Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

2022.10.28.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. október 28. 10:14

A kétgyermekes családok számára számos otthonteremtési támogatás elérhető; az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

A kétgyermekes családok ugyan nem érhetik el az otthonteremtési támogatások maximális összegeit, ám még így is érdemes foglalkozniuk ezzel a kérdéssel, hiszen több millió forintról van szó. Napjainkban ugyanis sosem látott magasságokba emelkedtek az ingatlanárak, így ezen támogatások nélkül, pusztán az önerőre és egy lakáshitelre támaszkodva sokaknak gyakorlatilag lehetetlenné vált a saját otthonhoz jutás.

A legfrissebb statisztikák szerint ugyan várható a közeljövőben némi csökkenés, ám azok, akik a 2010 környéki lakásárakat várják, csalódni fognak: mindössze néhány százalékos esést várnak a szakértők a 2023-as évben, illetve a korszerűtlen, vagy népszerűtlen településeken elhelyezkedő ingatlanok ára fog valamivel nagyobb mértékben csökkenni, de még így sem térünk vissza a 10 millió forintos, budapesti lakások korába, tehát az otthonteremtési támogatások szerepe a továbbiakban is jelentős lesz.

A kétgyermekes családok továbbra is igényelhetik a CSOK-ot, a Falusi CSOK-ot és az ezekhez kapcsolódó, kedvezményes, kamattámogatott hitelt, az Otthonfelújítási támogatást és a hozzá tartozó kölcsönt, illetve a CSOK-kal ÁFA-visszatérítés és illetékkedvezmény is elérhető a számukra.

  • A CSOK használt lakás és ház vásárlása, illetve bővítése esetén 1.430.000 forint, új lakás vásárlása, vagy építése esetén pedig 2.600.000 forint lehet két gyermek esetén.
  • A Falusi CSOK-kal használt ingatlan vásárlása és egyidejű korszerűsítése, illetve bővítése esetében 2.600.000 forint, meglévő ingatlan korszerűsítése, vagy bővítése esetén pedig 1.300.000 forint érhető el két gyermek esetén.
  • A CSOK-hoz tartozó, kamattámogatott hitel maximális összege 10 millió forint.
  • Az Otthonfelújítási támogatás maximum 3 millió forint lehet, míg a hozzá tartozó kölcsön legfeljebb 6 millió forint.
  • Az ÁFA-visszatérítés mértéke 5% új lakás vásárlásakor.
  • Az illetékkedvezmény mértéke 4%.

Azonban ezeken túl is akadnak még olyan támogatások, amelyek kétgyermekes családok számára elérhetőek, bár nem kifejezetten otthonteremtési céllal készültek.

Babaváró hitel

Ugyan a Babaváró hitel nem kötelezően lakáscélú, de akár arra is felhasználható, tehát ugyan nem tartozik az otthonteremtési támogatások csoportjába, de akár annak is tekinthetjük. A konstrukció keretein belül akár 10 millió forint is igényelhető, ráadásul kamatmentesen, így sokan fordítják lakáscélra, főleg, hogy ingatlanfedezetet sem igényel.

Természetesen kétgyermekes családok számára is elérhető, ám csak akkor érdemes ezt választani, ha a pár még szeretne legalább egy gyermeket, ugyanis a kamatmentesség egyik alapfeltétele, hogy az igényléstől számított 5 éven belül gyermeknek kell születnie – a meglévő gyermekek ebben az esetben nem számítanak. Ha ez nem történik meg, akkor a kamatmentesség elvész, sőt, visszamenőleg, egy összegben be kell fizetni az addig elmaradt kamatokat.

Tartozáscsökkentő támogatások

Úgynevezett tartozáscsökkentő támogatásnak minősül például a többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásának csökkentése, valamint a Diákhitel-tartozás felfüggesztése, illetve csökkentése – a kétgyermekes családok számára mindegyik elérhető.

A többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásának csökkentése abban az esetben kérhető, ha a családnak van lakáshitele; a második gyermek születésekor a fennálló tartozásból 1 millió forintot engednek el. A Diákhitel-tartozás felfüggesztése a várandósság 12. hetétől kérhető, és 3 évig tarthat, a második gyermek megszületése után pedig az állam elengedi a Diákhitel-tartozás felét.

Adókedvezmények

A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó adókedvezmények kétgyermekes családok számára is igénybe vehetőek; ezek a következők:

  • az első házasok kedvezménye havonta 5.000 forint, ami a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig kérhető,
  • a családi adó- és járulékkedvezmény két kedvezményezett eltartott után havonta maximum 40.000 forint, továbbá
  • a 25 év alattiak SZJA-mentessége a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozik.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Tovább olvasom
Miért jó a babaváró kölcsön?

Miért jó a babaváró kölcsön?

2019.10.30.

Gyakorlatilag biztosak vagyunk benne, hogy ha jogosult vagy rá, akkor már biztosan hallottál a babaváró kölcsönről, hiszen erről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban. Ha viszont valamiért elkerülte a figyelmedet, akkor röviden összefoglaljuk neked, hogy miért jó a babaváró kölcsön!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: minden, amit a TB jogviszony kapcsán tudnod kell

Babaváró hitel: minden, amit a TB jogviszony kapcsán tudnod kell

2022.03.09.

A TB jogviszony megléte, illetve annak mértéke alapvető követelmény a babaváró hitel igénylésekor – lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom
Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

2021.09.28.

A Babaváró hitel, ami a feltételek teljesülése estén vissza nem térítendő támogatássá alakul át, az egyik legnépszerűbb támogatási forma. Szabadon felhasználható, bármire elkölthető, nem szükséges ingatlan vásárlására fordítani, és ingatlanfedezet sem kell hozzá. Ennek azonban ára van. Szigorúan szabályozzák, hogy mit tehetsz és mit nem, és ha a szabályok sérülnek, komoly anyagi teherré válhat ez a nagyszerű támogatási forma. Az állam a futamidő végéig, húsz évig is szab nekünk feltételeket. Nézzük, mik ezek.

Tovább olvasom