcsön legfeljebb 6 millió forint.
  • Az ÁFA-visszatérítés mértéke 5% új lakás vásárlásakor.
  • Az illetékkedvezmény mértéke 4%.

Azonban ezeken túl is akadnak még olyan támogatások, amelyek kétgyermekes családok számára elérhetőek, bár nem kifejezetten otthonteremtési céllal készültek.

Babaváró hitel

Ugyan a Babaváró hitel nem kötelezően lakáscélú, de akár arra is felhasználható, tehát ugyan nem tartozik az otthonteremtési támogatások csoportjába, de akár annak is tekinthetjük. A konstrukció keretein belül akár 10 millió forint is igényelhető, ráadásul kamatmentesen, így sokan fordítják lakáscélra, főleg, hogy ingatlanfedezetet sem igényel.

Természetesen kétgyermekes családok számára is elérhető, ám csak akkor érdemes ezt választani, ha a pár még szeretne legalább egy gyermeket, ugyanis a kamatmentesség egyik alapfeltétele, hogy az igényléstől számított 5 éven belül gyermeknek kell születnie – a meglévő gyermekek ebben az esetben nem számítanak. Ha ez nem történik meg, akkor a kamatmentesség elvész, sőt, visszamenőleg, egy összegben be kell fizetni az addig elmaradt kamatokat.

Tartozáscsökkentő támogatások

Úgynevezett tartozáscsökkentő támogatásnak minősül például a többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásának csökkentése, valamint a Diákhitel-tartozás felfüggesztése, illetve csökkentése – a kétgyermekes családok számára mindegyik elérhető.

A többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásának csökkentése abban az esetben kérhető, ha a családnak van lakáshitele; a második gyermek születésekor a fennálló tartozásból 1 millió forintot engednek el. A Diákhitel-tartozás felfüggesztése a várandósság 12. hetétől kérhető, és 3 évig tarthat, a második gyermek megszületése után pedig az állam elengedi a Diákhitel-tartozás felét.

Adókedvezmények

A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó adókedvezmények kétgyermekes családok számára is igénybe vehetőek; ezek a következők:

  • az első házasok kedvezménye havonta 5.000 forint, ami a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig kérhető,
  • a családi adó- és járulékkedvezmény két kedvezményezett eltartott után havonta maximum 40.000 forint, továbbá
  • a 25 év alattiak SZJA-mentessége a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kiváltanád a meglévő hiteledet? Használd a babaváró hitelt!

Kiváltanád a meglévő hiteledet? Használd a babaváró hitelt!

2022.07.05.

Ha kiváltanád a meglévő hiteledet, számos lehetőség közül választhatsz; mi most a legjobbat ajánljuk neked!

Tovább olvasom
Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom
Babaváró hitel kizáró okai

Babaváró hitel kizáró okai

2020.10.12.

A babaváró hitelt már több, mint egy éve igényelheted, és a segítségével akár 10 millió forint szabad felhasználású hitelhez is juthatsz, ami ráadásul kamatmentes, és akár vissza nem fizetendő támogatássá is alakulhat. Vannak azonban a babaváró hitelnek kizáró okai is, amelyek esetében nem juthatsz hozzá ehhez a kivételes lehetőséghez – az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Tovább olvasom
Babaváró hitel könnyítés – nézzük a részleteket!

Babaváró hitel könnyítés – nézzük a részleteket!

2020.05.11.

A koronavírus járvány teljesen felforgatta az életünket, és ez szinte mindenre igaz. Ami korábban természetes volt, az most vagy lehetetlen, vagy megváltozott. A hitelfelvétel is máshogy alakul az utóbbi időben, hiszen korábban jellemzőbb volt a bankfióki hiteligénylés. Míg most az online mód van túlsúlyban. A babaváró hitel könnyítésekkel vehető igénybe úgyszintén, vagyis a korábbi procedúrát felváltotta egy nagyrészt online, illetve otthonról intézhető változat, és más egyszerűsítések, illetve feltételváltozások is napvilágot láttak.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával