Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi lesz a Babaváró hitellel, ha ikrek születnek?

2022.09.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 9. 10:19

Ikrek születésére vonatkozó kérdést kaptunk, és kellőképpen érdekes problémának tűnik ahhoz, hogy megosszuk!

Mi lesz a Babaváró hitellel, ha ikrek születnek?

Ha ikrek születnek, és előtte a család felvette a Babaváró hitelt, akkor vajon mi történik? A terhességek, vagy a születések száma számít az elszámoláskor? Nyilván könnyedén kideríthetőek a válaszok, de ez egy olyan problémát vet fel, amelyre érdemes szánni néhány percet, hiszen minden bizonnyal nem egyedi esetről van szó.

Egy 2017-es kutatás szerint az USA területén az ikerszülések az összes terhesség 1,6%-át tették ki, és ezek egy egészen kis hányada volt hármas, illetve négyesikrek születése. Ezek a számok azonban sokkal alacsonyabbak voltak a korábbi években: 2016-ban például minden ezer terhességre jutott 13 ikerszülés, 2015-ben pedig 12, azaz az ikerszülések száma láthatóan növekszik.

Ezek persze amerikai adatok, ám könnyen meglehet, hogy hazánkban is hasonló a helyzet, és növekszik az ikerszülések száma. Ha gyermeket terveztek, és a Babaváró hitelt is fel szeretnétek venni, érdemes lehet elolvasnotok a következőket, hiszen nem lehetetlen, hogy a Ti családotokban is ikrek születnek majd!

Röviden a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel egy támogatott konstrukció, amelyhez kamatmentesség, tartozáselengedés és törlesztésszüneteltetés is kapcsolódhat; a kedvezmények mértéke attól függ, hogy hány gyermek születik a futamidő alatt. E speciális személyi kölcsön egyik nagy előnye, hogy szabad felhasználású, azaz az igényelt hitelösszeg bármire elkölthető, bár ezzel kapcsolatban vannak megkötések is, hiszen önerőként teljes egészében csak a folyósítástól számított három hónap elteltével használható, hitelkiváltásra pedig csak bizonyos pénzintézetek folyósítják.

A kedvezményes kölcsönt azok a házaspárok igényelhetik, amelyek esetében a feleség életkora 18 és 40 év között van, de ettől az egyes hitelintézetek eltérhetnek. A házaspár tagjai közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB- jogviszonya kell, hogy legyen, de ezen felül is számos kritériumot kell teljesíteni, így a bankok sajátjait is.

A Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, és, ha ezen időszak alatt egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség a hitel futamideje alatt végig megmarad. Az első gyermek megszületését követően a törlesztőrészlet 3 évre felfüggeszthető, és nem kell fizetni a kölcsön törlesztőrészletét, majd a második gyermek születésekor ugyanez megismételhető. Ekkor az aktuális tőketartozás 30%-át elengedik, majd a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozás támogatássá alakul át.

Érdemes tudni, hogy a törlesztés felfüggesztése nem automatikus; ezt igényelni kell a folyósító pénzintézetnél. A maximum 10 millió forint összegű babaváró hitelt 2019 óta lehet igényelni, a jelenlegi szabályozás szerint 2022. december 31-ig van rá lehetőség, és egyelőre nem lehet tudni, hogy meghosszabbítják-e.

Mi történik, ha ikrek születnek?

Gyorsan rövidre zárjuk a kérdést: a gyermekek száma számít, nem a terhességeké, ha tehát ikrek születnek, akkor nem csak ránézésre van szó két gyermekről, de a Babaváró hitel szempontjából is. Tegyük hozzá, ez egyértelműen kiderül a rendelet szövegéből, ráadásul logikus is, bár tény az is, hogy van egy részlet, amikor igenis számít, hogy egy szülés egyetlen gyermeket eredményez-e, vagy ikrek születnek.

A Babaváró hitelhez kapcsolódó kedvezményeknél egyetlen esetben számít, hogy ikrek születtek-e: a törlesztési kötelezettség szüneteltetésénél. Az alaphelyzet ugyanis ez: az első gyermek megszületését követően 3 évre lehet felfüggeszteni a Babaváró hitel törlesztését, ha viszont ikrek születnek, akkor az időtartam 5 évre nő.

Erre mondhatjuk, hogy pozitív fejlemény, illetve emellett pozitívum, hogy már csak egy gyermeknyire vagytok a tartozás teljes elengedésétől, bár az is tény, hogy két gyermeket egyszerre gondozni jóval nagyobb terhet jelenthet a szülők számára.

Ha szeretnétek igényelni a babaváró hitelt, akkor igyekeznetek kell, hiszen már csak az idei év végéig van erre lehetőségetek. Hasonlítsátok össze oldalunkon a bankok ajánlatait, válasszátok ki a számotokra leginkább megfelelőt, majd indítsátok el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

2021.10.07.

A Babaváró hitelt az állam az Otthonteremtési program keretében folyósítja az igénylőknek. A legspeciálisabb támogatási forma jelenleg, hiszen a feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Tovább olvasom
5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

2020.11.14.

A babaváró hitel a számos előny mellett rejteget néhány buktatót is, amivel gyakran nem számolnak azok, akik igénybe veszik.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: minden, amit a TB jogviszony kapcsán tudnod kell

Babaváró hitel: minden, amit a TB jogviszony kapcsán tudnod kell

2022.03.09.

A TB jogviszony megléte, illetve annak mértéke alapvető követelmény a babaváró hitel igénylésekor – lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom