Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi lesz a Babaváró hitellel, ha ikrek születnek?

2022.09.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 9. 10:19

Ikrek születésére vonatkozó kérdést kaptunk, és kellőképpen érdekes problémának tűnik ahhoz, hogy megosszuk!

Mi lesz a Babaváró hitellel, ha ikrek születnek?

Ha ikrek születnek, és előtte a család felvette a Babaváró hitelt, akkor vajon mi történik? A terhességek, vagy a születések száma számít az elszámoláskor? Nyilván könnyedén kideríthetőek a válaszok, de ez egy olyan problémát vet fel, amelyre érdemes szánni néhány percet, hiszen minden bizonnyal nem egyedi esetről van szó.

Egy 2017-es kutatás szerint az USA területén az ikerszülések az összes terhesség 1,6%-át tették ki, és ezek egy egészen kis hányada volt hármas, illetve négyesikrek születése. Ezek a számok azonban sokkal alacsonyabbak voltak a korábbi években: 2016-ban például minden ezer terhességre jutott 13 ikerszülés, 2015-ben pedig 12, azaz az ikerszülések száma láthatóan növekszik.

Ezek persze amerikai adatok, ám könnyen meglehet, hogy hazánkban is hasonló a helyzet, és növekszik az ikerszülések száma. Ha gyermeket terveztek, és a Babaváró hitelt is fel szeretnétek venni, érdemes lehet elolvasnotok a következőket, hiszen nem lehetetlen, hogy a Ti családotokban is ikrek születnek majd!

Röviden a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel egy támogatott konstrukció, amelyhez kamatmentesség, tartozáselengedés és törlesztésszüneteltetés is kapcsolódhat; a kedvezmények mértéke attól függ, hogy hány gyermek születik a futamidő alatt. E speciális személyi kölcsön egyik nagy előnye, hogy szabad felhasználású, azaz az igényelt hitelösszeg bármire elkölthető, bár ezzel kapcsolatban vannak megkötések is, hiszen önerőként teljes egészében csak a folyósítástól számított három hónap elteltével használható, hitelkiváltásra pedig csak bizonyos pénzintézetek folyósítják.

A kedvezményes kölcsönt azok a házaspárok igényelhetik, amelyek esetében a feleség életkora 18 és 40 év között van, de ettől az egyes hitelintézetek eltérhetnek. A házaspár tagjai közül legalább az egyiknek minimum három éves, folyamatos TB- jogviszonya kell, hogy legyen, de ezen felül is számos kritériumot kell teljesíteni, így a bankok sajátjait is.

A Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, és, ha ezen időszak alatt egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség a hitel futamideje alatt végig megmarad. Az első gyermek megszületését követően a törlesztőrészlet 3 évre felfüggeszthető, és nem kell fizetni a kölcsön törlesztőrészletét, majd a második gyermek születésekor ugyanez megismételhető. Ekkor az aktuális tőketartozás 30%-át elengedik, majd a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozás támogatássá alakul át.

Érdemes tudni, hogy a törlesztés felfüggesztése nem automatikus; ezt igényelni kell a folyósító pénzintézetnél. A maximum 10 millió forint összegű babaváró hitelt 2019 óta lehet igényelni, a jelenlegi szabályozás szerint 2022. december 31-ig van rá lehetőség, és egyelőre nem lehet tudni, hogy meghosszabbítják-e.

Mi történik, ha ikrek születnek?

Gyorsan rövidre zárjuk a kérdést: a gyermekek száma számít, nem a terhességeké, ha tehát ikrek születnek, akkor nem csak ránézésre van szó két gyermekről, de a Babaváró hitel szempontjából is. Tegyük hozzá, ez egyértelműen kiderül a rendelet szövegéből, ráadásul logikus is, bár tény az is, hogy van egy részlet, amikor igenis számít, hogy egy szülés egyetlen gyermeket eredményez-e, vagy ikrek születnek.

A Babaváró hitelhez kapcsolódó kedvezményeknél egyetlen esetben számít, hogy ikrek születtek-e: a törlesztési kötelezettség szüneteltetésénél. Az alaphelyzet ugyanis ez: az első gyermek megszületését követően 3 évre lehet felfüggeszteni a Babaváró hitel törlesztését, ha viszont ikrek születnek, akkor az időtartam 5 évre nő.

Erre mondhatjuk, hogy pozitív fejlemény, illetve emellett pozitívum, hogy már csak egy gyermeknyire vagytok a tartozás teljes elengedésétől, bár az is tény, hogy két gyermeket egyszerre gondozni jóval nagyobb terhet jelenthet a szülők számára.

Ha szeretnétek igényelni a babaváró hitelt, akkor igyekeznetek kell, hiszen már csak az idei év végéig van erre lehetőségetek. Hasonlítsátok össze oldalunkon a bankok ajánlatait, válasszátok ki a számotokra leginkább megfelelőt, majd indítsátok el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

Elköltözhetünk külföldre, ha Babaváró hitelt vettünk fel?

2021.09.28.

A Babaváró hitel, ami a feltételek teljesülése estén vissza nem térítendő támogatássá alakul át, az egyik legnépszerűbb támogatási forma. Szabadon felhasználható, bármire elkölthető, nem szükséges ingatlan vásárlására fordítani, és ingatlanfedezet sem kell hozzá. Ennek azonban ára van. Szigorúan szabályozzák, hogy mit tehetsz és mit nem, és ha a szabályok sérülnek, komoly anyagi teherré válhat ez a nagyszerű támogatási forma. Az állam a futamidő végéig, húsz évig is szab nekünk feltételeket. Nézzük, mik ezek.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

2021.10.07.

A Babaváró hitelt az állam az Otthonteremtési program keretében folyósítja az igénylőknek. A legspeciálisabb támogatási forma jelenleg, hiszen a feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Tovább olvasom
A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

2022.01.28.

A babaváró hitel méltán népszerű termék, hiszen szabadon felhasználható kölcsönről van szó, amelyhez viszonylag egyszerű hozzájutni. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek feltételek, az egyik legfontosabb a feleség maximális életkora. Sokan nem tudják, hogy a hitelfelvételnél a férfi életkora is mérvadó lehet.

Tovább olvasom
Tények és tévhitek a Babaváró hitellel kapcsolatban

Tények és tévhitek a Babaváró hitellel kapcsolatban

2021.03.09.

Mit érdemes tudni a Babaváró hitellel kapcsolatban? Mi a Babaváró hitel? Kik igényelhetik? Milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a Babaváró hitellel kapcsolatban.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával